torstai 25. marraskuuta 2010

ONKO KEISARILLA VAATTEITA, 2. luku

Kesälahden Helli tilaisuudessa Päivi Hakulinen toi selkeästi esille kaikille läsnä olijoille, ettei Matti Kosonen, siis minä, ymmärrä Tilaajakeskuksen ja -lautakunnan toimintaa vaikka olen ollut lautakunnan jäsen jo melkein kaksi vuotta. Olin Päivin kanssa harvinaisen samaa mieltä asiasta eli en todella ymmärrä.

On kuitenkin hyvä että niin monet muut ymmärtävät sen roolin eli sen mihin sitä tarvitaan.

Minä en ole ymmärtänyt että käytetään 400.000€ veronmaksajien rahoja siihen että saadaan pyörittää hallintoa hallinnon vuoksi. Kun katselee Tilaajalautakunnan pöytäkirjoja niin sieltä on nähtävissä se seikka, että likimain kaikki lautakunnan päätökset tehdään Hellin johtokunnan esityksistä tai sitten Hellin henkilöstö on ollut niitä valmistelemassa.
Toisin sanoen Helli ilmoittaa tilaajalautakunnalle mitä ja miten tilaajalautakunnan pitää heiltä tilata. Tämän jälkeen Tilaajalautakunta tekee päätöksen tilata Helliltä sen mitä Helli on ehdottanut. Tästä ikiliikkuja tilaaja- tuottaja toiminnasta Kesälahti maksaa omana osuutenaan n.100.000€.

Siis vielä kerran yksinkertaistettuna mitä minä en ymmärrä meidän tilaaja- tuottaja mallin toiminasta: Tuottaja ilmoittaa tilaajalle mitä heiltä pitää tilata,miten ja mihin hintaan. Tämän jälkeen tilaaja tilaa sen mitä tuottaja on ilmoittanut tuottavansa tuottajan aiemmin ilmoittamalla hinnalla. (Eihän tämä tietysti näin yksinkertaista ole, koska jos Helli ei pysty tekemään sovitulla hinnalla niin tietysti sovittua hintaa pitää nostaa jälkikäteen.

Päivi oli todella oikeassa etten ymmärrä tätä asiaa.



.

ONKO KEISARILLA VAATTEITA, 1. luku

Eilinen Helli tilaisuus Kesälahdella herätti varmasti monessa läsnä olleessa ristiriitaisia tunteita. Tilaisuuden viesti Hellin johdolle oli selvä: Näin ei voi jatkua, jotain täytyy tehdä.

En vain tiedä ymmärsikö Hellin johto viestin?
Hellillä oli sama vanha vastaus jonka ainakin me päättäjät olemme kuulleet jo monta kertaa, eli: On todella tärkeää saada tällaista palautetta ja näihin asioihin tulemme kiinnittämään jatkossa huomiota. Joopa joo, Helli on kiinnittänyt jo kaksi vuotta huomiota siihen ettei vastaanotto- ja puhelin palvelut toimi ja nyt he lupasivat jatkossakin kiinnittää siihen huomiota. Hieno homma, hyvä että asiaan kiinnitetään huomiota.

Toinen ilon aihe tuntui Hellin johdolla olevan yöpäivystys käyntien määrän huomattava väheneminen kun yöpäivystys on siirretty Joensuuhun. Siitä tulee kuulemma säästöjä. Annoin vinkin Hellin johdolle miten voisi säästää vielä enemmän, kehotin siirtämään yöpäivystyksen Helsinkiin.


