sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Mitenkäs tämä oikein menikään?

Marko Koskinen ja Veijo Tuunanen kertoivat omissa blogeissaan viime viikkoisen Helli/tilaaja lautakunnan koulutustilaisuudesta ja sen annista. Kumpikin olivat tehneet samat huomiot ja johtopäätökset kuin minäkin vaikka toinen on sitoutumaton kepulainen ja toinen sitoutumaton demari.

Kaikkihan muistavat ja tietävät että Keski-Karjalan luottamushenkilöt ovat jakaantuneet kahteen leiriin Hellin suhteen. Toinen leiri ajaa kuulema seutukunnan kehittämistä, palveluiden turvaamista ja kuntalaisten etua sekä seutukunnan ja kuntien pelastusta ja he vannovat nyt toteutetun Sote/Helli organisaatio mallin nimiin. Toinen leiri taas on kuulema kapuloiden rattaisiin heittäjiä ja jotka etsii epäkohtia Hellistä ja väittävät ettei nykyinen malli toimi kunnolla ja vaativat sen uudistamista. On myös väitetty heidän olevan kehityksen jarrumiehiä ja toimivan kuntalaisten edun vastaisesti.

Olen ymmärtänyt, että tähän Keski-Karjalan Sote hankkeeseen on pyritty palkkaamaan Suomen parhaat konsultit, eikä minun ole syytä epäillä tätä asiaa. Ainakin viime viikkoisen koulutus annin perusteella, Nordic Healthcare Groupin konsultit osasivat asiansa.

Mutta mutta... Nämä konsultit käänsivät asiat päälaelleen kertomalla ettei tämä nyt toteutettu malli toimi eikä tule toimimaan tulevaisuudessakaan, joten se pitäisi pikaisesti uudistaa, jotta vältyttäisiin katastrofilta.

Tämä tieto asettaa koko paletin uuteen uskoon. Pitäisikö tästä tehdä nyt sellainen johtopäätös, että tämän nykyisen mallin kannattajat ovatkin toimineet kuntalaisten edun vastaisesti ja olleet kehityksen jarrumiehiä. Vastaavasti nyky mallin vastustajat ovatkin ajaneet kuntalaisten etua ja ovat yrittäneet pelastaa seutukuntaa?

Leikki leikkinä, en usko kenenkään toimineen kuntalaisten tai seutukunnan edun vastaisesti vaan kaikki ovat ajaneet asukkaiden ja kuntien etua oman ymmärryksensä mukaan. Toisilla vaan on ollut enemmän ymmärrystä kuin toisilla.

lauantai 18. huhtikuuta 2009

Tässähän tämä

KESKI-KARJALAN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA 14.4.2009 § 35, LIITE

EI JULKINEN, ON ASIAN VALMISTELUA (Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 6 § 2 mon)

HELLI-LIIKELAITOKSEN LÄÄKÄRIPALVELUIDEN KILPAILUTTAMISEN PERIAATTEET

Lääkäripalvelujen kilpailutuksen vaihtoehtoja on useita:

1. Helli –liikelaitos käynnistää välittömästi lääkäripalvelujen kilpailutuksen valmistelun.

2. Mikäli avoimiin terveyskeskuslääkärin vakansseihin ei saada hakijoita, kilpailutus järjestetään huhti-toukokuun aikana ja entiset voimassa olevat lääkäripalvelujen ostosopimukset sanotaan irti.

3. Kilpailutetaan yhden terveysaseman vastaaqnottopalvelut kokonaisuutena. Tämä tarkoittaa koko vastaanottotoiminnan kilpailutusta mukaan lukien lääkäri- ja hoitajapalvelut sekä tukipalvelut, kuten laboratorio ja röntgenpalvelut.

4. Kilpailutetaan työterveyslääkärin palvelut kokonaisuutena.

5. Kilpailutetaan Kiteen terveysaseman lääkäripalvelut palveluprosesseittain.

6. Kilpailutetaan perinteinen terveyskeskuslääkärien työ huomioiden ajanvarausvastaanottojen työ, päiväpäivystys arkisin, vuodeosaston lääkärityö, ennaltaehkäisevän työn lääkäripanos sekä muut terveyskeskuslääkärin työhön kuuluvat palvelut.

