keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

PUOLUE KURI

Niinhän siinä kävi kuten jo viime joulukuussa epäilin. Kepun ja kopun valtuutetut olivat viimein huomanneet miten typerän päätöksen he junttasivat viime joulukuun valtuustossa läpi. Puoli vuotta heillä meni päätöksen mielettömyyden ymmärtämiseen, jopa asian esittäjäkin oli viimein ymmärtänyt sen. No parempi myöhään kuin ei silloinkaan... Nyt on siis sovittu ettei terveyskeskuksen 20 paikkaista vuodeosastoa saneerata 10 paikkaiseksi tehostetun asumispalvelu yksiköksi jossa osa olisi laitospaikkoja. Hieno homma.

Eilinen päivä meni hyvin leppoisissa merkeissä talous seminaarissa. Päivän teemana oli, mistä löydetään säästöjä Hellin ylitysten maksuun. Emme siis pohtineet miten Hellin kuluja voisi pienentää, koska niillehän emme mitään voi. Ne ovat Hellin sisäisiä asioita, jotka eivät kuulu luottamushenkilöille. Luottamushenkilöille kuuluu vain vastuu ja ylitysten hyväksyminen. No hyvä että edes jotain tehtävää jää luottamushenkilöille, muutenhan sitä saattaisi turhautua....



.

tiistai 29. kesäkuuta 2010

Menneitä muistellen

Se joka menneitä muistaa, sitä tikulla silmään. Sanoo vanha sananlasku.
En kuitenkaan malta olla muistelematta menneitä tämän illan kokouksen jälkeen ja huomista talousseminaaria odotellen.

Viime joulukuussa äänestettiin valtuustossa vanhusten tila ratkaisusta ja kepu ja kopu äänin päätettiin saneerata terveyskeskuksen vastaanotto tilat ja muuttaa vuodeosasto vanhusten tehostetun palvelun asunto yksiköksi, johon tulee myös laitospaikkoja. Tästä päätöksestä eräs valtuusto toveri kirjoitti blogissaan seuraavaa: Kiitokset kaikille lukijoille ja erikoiskiitos kaikille valtuutetuille. Järjestitte Kesälahtelaisille mahtavan joululahjan ja mahdollistitte kunnan tulevaisuuden hyvillä päätöksillä vuoden viimeisessä kokouksessa.
Minä kommentoin hänelle seuraavaa: "Toivottavasti Marko kestät tiukasti päätöstesi takana, etkä äänestä niitä vastaan seuraavan vuoden aikana."

Huomenna sitten tiedämme seisovatko Marko ja muut kepulistit päätöstensä takana ja onko Hellin johtokunnan jäsen Jaatinen muuttanut ohjeistustaan kopulaisille eli näemmekö taas kerran heidän takinkääntönsä? Moneskohan mielipide se onkaan eräillä kuntamme isillä ja äideillä tästä samasta asiasta?

O tempora, o mores


.

torstai 24. kesäkuuta 2010

Hauskaa juhannusta kaikille

Katsoin juuri sääennustetta juhannukseksi. Se näytti ihan hyvälle. Huomenna, juhannus aattona, on kaunista ellei mene pilveen ja ala sataa ja juhannuspäivänä sataa tai sitten on aurinkoista.
Juhannuksessa on se ikävä puoli, että satakielet lopettavat laulunsa näihin aikoihin. Olen monesti myöhään illalla tai aikaisin aamulla kuunnellut niiden laulua. Meidän pihapiirissä on niitä joko kaksi tai kolme ja kaikki koiraita ja poikamiehiä. (ainoastaan pariutumattomat koiraat laulavat tähän aikaan vuodesta)
En tiedä laulavatko ilosta kun ovat välttäneet pariutumisen vai laulavatko suruunsa kun eivät löytäneet kumppania. Joka tapauksessa kauniisti laulavat.

Joka tapauksessa hauskaa juhannusta kaikille lukijoille kuin noille satakielillekin.

perjantai 18. kesäkuuta 2010

Kesälahtelaista päätöksen teko kulttuuria

Kaikki paikalliset tietävät meidän kuntamme vanhusten asumis tila ratkaisujen päätökset. Kolmesti valtuusto on tehnyt siitä päätöksen, kahdesti Aurinkorinteen saneerauksesta ja kerran terveyskeskuksen vastaanotto tilojen ja vuodeosaston saneeraamisesta. Nyt tämä takinkääntäjien veljeskunta onkin alkanut epäillä tämän viimeisen päätöksen järkevyyttä ja laittanut suunnittelun jäihin. Asiaa kuulema pohditaan valtuusto seminaarissa. On kyllä syytäkin pohtia, oli se niin typerä päätös viime joulukuun kokouksessa. Hienoa että ymmärsivät sen viimein.