Palaan tilaisuuden antiin ja tunnelmiin myöhemmin paremmalla ajalla, mikäli sitä aikaa löytyy.

tiistai 23. marraskuuta 2010

Kiteeläistä soutamista ja huopaamista

Muistamme hyvin viime keväiset mielenosoitukset hellin toimintaa vastaan. Samoihin aikoihin Rääkkylä pyysi neuvotteluja muiden kuntien kanssa hellin kehittämiseksi. Olin itse mukana Kiteellä pidetyissä neuvotteluissa. Neuvottelujen alku asetelma oli kuka valitaan puheenjohtajaksi. Valinta oli merkittävä, koska puheenjohtajalla on valta vesittää tuo neuvottelu. Helli uskovaisten kepu- ja kokoomus edustajien ja Hellin johtokunnan jäsenten äänin Birgitta Muukkonen valittiin tilaisuuden puheenjohtajaksi. Heti tilaisuuden alussa Muukkonen teki selväksi, että on kyse vain keskustelusta, ei neuvottelusta ongelman ratkaisemiseksi. Ja niinhän siinä kävi, että asiasta keskusteltiin ja lopuksi pj lopetti keskustelun. Mitään tulosta ei saatu aikaan, siitä piti huolen puheenjohtaja.

Nyt sitten löytyy lehti tiedon mukaan Kiteeltäkin halua neuvotella asiasta. Karjalainen uutisoi asiaa näin: "Kiteen kaupunginhallitus pyytää jo tällä viikolla naapurikuntia neuvottelemaan Rääkkylän aikeesta irtautua Keski-Karjalan yhteistyöalueesta."

Mikä on saanut Birgitta Muukkosen ynnä muiden Helli uskoisten mielen muuttumaan? Onkohan Birgittakin viimein huomannut ettei Kiteen ja Tohmajärven kepu voi yksin päättää Keski-Karjalan asioista.



.

tiistai 16. marraskuuta 2010

Tilaajalautakunta

Tuli taas istuttua jokunen tunti Tilaajalautakunnan kokouksessa. Nyt en enää tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa koko touhulle. No ainakin Tilaajajohtajaa tuntui huvittavan Kesälahden kunnan päätöksen teko vanhushuollon tila ratkaisuissa. Oli koonnut lähi vuosien kaikki päätökset mitä kunnassa oli tehty asian tiimoilta. En kyllä ihmettele jos Päiviäkin päätöksen tekomme huvittaa (Todennäköisesti Päivi ei ollut kuitenkaan katsonut kenen esityksistä ja minkä puolueiden tuuliviiri politiikalla oli saatu aikaan niin paksu nippu päätöksiä samasta asiasta? Jos olisi, niin tuskin olisi ottanut koko asiaa esille.)

Tilaajajohtajan ja Hellin luottamus Tilaajalautakunnan kumileimasin ominaisuudesta käy hyvin ilmi Lautakunnan pykälästä jossa lautakunnalle esitettiin Aurinko-talon sulkemista ja vanhusten siirtämistä yksityiseen hoitokotiin. Esitys käsiteltiin eilen, mutta päätöksestä tiedotettiin vanhusten omaisille viime viikon keskiviikkona. Täytyy myöntää, että Tilaajajohtaja ja Helli tuntee hyvin lautakunnan yksinkertaisen enemmistön rajoittuneisuuden omiin mielipiteisiin.

En lähde enempää ruotimaan kokouksen kulkua, totean vain että ymmärsivätköhän kaikki mistä oli kyse tai mihin päätös voi johtaa Kesälahden vanhusten asumis ratkaisussa?
Olen samaa mieltä puheenjohtajan kanssa että kokousten puheenvuoroissa pitäisi kestää totuudessa, mutta tämän pitäisi koskea myös puheenjohtajan puheita.

Huvittavin tilanne kuitenkin mielestäni oli Rääkkylän vasemmistoliiton edustajan yksityistenpalveluiden puolesta äänestäminen joka samalla tarkoitti kuntamme julkisten vanhusten asumispalveluiden lakkauttamista. Hän on siis sitä mieltä, että kun kuntalaisten verovaroista kustannetaan vanhustemme asumispalvelut niin siitä on aina jonkun yksityisyrittäjän saatava vetää siivu omaan pussiinsa. Olisikohan hänen syytä vaihtaa puolueensa kokoomukseen?


