sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Yhteistyö kyvyttömyyttä

Jo yli vuosi sitten kantautui Tohmajärveltä tieto demareiden työläätymisestä Keski-Karjalan Seutuvaltuustoon ja ennen kaikkea Seutuvaliokuntaan. Seutuvaliokuntahan muodostuu kuntiemme kunnanjohtajista. Tämä elin on on ottanut itselleen vuosien saatossa merkittävän vallan seutukunnallamme, mm. se toimii alueemme sosiaali- ja terveystoimen ohjausryhmänä. Tilaajajohtaja Päivi Hakulisen kertoman mukaan seutuvaliokunta vastaa kuntien omistaja ohjauksesta Tilaajakeskuksen ja Liikelaitos Hellin asioissa.

Tohmajärven demarit väläyttivät vuosi sitten valtuusto aloitteen jättämistä eroamiseksi Seutuvaltuustosta. Asia oli niin vakava, että päätimme pohtia sitä Keski-Karjalan demareiden työvaliokunnassa. Päädyimme silloin aloitteen tekemiseen,jolla laajennettaisiin seutuvaliokuntaa luottamushenkilöillä siten että poliittinen edustavuus turvataan ja seutuvaliokunnan pöytäkirjat toimitetaan kunnanhallituksille tiedoksi. Tohmajäven demarit tuntuivat tyytyvän tähän ratkaisuun. Jätin aloitteen Seutuvaltuuston kokouksessa 16.6.2009.

Asia tuotiin seutuvaltuuston käsittelyyn 21.10.2009. Johdanto kappaleessa esittelijä Kirsi Hämäläinen toteaa mm. "Edellä mainitun johdosta olisi paikallaan käydä hieman laajempaa keskustelua seutuyhteistyön toimivuudesta, tarpeellisuudesta ja tavoitteista ja tehdä tämän arvioinnin pohjalta tarvittavat muutokset seutusopimukseen." Päätösehdotuksena oli:"Seutuvaltuustolle esitetään, että se päättää käynnistää seutusopimuksen uudistamistyön."

Tämän jälkeen ei asiasta kuulunut mitään moneen kuukauteen, eikä Kirsi Hämäläisen lupaamia laajempia (kuin ei myöskään suppeampia) keskusteluja käyty.

Tohmajärven demarit erosivat Seutuvaltuustosta. Ilmeisesti se herätti viimein Kiteen kaupunginjohtajan ja nyt hän tuo ensi tiistaina kokoontuvalle Seutuvaltuustolle luonnoksen uudeksi seutusopimukseksi. Luonnoksessa on täysin sivuutettu Keski-Karjalan demareiden työvaliokunnan aloite Seutuvaliokunnan laajentamisesta luottamushenkilöillä. Kirsi Hämäläinen on laajentamassa kyseistä elintä Ketin johtajalla, Tilaaja johtajalla ja Hellin johtajalla. Kaupunginjohtajan ajatuksena lienee että Tilaajajohtaja ja Hellin johtaja ovat parhaat henkilöt valvomaan ja ohjaamaan itseään. Samoin käyttämään omistajaohjausta kyseisiin laitoksiin ja niiden johtajiin.

Kiteen kaupunginjohtaja on tällä esityksellä ilmaissut selkeästi yhteistyö haluttomuutensa ja kyvyttömyytensä Keski-Karjalan demareiden kanssa. Vahinko.

En ole vielä päättänyt menenkö tuohon tiistain kokoukseen vai käytänkö sen ajan valtuustoaloitteen tekemiseen Kesälahden eroamiseksi Seutuvaltuustosta.


.

keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Kriisikunta, Kesälahti

Kuntaamme ollaan julistamassa kriisikunnaksi. Monia kuntalaisia kiinnostaa miten tähän tilanteeseen on tultu, mikä tai ketkä tämän ovat aiheuttaneet? Kunnilla on lakisääteisiä palveluita jotka on toteutettava, mutta kunta itse päättää miten se toteuttaa ne. Lisäksi kunnalla on verotusoikeus. Toisin sanoen syytä kriisikunnaksi joutumiseen on ensisijaisesti etsittävä kunnan omasta toiminnasta.

