maanantai 29. syyskuuta 2008

Tulevat valtuutetut

"Siinä vaelsi tämä sarka- ja sarssikansa tappionsa tiellä. Se oli ruvennut rehentelemään kohtalollaan, ja kohtalo löi sitä niin kuin jumalien on tapana uhmaajilleen tehdä. He olivat nyt yksin. Dantonit Robespierret, Marat't, Bafeutit, kaikki he olivat poissa. Jäljellä olivat Koskela, Lepistö, Salo, Kuoppamäki, Lahtinen ja Ruotiala."

Näin kuvaa Väinö Linna punaisten perääntymistä Tampereelta, Täällä Pohjantähden alla triologissaan. Esikuvat olivat kadonneet, he eivät olleet neuvomassa mitä tehdään kun ihanteet eivät toteutuneetkaan. Oli ainoastaan tavallisia miehiä, kyläläisiä, jotka joutuivat ottamaan vastuun tapahtumista.

Valtiovalta on asettanut kunnille lainsäädäntö teitse velvoitteita ja vastuita, joista kunnan on huolehdittava riippumatta siitä onko kunta pieni tai suuri. Tai löytyykö luottamushenkilöistä noiden alojen asiantuntijoita. Mitä pienempi kunta sitä vaikeampi on löytää erialojen asiantuntijoita hoitamaan valtion asettamia velvoitteita.

Tämä samainen tilanne on myös meidän kunnassamme, ei löydy asiantuntijoita, jotka haluaisivat pistää itsensä likoon yhteisten asioiden hoitamiseksi. On vain "Koskeloita, Lepistöjä, Saloja, Kuoppamäkiä, Lahtisia ja Ruotialaisia." Heistä kuntalaisten on valittava kuntamme päättäjät seuraavalle nelivuotis kaudelle.

Ei tilanne ole kuitenkaan niin huono kuin miltä se näyttää. Kun katsoo eri puolueiden ehdokkaita, niin sieltä löytyy riittävästi terveellä maalaisjärjellä varustettuja eri ammattikuntien ihmisiä, jotka pystyvät hoitamaan nuo valtion kunnalle asettamat velvoitteet. Kunhan eivät lähde jokaiseen puoleensa johdon haihatukseen mukaan.

Äänestäjien on vain osattava valita heistä sopivimmat seuraavalle nelivuotis kaudelle.

Vanhasen ohjeet kunnille

Pääministeri Vanhanen ohjeisti kuntia terveyskeskusten ja sairaanhoitopiirien yhteistyön tiivistämisestä.

Kun luin tuon uutisen niin tuli armeija aika mieleen ja siellä pidetyt rättisulkeiset. Komento kuului neliriviin alakäytävälle järjesty vaatetuksena ”se ja se” aikaa yksi minuutti. Ja kun oli järjestytty, annettiin komento uudesta vaatekerrasta ja aikaa minuutti. Osa teki tuon vaatteiden vaihdon alle puolen minuutin kun taas minä ja pari muuta hidasta maalaispoikaa ei ennätetty vaihtamaan vaatteita tuohon aikaan, vaikka kovasti yritimme. Sitten kun asiaa oli riittävästi toistettu, niin sattuihan viimein sekin vaatekerta jota olimme pukemassa ja näin mekin saimme täyttää velvollisuutemme isänmaatamme kohtaan.

Tässä Vanhasen ohjeistuksessa on sama tilanne. Meillä täällä Keski-Karjalassa otetaan kaikki ohjeet niin haudan vakavasti. Kun meille sanottiin että meidän on muodostettava 20.000 asukkaan sosiaali- ja terveyspalveluiden piiri niin suinpäin rynnättiin täyttämään tätä kepun kuningas ajatusta, vaikka aikaa olisi ollut tehdä se vuoteen 2012 saakka.Nyt kun se alkaa olla valmis, niin Pääministerimme ilmoittaa ettei se olekaan hyvä vaan se pitää tehdä toisella tavalla. On siinä taas jollain selittämistä kun käydään muuttamaan Soten rakennetta, jonka väitettiin olevan ainoa oikea vaihtoehto.

Voihan tuossa Sotessa olla vielä muutakin hiomista....

lauantai 27. syyskuuta 2008

Ketä äänestäisin?

Tuo kysymys varmaan tulee monelle mieleen näin vaalien alla.