Minua on usein syytetty negatiiviseksi ja pessimistiseksi ihmiseksi ja tottahan se on. Yritän päästä siitä eroon ja olen yrittänyt keksiä ikävistäkin asioista valoisia puolia. Tämän edellä kerrotun asian iloinen puoli on se, että sanoin joulukuun kokouksen jälkeen joillekin silloin syntyneen päätöksen puolesta äänestäneille valtuutetuille: "Luulen, että tulette vielä kääntämään takkinne tässä asiassa." Nyt voin iloisin mielin sanoa:" Johan minä sanoin...")

maanantai 14. kesäkuuta 2010

Tauko

Aika menee kuin siivillä. Huomasin etten ole pitkään aikaan kirjoittanut blogiini. Syy lienee siinä ettei ole tapahtunut mitään uutta tai mullistavaa lähi aikoina. Kesäkuun olen ihmetellyt mitä minä vastaan jos minulta kysytään ammattia? Vielä toukokuussa voin vastata tuohon kysymykseen, eläkeläinen. Eläkevakuutus yhtiö oli myöntänyt minulle sairaseläkkeen vain toukokuun loppuun saakka vaikka sairaslomani jatkuu syyskuun loppuun saakka. Nyt siellä vakuutusyhtiön lääkärit tutkivat selkääni etätyönä ja selvittävät onko se kunnossa vai ei. Tässä olisi hyvä vinkki Hellinkin säästö toimeksi. Asiakas lähettäisi sähköpostilla kertomuksen vaivoistaan Hellille ja Hellin sosionoomit päättäisivät onko asia syytä viedä lääkärien lausunnolle.

Mitäs muuta sitä onkaan tullut tehtyä?


Tässä keväällä kun en eläkeläisenä oikein saanut aikaani kulumaan niin ilmoittauduin Joensuun Ammattikorkeakoulun hallinto-oikeuden ja kunnallisoikeuden luennoille ja yllättäin sain tentitkin läpi, (ilmeisesti säälistä). Täytyy onnitella itseään, etenkin kunnallisoikeuden tentti arvosanasta.

Toukokuun lopulla olin demareiden puoluekokous edustajana Joensuussa. Siellä opin ymmärtämään miten demokratia toimii SDP.ssä ja voin sanoa että se toimii erittäin hyvin. Puoluekokouksesta on ollut julkisessa sanassa, joten tiedätte siellä tehdyt päätökset. En vaivaa teitä kertomalla uudelleen niitä.

Tässä kesäkuun alussa meitä luottamushenkilöitä koulutettiin ostettujen konsulttien voimin. Sekin oli opettavainen tilaisuus. Opin, että konsultti näköjään puhuu mitä tahansa kunhan sille vain maksetaan tarpeeksi, vaikka läpiä päähänsä. Vai mitä mieltä olette ajatuksesta että Tilaajalautakunta on kaikkien Keski- Karjalan kuntien valtuustojen yläpuolella eikä sen tarvitse noudattaa valtuustojen päätöksiä. Eipä niistä konsulenttien opetuksesta puuttunut enää muuta kuin esitys, että jatkossa lautakunta valitsee itse jäsenensä. (Se saattaisi tietää lautakunnasta lähtöä Tuunaselle ja minulle ja saattaisi Makkosenkin jatko pesti olla kyseenalainen.)

Viime viikolla olleesta Tilaajalautakunnan kokouksesta en oppinut mitään. Merkillisin päätettävänä ollut asia kokouksessa oli Hellin esitys, että lautakunta päättää, että Hellin on noudatettava lääninhallituksen ohjetta hoitohenkilökunnan mitoituksessa Tohmajärvellä eli Hellin on palkattava lisää lähihoitajia. Eihän tämä ollut operatiiviseen puoleen sekaantumista, eihän? (Asia kuuluu samaan kategoriaan kuin aikoinaan kun lautakunnalle tuotiin päätettäväksi, monta ilmaista vaippaa vanhus saa käyttää päivässä? Oli muuten opettavaista kuunnella lautakunnan jäseniä kun he perustelivat päätöstä nyky vaippojen imukykyisyydellä...) Olisin ymmärtänyt tämän kaltaista Hellin esitystä paremmin jos he olisivat kysyneet lautakunnan mielipidettä jonkun johtajan palkkaukseen.
Samaisessa kokouksessa käsittelimme myös Hellin raporttia talousarvion toteutumisesta. Raporttia, joka oli muokattu taulukon muotoon oli useita sivuja ja viimeisellä sivulla luki, ettei nämä tiedot pidä paikkaansa. (Saahan sitä luottamushenkilöt aikaansa kulutettua noinkin.)

Siinäpä sitä oli mietteitä lähi viikoilta. Palaan kuntamme taloustilanteeseen joskus myöhemmin tai sitten en. (Pitäisiköhän seuraavassa valtuustossa tehdä valtuusto aloite, jotta kuntaamme palkattaisiin edes yksi talous puolen henkilö joka tietäisi mikä on teepet ja reetit?)



.