sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Minne Kesälahden vanhukset varastoidaan?

Kesälahden kunnan suunnittelutoimikunta on valmistellut esityksen talousarviosta ja taloussuunnitelmasta kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi. En ota tässä kirjoituksessani kantaa koko suunitelmaan, vaan ainoastaan investointi ohjelman vanhusten tilaratkaisuhin.
Kunnanvantuusto on tehnyt päätökset Aurinkorinteen saneeraamiseksi vuosina -07 ja -08. Nyt suunnitelmat alkavat olla valmiina. Kuitenkin suunnittelutoimikunta esittää tässä vaiheessa suunnitelmasta luopumista ja esittää tila ratkaisun muutamista seuraavaksi: Vuonna 2011 saneerataan A-talo terveyskeskuksen vastaanotto tiloiksi ja vuosina 2012 ja 2013 saneerataan koko nykyinen terveyskeskus tehostetuksi palvelutaloksi.
On hyvä jokaisen tiedostaa mitä muutoksia tämä ratkaisu tuo tullessaan. Ensinnäkin vuodeoasato lakkaa kunnassamme ja samalla myös pitkäaikais sairaanhoito paikat, jotka Helli on luvannut säilyttää kunnissa mikäli akuutti osasto tulee Kiteelle. Tällä hetkellä A-talossa on n. 20 vanhusta ja vuodeoasatolla sama määrä ja mutama vanhus hoidetaan muissa kunnissa (heistä muut kunnat ovat laskuttaneet tänä vuonna kuntaammen. 160.000€). Uuteen terveyskeskuksesta saneerattaviin tiloihin tulee 23 vuodepaikaa. Toisin sanoen noin kahdenkymmenen Kesälahtelaisen vanhuksen pysyväksi sijoistus paikaksi tulee jatkossa joku muu kunta kuin Kesälahti.
Kun A-talon saneeraus aloitetaan vuonna 2011 niin mihin sijoitetaan siinä nyt asuvat vanhukset? Veikkaan, että Kiteelle, Tohmajärvelle ja Rääkkylään, joten omaisten on syytä käydä ensi vuoden aikana katsomassa useammin omaisiaan, sillä matka on huomattavasti pitempi jo seuraavina vuonna. Sitten vuonna 2012 alkaa terveyskeskus remontti ja senkin asiakkaat raijataan muihin kuntiin. Kun sitten vuonna 2014 saneeraus on vihdoin valmis niin osa niistä vielä elossa olevista vanhuksista voi saada paikan omasta kunnasta siis noista yli neljästäkymmestä siirretystä kaksikymmentäkolme armoitettua saa paikan omasta kunnastamme.
Vaikka osa vanhushuollon asiakkaista poistuu luontaisen poistuman kautta niin se ei muuta tilannetta, koska uusia hoidettavia vanhuksia tulee tilalle.
Hellin vakuuttelut kotihoidon tehostamisesta ja siten vuodepaikkojen tarpeen vähentäminen ei tule onnistumaan tuolla aika jänteellä. Miettikääpä omaiset pahoin dementoituneen isänne ja /tai äidinne jättämistä kotihoidon, pari kolme kertaa päivässä, käynnin varaan??
Nyt suunnittelussa olevan Aurinkorinteen työt voidaan aloittaa helmikuussa ja tilat, n.24 vuodepaikaa, valmistuu vuoden 2011 alkupuolella ja terveyskeskuksen vuodeosasto jatkaa toimintaansa kuten tähänkin asti. Tässä vaihtoehdossa ei tarvita vanhuksia siirtää välillä muihin kuntiin.
Entä kustannukset? Suunittelutoimikunnan vaihtoehto tulee maksamaan n. 2,9 milj.€ eli suunnilleen saman kuin Aurinkorinne vaihtoehto, joten säästöjä ei ole syntymässä. Ongelmia kylläkin.

Lukijoita tietysti kiinnostaa ketä luottamushenkilöitä tähän suunnittelutoimikuntaan sitten kuuluu? Puheenjohtajana Lilja konttinen-Miinalainen, luokanopettaja (kok), Kalervo Jaatinen, Kesälahden rakennus oy.n hallituksen puheenjohtaja (kok), Mirja Uutela Hoitokoti Annalan omistaja (kepu) ja Juha Repo, Kesälahdenkunta huoltomies (SDP).
Juha Repo oli jättänyt eriävän mielipiteen vanhushuollon tilaratkaisuista kokouksessa.



.

sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Hellin työn jälkeäkö?





Ollaanko Hellissä menty säästämisessä jo liian pitkälle? Eikö mielenterveys ongelmista kärsivät saa enää asianmukaista hoitoa Keski- Karjalassa?

Viime keskiviikko iltana olin kokouksessa virastotalolla. Poistuessani tilaisuudesta huomasin autoni tuulilasiin kiinitetyn ruskean kirjekuoren. Kuori sisälsi yllä olevan,A4 kokoisen julisteen. Maallikkona epäilen, että julisteen tekijä on jätetty vaille asiaan kuuluvaa hoitoa ja sen seuraukset purkautuvat edellä kerrotulla tavalla. Tai sitten on kyse vain siitä ettei lääkitys ole sattunut kohdalleen.

Se mitä muuta voi päätellä julisteen tekijästä? Julisteen teko tapa viittaa nuoreen, atk.n hyvin hallitsevaan ihmiseen. Sisältö taas antaa ymmärtää että sen tekijä on mitä ilmeisimmin saanut ehdot historiasta koulussa.