.

maanantai 15. marraskuuta 2010

Valtuustossa

Merkittävimmät asiat lyhyesti: Eroaminen Itä-savon koulutuskuntayhtymästä jäi pöydälle huonon valmistelun vuoksi.

Osavuosiraportti ja talousarvion tarkastaminen hyväksyttiin muilta osin paitsi Hellin 437.000 € ylityksiä joista oli kunnanhallitus vaatinut Helliltä selvityksen. Ilmeisesti ajan- tai tiedon puutteen vuoksi Hellin selvitys oli annettu (tai keksitty) vain 101.000€.lle, loppujen 336.000 €.n jäädessä selvittämättä. Tämän vuoksi valtuusto jätti nämä ylitykset hyväksymättä. Täytyy myöntää että valtuustomme on kehitys kelpoinen, tätä ennen se on hyväksynyt n.950.000 € ylitykset ilman selvityksiä.

Tuloveroprosentin määräämisessä äänestettiin. Osa valtuutetuista halusi vielä taistella itsenäisyyden puolesta ja hankkia lisä tuloja veroja korottamalla (minä olin heidän mukana)Hellin menojen paikkaamiseen. Toinen puoli oli ilmeisesti jo luopunut toivosta säilyttää itsenäisyys ja he vastustivat korotusta. Äänin 9-8 veroprosenttia ei nostettu, joten se sitten siitä kuntamme itsenäisyydestä. Jatkamme neuvotteluja selvitysmiesten kanssa 8.12.



.

Veroprosentti

Tänään kokoontuvalla valtuustolla on päätettävänä kuntamme veroprosentti ensi vuodelle. Kysymys on siitä aikooko kunta kerätä kuntalaisilta n. 100.000 € enemmän vai vähemmän ensi vuonna. Siinäpä pähkinää purtavaksi valtuutetuille. Tuntuu olevan elämää ja kuolemaa tärkeämpi asia joillekin päättäjille. Se taas, että aikooko Helli kerätä kunnalta 500.000€ enemmän kuin talousarvioraamissa on ohjeistettu ei tunnu kovin merkitykselliselle, ainakaan kaikille valtuutetuille.

Minusta pitäisi nyt käydä keskustelu siitä nostetaanko veroprosentti 23,5 jolla saataisiin katettua Hellin vaatimus vai näytämmekö Hellille kaapin paikan. Ainoastaan näillä kahdella vaihtoehdolla voidaan turvata kuntamme itsenäisyys muutamaksi vuodeksi eteenpäin.



.

torstai 4. marraskuuta 2010

Kontiolahden kunnanjohtajaa epäillään kunnianloukkauksesta

Sanomalehti karjalaisen uutisen mukaan kihlakunnansyyttäjä Seppo Tiittanen lukee Kontiolahden kunnanjohtajalle 2.joulukuuta Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa syytteen kunnianloukkauksesta. Asianomistajina jutussa ovat Kontiolahden kunnanvaltuuston keskustalainen puheenjohtaja Mika Kuusela ja sosiaalidemokraattinen kunnanvaltuutettu Pekka Kettunen.

En tunne asian taustoja, mutta ehkä tässä on taustalla sama ilmiö kuin mikä on nähtävissä täällä Keski-Karjalassakin. Olen havainnut tällä valtuusto kaudella selkeän muutoksen edellisiin kausiin verrattuna viranhaltijoiden suhtautumisessa luottamushenkilöihin, etenkin niihin jotka esittävät kriittisiä kysymyksiä tai tekevät vastaesityksiä.

Ylimielinen asenne päättäjiä kohtaan, nimittely yksinkertaiseksi jopa virallisissa asiakirjoissa, tai sanotaan ettei luottamus henkilöt ymmärrä vaikka asia on selitetty heille useampaan kertaan, ovat tyypillisiä ilmauksia eräiltä viranhaltijoilta. Lisäksi on ollut havaittavissa totaalinen piittaamattomuus luottamushenkilöiden pyyntöihin saada joitain luottamus tehtävien hoitoon kuuluvia asiapapereita luettavakseen.