Miten tähän on tultu?
Vuoden 2004 tilinpäätöksessä kumulatiiviistä ylijäämää oli 0,365 € ja velkaa 1,8 milj.€. Vastaavasti vuoden 2009 tilinpäätöksessä kumulatiivinen alijäämä on 2.55 milj.€ ja velkaa 7,155 milj.€. Näiden lukujen takana on on luottamushenkilöiden päätökset, ei viranhaltijoiden, ei valtiovallan vaan niiden jotka kuntalaiset ovat valinneet päättämään kuntamme hallinnosta. Vuoden 2008 tilinpäätös katsauksessaan kunnanjohtaja kirjoittaa näin: "Erityisen suuren panoksen kunnan kehittämiseen antoivat kunnan valtuuston- ja hallituksen puheenjohtajat Leila Luukkainen ja Markus Nousiainen". En usko, että kunnanjohtajan esiin nostamat henkilöt olisivat yksin syyllisiä nyt vallitsevaan tilanteeseen, mutta ei heidän osuuttaan voi vähätelläkään. Viime valtuusto kauden talouden hoitoa kuvaa hyvin vuoden 2008 investointi ohjelman totetutuminen. Talousarvioon oli varattu määrärahat vanhainkodin saneeraukseen. Rahat kyllä käytettiin, mutta vanhainkodin saneerausta ei edes aloitettu suunnitella.

Se, miksi puheenjohtajilla on suurempi vastuu kuin muilla johtuu siitä, että käytänössä ainoastaan he, luottamushenkilöistä, voivat päättää, mitä asioita otetaan käsittelyyn kokouksissa. He myös päättävät pidetäänkö iltakouluja ja seminaareja, joissa luottamushenkilöt pääsevät vaikuttamaan tulevaisuuden suunitelmiin. Myös puheenjohtajan asenne muihin luottamushenkilöihin vaikuttaa päätöksen teossa. Tai se, että onko puheenjohtajalle tärkeämpää ettei kokouksen jälkeinen jouluateria jäähdy kuin talousarvion asianmukainen käsittely.

Se siitä.

Miten tästä eteenpäin?
Taloudellinen liikkumavara on Hellin myötä kaventunut yhteen kolmasosaan siitä mitä se oli viime valtuusto kaudella. Sosiaali- ja terveys menoihin emme voi enää vaikuttaa, joten meille jää koulu- ja tekninen puoli ja sieltä miljoonan säästöt ovat ovat mahdottomat toteuttaa.
Mikäli muutosta Hellin organisaatioon ei saada aikaiseksi ja siten päästä itse vaikuttamaan kuntamme sosiaali- ja terveys menoihin niin en näe muuta vaihtoehtoa kuin kuntaliitos.

Tämä kirjoitus on hyvä päättää vuoden 2008 tilinpäätöksen kunnanjohtajan katsauksesta poimittuun lauseeseen: "Leila Luukkainen johti koko Keski-Karjalan Helli-prosessia, ja ilman hänen määrätietoista otettaan emme olisi luultavasti saaneet toimintaa käyntiin tämän vuoden alusta."

tiistai 11. toukokuuta 2010

Näin Tilaajakeskuksessa toimii omistajaohjaus

Huomenna pidettävän Tilaajalautakunnan kokouksen lisälistalle on tullut asia: 64§ Perusterveydenhuollon lääkäripäivystyksen kilpailuttaminen Helli-liikelaitoksessa - yöpäivystys

.... ja sen päätösehdotus kuuluu näin:

Päätösehdotus:
Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyslautakunta päättää yöpäivystykses¬tä seuraavasti:

1. päiväaikainen päivystys klo 8-22 / 7 on aikaisemman linjauksen mukaisesti lähipalvelua ja yhteistoiminta-alueella keskitettyä palvelua Kiteen terveyskeskukseen

2. yöpäivystyskokeilu kestää 1.9.2010-31.12.2011 välisen ajan

3. tänä aikana ostetaan yöpäivystys klo 22-08 / 7 Pohjois-Karjalan sairaan¬hoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymältä

4. Helli-liikelaitoksen tulee turvata riittävä sairaanhoitajien työpanos Kiteen vuodeosas¬to I:llä jotta seurantaa tulevien potilaiden hoito on mahdollinen

5. sairaanhoitopiirin kanssa tehtävän sopimuksen tekee Helli-liikelaitos koska ostossa on kysymys perusterveydenhuollon yöpäivystyksestä

6. yöpäivystyksen siirtoon liittyvistä asioita tehdään seurantaa kolmen kuukauden välein ja siitä raportoidaan lautakunnalle. Vastuuhenkilöinä tilaajajohtaja ja liikelaitoksen johtaja.


Tilaajakeskus näytti kaapin paikan Kiteen valtuustolle.




.

keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Kuntaliitosaloite

Jotkut ovat jo ennättäneet kysellä kantaani viime valtuuston kokouksessa jätettyyn kuntaliitos aloitteeseen?
En tiedä miksi kepulaisten kuntaliitos aloite olisi parempi kuin demareiden tekemä? Kaksi edellistä kuntaliitos selvitys aloitetta on ollut demareiden tekemiä eikä ne kelvanneet valtuustolle. Nytkin on aloitteen allekirjoittajina valtuutettuja jotka vastustivat pari vuotta sitten vastaavaa demarin tekemää kuntaliitos selvitys aloitetta. No... maailma muuttuu eskoseni... Joulukuun kokouksessa valtuusto päätti säilyttää yksimielisesti kuntamme itsenäisenä vuoden 2012 loppuun saakka. Miksi osa valtuutetuista on jo nyt tullut toisiin aatoksiin? Mene ja tiedä...?

Aloitteessa minun huomioni kiinnittyi ajankohtaan ja allekirjoittajiin tai enemmänkin niihin kepulaisiin jotka eivät allekirjoittaneet aloitetta. Aloite olisi tullut jättää tilinpäätöksen yhteydessä, jossa tulee ilmi kuntamme joutuminen kriisikunnaksi ja aloitteessa olisi pitänyt olla enemmän kepu valtuutettuja ja mieluummin allekirjoittajia kaikista ryhmistä, jotta sillä olisi ollut kunnollinen painoarvo valmistelussa. Jotenkin tuntui, että oliko tämä aloite vain populistinen irtiotto ja oikeuden hakeminen vastuun pakoiluun.

Oli niin tai näin, oma kantani on säilynyt ennallaan kuntaliitos asian suhteen.
Mikäli Kitee on valmis luopumaan liikelaitos sekoilusta ja palaamaan normaaliin kunnalliseen palveluiden tuottamis tapaan ja mikäli Kitee on valmis valitsemaan uuden kaupungin johtajan sekä hallintosäännön tarkistukseen, niin äänestän kuntaliitoksen puolesta. Muista asioista olen valmis neuvottelemaan.

En ota edes kantaa muihin suuntiin tehtäviin selvityksiin, ne on pois suljettuja vaihtoehtoja.


.

tiistai 4. toukokuuta 2010

Hellin tutkimus

Karjalaisen uutisen mukaan Helli on vaatimassa Coronaria Oy:ltä 100.000€ korvauksia huonosti hoidetusta vastaanotto palveluista. Kyse lienee ensimmäisestä vuosi kolmanneksesta. Helli on sopinut Coronaria Oy.n kanssa maksavansa 788.000 € koko vuoden lääkäri vastaanotto palvelusta. Tämän mukaan Yritys olisi laskuttanut tänä vuonna n. 265.000 €. Nyt Helli vaatii palauttamaan siitä kolmanneksen, perusteena on saamatta jääneet palvelut. (Lisäksi Helli vaatii korvauksia myös työterveyshuollon puutteista 34.000 € ja vielä sopimus rikkomus sakko 40.000 €).
Coronaria Oy on siis toimittanut vain vajaa kaksi kolmasosaa sovituista lääkäripalveluista.