Jotta tällaista politikointia meillä Kesälahdella.

keskiviikko 18. marraskuuta 2009

Eriävämielipide

Jätin kirjallisen eriävän mielipiteen talousarvion tarkistamis pykälään. Se kuuluu seuraavasti:


Eriävä mielipide



Helli - liikelaitoksen toiminnassa ei vuonna 2009 ole tapahtunut sellaisia yhteistoimintasopimuksen kohdassa 3.1 mainittuja ennakoimattomia muutoksia, jotka vaatisivat palvelusopimukseen tarkennuksia kesken ensimmäisen toimintavuoden.

Yhteistoimintasopimuksen kohta ”5. Taloudenohjaus ja rahoitus” momentti 6 kuuluu:
”Tilikauden kertynyt yli- tai alijäämä kirjataan liikelaitoksen taseeseen yli- tai alijäämätilille. Liikelaitoksen talous on tasapainossa suunnitelmakaudella, joka on neljä vuotta.

Kesälahden kunnan ja tilaajalautakunnan keskinäisessä palvelusopimuksessa, joka on vahvistettu 20.1.2009 kunnan puolesta kunnanjohtaja Turusen ja hallintojohtaja Hämäläisen ja Sosiaali- ja terveyslautakunnan puolesta Airi Turusen allekirjoituksilla, on kohdassa 4. maksuosuuksista merkintä: ”Määrärahat ovat sitovia”.

Liitteenä olevassa selvityksessä on virheelisesti perusteltu ylityksiä. Sopimuksen mukaan kunnat ovat velvollisia myöntämään lisä rahoitusta ennakoimattomiin muutoksiin. Sellaisia, ennakoimattomia muutoksia, ei ole indeksikorotukset, sijaisten palkkakulut, palkka ratkaisut, työterveyshuollon menot, henkilöstöhallinto kulut eikä myöskään Kesälahden kuulu maksaa Tohmajärven osuutta Tilikkeen menoista vaikka se puuttuisi talousarviosta.
Missään ei myöskään tule ilmi Kela- maksun poistosta syntyviä säästöjä.

Päätös lisämäärärahan myöntämiselle tässä vaiheessa on ennenaikaista ja vastoin voimassa olevia yhteistoimintasopimusta ja palvelusopimusta.

maanantai 16. marraskuuta 2009

Valtuuston kokous Kesälahdella

Tänään oli merkittävä (merkillinen) valtuuston kokous. Päätökset jokainen osasi arvata ennakkoon. Hellille myönnettiin avoin valtakirja jo tapahtuneisiin ylityksiin sekä myös tuleviin ylityksiin. Puheenvuoroissa toisteltiin sanomaa, "kuluttakaa te, kyllä me maksamme," hengen mukaisesti. (Saa nähdä pääsevätkö ensi vuonna jo Hellin alempikin johto viikon koulutusmatkalle Espanjaan.) Keskustan ja kokoomuksen ryhmäkuri piti huolen siitä ettei Hellillä ole nyt eikä tulevaisuudessa hädän päivää.

Hellin takuumiehenä kepulaisten suuntaan toimi Tilaajalautakunnan puheenjohtaja, valtuutettu Pennanen. Kokoomuksen takuumiehenä vastaavasti Hellin johtokunnan jäsen Jaatinen.

Demokratian kannalta onneksi demareilla ja perussuomalaisilla ei ollut vastaavia kytköksiä, joten heidän edustajansa saattoivat äänestää kuntalaisten edun mukaisesti ja voimassa olevien sopimusten puolesta.

Talousarvio kokouksesta tuleekin mielenkiintoinen koska nyt valtuusto linjasi ettei siirtymä ajan säännöksiä tarvitse eikä tule noudattaa. Saa nähdä onko kepu ja kokoomus antamassa Hellille kerralla heidän tarvitsemansa rahat vai annetaanko ne lisätaöousarviolla kuten nyt. Minusta, nyt valtuuston tekemän linjauksen mukaisesti, Hellille on varattava ensi vuodeksi n. 400.000€ enemmän kuin nyt hyväksytyn tarkistetun talousarvion määrä. (nostimmekohan veroprosenttia ja kiinteistö veroa liian vähän?).

Toinen mielenkiintoinen (kylläkin vähäisempi asia) oli Jaakko Uuksulaisen valtuusto aloite, lapsi perheiden saamiseksi kuntaan. Rohkenin, Katja Asikaisen, lehti ja netti kirjoituksen vuoksi ottaa puheeksi demareiden ja keskustan valtuustoaloitteet, joissa myös käsiteltiin kuntamme lapsia ja nuoria. Kerroin näiden kaikkien aloitteiden olevan hyviä ja kannatettavia. Toivoin edelleen puheessani (Katjan innoittamana) jotta keskusta tekisi esityksen näiden kolmen aloitteen niputtamiseksi ja valmistelemiseksi yhdessä. (Kirjoituksessaanhan Katja vetosi puolueiden välisen yhteistyön puolesta ja kertoi pallon olevan kepulla). Ilmeisesti Katjan radikaalit ajatukset eivät olleet saaneet kepussa kannatusta, koska kukaan ei puolustanut ajatustani, ei edes Katja itse. Voimme siis liittää tuon Katjankin kirjoituksen niiden muiden vastaavien populisten kirjoitusten joukkoon.