Onko Kontiolahden tie ainoa mahdollisuus saada ruotuun nämä niskoittelevat viranhaltijat meillä täällä Keski-Karjalassa?

Toivottavasti tähän löytyy jokin muu ratkaisu.




.

keskiviikko 3. marraskuuta 2010

KUNTALIITOS

En ole kertonut kantaani kuntaliitokseen tällä vaalikaudella, koska minulla ei ole ollut sitä. Halusin katsoa miten kuntamme talous kehittyy ja että onko meillä mahdollisuutta säilyä itsenäisenä.

Nyt tiedän sen.

Viime valtuusto kauden holtiton rahan käyttö ja epädemokraattisen sote-liikelaitoksen perustaminen oli kuitenkin se lopullinen niitti kuntamme tulevaisuudelle. Meillä olisi ollut vielä mahdollisuus selvittää kuntamme alijäämät, jos viime vuotena olisimme noudattaneet sote- yhteistoiminta sopimusta ja jättäneet maksamatta Hellin ylitykset, jättäen ne Helille alijäämiksi. Vastaavan päätöksen olisimme voineet sopimuksen mukaan tehdä myös nyt kuluvan vuoden alijäämille. Hellin alijäämät olisi sitten katettu lähi vuosina niillä säästöillä, joita Hellin on luvattu tuovan sosiaali- ja terveystoimeen. Näin meillä olisi ollut mahdollisuus säilyä itsenäisenä. Mutta kun valtuuston yksinkertainen enemmistö päätti maksaa kaikki laskut mitä Helli esittää, sopimuksen vastaisetkin.

Sanoin elokuun valtuuston kokouksessa kun käsiteltiin talouden tasapainottamis ohjelmaa, että tämä paperi on huuhaata. Tämä tuntui loukkaavan joitain henkilöitä, anteeksi vain. Kuitenkin nyt valmisteluun tuleva Hellin ensivuoden talousarvio osoittaa sen olleen huuhaata. Tasapainottamis ohjelma lähti siitä ajatuksesta, että minkään hallintokunnan menot eivät kasva tämän vuoden budjetista ensi- eikä seuraavinakaan vuosina.

Nyt valmistuneen Hellin osavuosiraportin mukaan hellin menot ylittyvät tänä vuotena yli 430.000 € budjetoidusta (tämä ei ollut tiedossa kun tasapainottamis ohjelmaa tehtiin). Eli tälle vuodelle on menoissa tuon suuruinen musta- aukko. Hellin ensi vuoden meno lisäykseksi esitetään Kesälahden osalta, tuon edellä mainitun summan lisäksi, lisää 60.000€, joten ensi vuoden Hellin menot ylittyvät n. puolella miljoonalla eurolla eli 9% siitä mitä ne oli laskettu tasapainottamis ohjelmaan ja annettu Tilaaja keskukselle ja Hellille talousarvion raamiksi.

Tämä on ratkaisematon yhtälö ja lopullinen niitti kuntamme itsenäisyydelle.

Mistä päin sitten pitäisi lähteä etsimään kumppania kuntaliitokselle? Henkilö kohtaisesti kannatan Kiteetä ja Keski-Karjalaa. Tämä kuitenkin edellyttää Hellin ja tilaajakeskuksen hajottamista ja uudelleen organisointia. Mikäli tähän ei ole halukkuutta muilla kunnilla niin sitten täytyy etsiä yhteistyö kumppaneita lännestä.



.

maanantai 1. marraskuuta 2010

Onko jotain tuttua?

Katsokaa ja miettikää onko tässä Alajärven tapauksessa jotain tuttua?
http://areena.yle.fi/video/1408735