7. Pidetään voimassa entinen viikonloppupäivystyksen sopimus.

8. Kilpailutetaan päivystyspalvelujen kokonaisuuden johon kuuluvat viikolla yöpäivystys klo. 22-08 ja viikonloppupäivystys pe klo 16-ma 08.

9. Kilpailutetaan 4,6,7 kohtien lääkäripalvelut.




PS. Kirjoitusvirheet olen itse lisännyt.

tiistai 14. huhtikuuta 2009

Sosiaali- ja Terveyslautakunnan kokous

Veijo Tuunanen kertoi omassa blogissaan tämän päivän lautakunnan kokouksen ihmeellisyyksistä. En minäkään voi muuta tehdä kuin ihmetellä.

Esityslistalla on selkeä esittelijän päätösehdotus ja kunta puolella demokratiaan kuuluu, että tuollaiseen esitykseen voi jokainen äänioikeuden omaava toimielimen jäsen tehdä vasta esityksen. Näin myös Veijo Tuunanen teki, mutta puheenjohtaja ei hyväksynyt sitä ja perusteluna oli ensin ettei esittelijä ole vielä tehnyt esitystä ja kun tämä ei pitänyt paikkaansa niin selitys muuttui, että esittelijä muuttaa esitystään. En löytänyt kuntalaista (enkä mistään muualtakaan) tuohon päätökseen juridisia perusteita.

Myöhemmin esittelijä sai uuden esityksensä valmiiksi ja luki sen. Kun puheenjohtaja teki yhteenvetoa käsittelystä ja kun hän totesi ettei muita ehdotuksia ole niin pyysin häntä lukemaan Tuunasen esityksen. Vastauksena sain: "ei enää vaikeuteta tätä asiaa." Jonka jälkeen hän totesi esittelijän esityksen tulleen hyväksytyksi yksimielisesti.


On todella vaikea uskoa, että noinkin tärkeän lautakunnan puheenjohtajaksi olisi valittu henkilö joka ei tunne kokous menettelyä. Luulen enemmänkin kyseessä olleen näyttö siitä, ettei yksinkertaisen enemmistön tarvitse neuvotella muiden kanssa.

keskiviikko 8. huhtikuuta 2009

talous seminaari

Eilen oli uuden kunnanvaltuustomme ensimmäinen talousseminaari. Olen sitten tämän päivän aikana yrittänyt selvittää mihin tulokseen tulimme eilen - ei tunnu kukaan tietävän.

Keskustelu polveili aidassa ja aidanseipäässä sekä jääkiekkokaukalon laidoissa, unohtamatta tietenkään Helliä. Jorma oli ilmeisesti saanut kotoa lähtiessä käskyn estää keinolla millä hyvänsä Aurinkorinteen saneerauksen. Tämä lienee ollut syynä siihen, että Jorma oli marsittanut koko joukon valtuustoon kuulumattomia Helli -uskovaisia puolustamaan Hellin johtajan uutta kuningasajatusta (vanha kuningasajatus oli A-talo+ osa kunnanvirastoa), vuodeosaston ja avo terveyskeskus puolen muuttaminen tehostetun palvelun asunnoiksi.

(Saattaa siinä jonkun naama venähtää kun selviää mitä tapahtuu kun kolmesta neljän hengen- ja neljästä kahden hengen huoneesta tehdään yhden hengen 20m2 huoneita. Siihen todella tarvitaan myös noita nykyisen avopuolen tiloja, jotta saadaan nuo 17.sta pitkäaikais potilaille omat huoneet. Mikäli onnistutaan hyvin suunnittelussa on mahdollista, että sinne sopii joku vanhus jopa nykyisistä A-talon tiloista.)

Rehellisyyden nimessä on sanottava, että tulihan siellä sentään yksi selkeä säästö ehdotuskin jolla voidaan tasapainottaa kunnan 1,2 miljoonan alijäämää. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaakko Uuksulainen esitti valaistuksen vähentämistä kunnan kiinteistöissä, siitä kuulema saattaisi olla apua alhaiseen syntyvyyteenkin. (Mitähän ihmettä noissa virastoissa oikein touhutaan työaikaan?)

Nyt ei auta muu kuin jäädä odottelemaan muistiota tuosta seminaarista, jotta tietäisin mitä siellä sovittiin. Lupaan palata asiaan kun tiedän enemmän.