Samoihin aikoihin Helli on julkaissut asiakas tyytyväisyys tutkimuksen terveyskeskus palveluista, joka osoittaa asiakkaiden olevan tyytyväisiä Hellin toimintaan. Vastaavasti ne jotka vastasivat kriittisesti toimintaan kuitataan seuraavasti: "Tuloksista käy selkeästi ilmi se, että vaikka palvelu tilanne terveyskeskuksissa sujuisi moitteettomasti, ihmisten mielipide Hellistä on muodostunut muuta kautta: tyytymättömyys Helliin perustuu ilmeisesti kuulopuheisiin sekä lehti- ja mielipide kirjoitteluun, ei varsinaisiin kokemuksiin Hellin kanssa asioimisesta." (Eli taas on palattu vanhaan: syyllisiä ovat Tuunanen, Hämäläinen, Luukkainen, Lahtela ja Kosonen)

Minulle heräsi kysymys, lukiessani kyselyn tuloksia, miten on mahdollista saada näin hyvä arvosana palveluista kun Coronaria on toimittanut vain vajaa kaksi kolmasosaa lääkäri palveluista ja omat virkaläärit puuttuvat yhtä lukuunottamatta kokonaan?

Olisiko syytä teettää seuraava tutkimus jollain puolueettomalla taholla?

PS. Tämä Hellin tutkimus on oikeudessa kovaa kamaa Coronaria Oy.lle kun selvitetään syntyneiden vahinkojen suuruutta ja vaikuttavuutta, tutkimushan osoittaa ettei mitään vahinkoa ole syntynyt. Näyttötaakka tässä aiassa on Hellillä.

.

maanantai 3. toukokuuta 2010

LISÄÄ TUTKITTUA TIETOA

Soitin tänään taas Hellin lääkäri ajanvaraus numeroon klo.14.22. Nyt jonotus kesti 9min.37s, joten ollaan vielä kaukana niistä Hellin ja Soneran tutkimuksessa saaduista ajoista.

sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Peruspalveluohjelman valmistelu

Peruspalveluohjelman valmistelu alkoi jo hyvissä ajoin viime kesänä. Neljä seminaaria, Tilaajalautakunnan luonnos, hallitusten käsittelyt, valtuustojen lausunnot luonnoksesta ja Tilaajalautakunnan ehdotus valtuustoille.

Nyt on Peruspalveluohjelmasta tehnyt päätöksen Kiteen valtuusto, joka teki muutoksia ohjelmaan ja Tohmajärven valtuusto, joka palautti ohjelman uudelleen valmisteltavaksi Tilaajalautakunnalle. Kesälahti ja Rääkkylä eivät ole ohjelmaa vielä käsitelleet. On mielenkiintoista nähdä mitä muutoksia ne esittävät. Kesälahdella on ainakin laitospaikkojen säilyttäminen terveyskeskuksen yhteydessä kepun ja kopun vaalima ajatus, eikä sitä kai muutkaan puolueet vastusta. Saman sisältöinen on Rääkkylän valtuustonkin lausunto ohjelmasta.

Toisin sanoen koko Peruspalveluohjelma on levällään kuin jokisen eväät. Mistä tämä sitten johtuu? Suurin syy lienee Hellin- ja Tilaajakeskuksen johdon uppiniskaisuus. He ovat täysin sivuuttaneet valtuustojen lausunnot ohjelma luonnoksesta. He jopa palkkasivat NHG konsulentti firmasta erikoislääkäri Jorma Teittinen (ja Olli Tolkin)pitämään ylimääräisen seminaarin muokatakseen luottamushenkilöiden näkemykset mieleisekseen. Tilaajalautakunnan jäsenille opit menivätkin kuin häkä päähän (lukuun ottamatta joitain uppiniskaisia), niinpä he hyväksyivät Hellin -ja Tilaajakeskuksen luonnoksen ohjelmasta ja esittivät sitä valtuustoille. Ja pieleen meni...

Entä tästä eteenpäin. Minun mielestä Päivi Hakulisen olisi nyt otettava pikaisesti lusikka kauniisti käteensä ja alettava muokata Peruspalvelu ohjelmaa kuntien (ei Hellin)tahdon mukaiseksi. Hänen olisi syytä muistaa, että hänen palkkarahansa tulevat kunnilta, ei Helliltä.