Äänestänkö tuota naapurin miestä ja saako hän tietää jotenkin sen jos en äänestä häntä? Entä serkkuni, onko hänestä kunnan asioiden hoitajaksi, viinaan menevä mies? Ja onhan siellä myös tuo työkaveri, on istunut valtuustossa jo useamman kauden. Onkohan kayttänyt yhtään puheen vuoroa? Ei ainakaan ole näkynyt uutisissa. Onhan siellä sitten tuokin mies, sehän se järjesti oikein mukavat illanistujaiset, väkeä oli paljon. Milloinkas se olikaan? Ai niin viime vaalien alla. Entä sitten nuo puolueiden keulakuvat, mitäs he ovat sanoneet ja tehneet. Ovat olleet kieltämättä hyvin esillä, mutta mitäs he ovatkaan sanoneet...? Ei ilmeisti mitään kovin tärkeää, koska ei tule nyt mieleen.

Entä jos valitsen ensin puolueen ja sieltä sitten sen ketä äänestän. Onhan siellä tuo Kokoomus. Heidän tuo vaalilause kuulostaa hyvälle, "kuunnellaan herkällä korvalla." No joku sanoi, että niinhän ne tekevät kuuntelevat herkällä korvalla --- parempiosaisia. En taida kuulua heihin, kun naapurillakin on uudempi auto. No entäs sitten Keskusta, sehän on se entinen Maalaisliitto, eikös se ole niiden viljelijöiden ja maanomistajien puolue. No onhan minulla tuota tonttia reilut puoli hehtaaria, mutta... Entäs nuo Demarit? Missin näköinen nainen sanoo:" Unelmista todeksi." Sehän kuulostaa hyvälle, mutta voivatko he toteuttaa unelmani lottovoitosta? En usko. Kirkossa käyntikin on jäänyt noihin häihin ja hautajaisiin, joten ei tuo Kristillisten puoluekaan oikein sovi. Onhan vielä nuo Perus Suomalaiset, entinen SMP. "Rötös herrat kiikkiin" oli heidän tunnuksensa aikoinaan. Ei ole ollut enää sen jälkeen kun Pekka Vennamokin jäi kiikkiin.

Mitenkäs nuo puolueet ovatkaan käyttäytyneet valtuustossa. Jaaha, jos nyt muistan oikein niin nehän ovat olleet yhtämieltä tai sitten ne ovat äänestäneet niin että joka puolueesta on löytynyt esityksen kannattajia ja vastustajia. Ainoastaan Perussuomalaisilla on ollut selkeä yhteinen kanta asioihin. Toisin sanoen yhtä pullamössöä.

Ei tästä valinnasta mitään tule, no onhan noihin vaaleihin aikaa. Kannattaa lukea noita vaalikoneita ja mainoksia, ehkä sieltä vielä löytyy sopiva.

perjantai 26. syyskuuta 2008

Sortin sosialisti

Täytyi minunkin luoda oma "ploki" näin vaalien alla. Joskus kuulee sanottavan jostain ihmisestä, että hän on sen sortin sosialisti. Minä yritän nyt kertoa tällä bogilla minkä sortin sosialisti minä olen.

Olen ollut Sos.Dem. puolueen jäsen yli kolmekymmentä vuotta. En ole vasemmisto- enkä oikeisto demari vaan ihan perusdemari.

Uskon demokratiaan, mutta vierastan enemmistö diktatuuria. Joku voi kysyä mitä sitten on enemmistö diktatuuri? No esimerkkinä siitä voin kertoa kun tilausmatka bussi pysähtyy tauolle ja tauon loputtua kun vielä kaikki matkustajat eivät ole bussissa, kuljettaja kysyy joko lähdetään ja kun enemmistö on paikalla ja kannattaa lähtemistä niin bussi lähtee ja jättää loput. Päätös on demokraattisesti syntynyt ja vähemmistö tyytyköön päätökseen.

Miten tämä liittyy kunnallispolitiikkaan? Kunnassamme on osa sellaisia, jotka eivät voi olla mukana vaikuttamassa itseään koskeviin asioihin, esim. vanhukset ja lapset, siksi meidän on pystyttävä asettumaan heidän asemaansa päätöksen teossa. Minusta oli järkyttävää niin Aurinkorinteen kuin päiväkodin home ongelman paljastumis tapa. Ongelma tuli esille työntekijöiden sairastumisista, ei siis noiden palveluiden käyttäjien. Työntekijät ovat viikossa työssään alle 40 tuntia, mutta esim. Aurinkorinteellä asuva vanhus 168 h/vko. On vaikea uskoa etteikö vanhukset ja lapset ole oireilleet samaisesta ongelmasta. Eikö kukaan ole kuunnellut heitä? Miksi heidän ääni ei kuulu päättäjien korviin?

No tämä tästä tällä kertaa, yritän kirjoitella jatkoa paremmalla ajalla.