sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Mitä tarkoittaa puolueeton paikallislehti?

Koti-Karjala mainostaa itseään Kiteen, Kesälahden, Rääkkylän ja Tohmajärven pyolueettomana paikallislehtenä. Olen seurannut pitemmän aikaa lehden linjaa, enkä ole saanut vakuuttaneeksi itseäni lehden puolueettomuudesta. Eikä suinkaan 29.9. julkaistu lehti lisää uskoani lehden puolueettomuuteen.

Lehden 9. sivulla kerrotaan Ylen ja lehden yhteistyössä järjestetystä vaalitilaisuudesta. Sivun yläosa (siis se osa lehdestä josta lukeminen aloitetaan on täytetty kepulaisten ehdokkaiden kuvilla. ja sivun alaosaan on sitten otettu muiden puolueiden ehdokkaita. Kuvissa on viisi kepuehdokasta, yksi PS ehdokas, yksi demari ja yksi kristillisten ehdokas. Myös kuva tekstit kertovat lehden linjasta, kepun ehdokkaita on siteerattu 155 pmm edestä muita yhteensä 55 pmm.

Esitänkin, että Koti- Karjala poistaisi lehdestään tuon mainos sanan PUOLUEETON tai sitten muuttaa lehden linjan puolueettomaksi.
 .

keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Vaali lupaukset v-2008?

Löysin Kiteen keskustan sivuilta, https://www.keskusta.fi/Suomeksi/Piirit/Pohjois-Karjala/Suomeksi/Kunnat/Kitee/Keskusta_Kiteella.iw3, julkaisun ilmeisesti neljän vuoden takaa.

Omat kommenttini olen kirjoittanut punaisella. Lukijat voisivat myös ottaa kantaa kepun vaalilupausten toteutumiseen.



Keskusta Kiteellä
KESKUSTA - TULEVAISUUDEN TEKIJÄ KUNTALAISTEN KANSSA, SEUDUN PARHAAKSI
  • Päätöksenteko on kuntalaisten, henkilöstön ja luottamushenkilöiden välistä yhteistyötä. Vaikuttaminen on vastuunottoa.
Keskusta äänesti n.1000 kaupunkilaisen kuntalaisaloitetta vastaan
  • Päätöksentekomme perustuu harkittuihin kokonaisvaltaisiin ratkaisuihin.
Sote palveluiden kokonaisvaltainen ratkaisu tuskin oli loppuun asti harkittu.
  • Palvelut tuotetaan asiakaslähtöisesti.
Lääkäri palvelut on tuotettu yrityslähtöisesti.
  • Palvelut järjestetään kaupungin omana työnä, ostamalla yksityisiltä palvelun tuottajilta tai kolmannelta sektorilta, mikä on kulloinkin kuntalaisen ja kaupungin kannalta tarkoituksenmukaista.
Onko ollut tarkoituksen mukaista ulkoistaa vanhusten asumispalvelut kansainvälisille pörssiyhtiöille, jotka eivät maksa edes veroja Suomeen.
  • Hyvän henkilöstöpolitiikan lähtökohtana on työn arvostaminen työntekijöiden, päättäjien ja kaupunkilaisten taholta.
Hellin palkkojen harmonisointi on vielä kesken. Pakolliset säästövapaat henkilöstölle.
  • Keski-Karjalan seutukunta muodostuu kunnista, joiden palvelut voidaan järjestää yhteistyössä yli kuntarajojen.
Heh heh
  • Keskusta sitoutuu Keski-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeeseen ja yhteistoiminta-alueen muodostamiseen sekä toiminnan määrätietoiseen kehittämiseen.
Keskusta on kehittänyt niin määrätietoisesti K-K.n yhteistoiminta aluetta niin, että siinä on mukana ensivuoden alussa vain yksi kunta.
  • Kitee on yrittäjäystävällinen kaupunki. Teemme tavoitteellista elinkeinotyötä. Tavoitteemme on säilyttää nykyiset työpaikat ja luoda mahdollisuuksia uusien syntymiselle. Elinkeinopolitiikka vaatii myös riskinottoa.
Mikä on tämän tavoitteellisen työn saldo?
  • Maankäyttö- ja kaavoituspolitiikkamme on mahdollistavaa, jolla tuetaan asumista ja elinkeinoelämää.
Mikä on tämän tavoitteellisen työn saldo?
  • Huolehdimme kestävästä taloudenpidosta.
Kitee on kriisi kunta tämän talouden pidon seurauksena.

torstai 20. syyskuuta 2012

Vaalikikkailua

Luin tänään pitkästä aikaa Puruvesi- lehden. Siinä oli pikku uutinen, jonka otsikkona oli "Keskusta haluaa terveystilat saaneeraukseen" Uutisessa kepun kunnallisjärjestö edellyttää terveyskeskuksen saneerausta.

Niin miten niin vaalikikkailua? No siksi, että terveyskeskuksen saneeraus päätös tehtiin jo viime joulukuun valtuustossa ja se kirjattiin yhdistymissopimukseen.

Tietysti uutisesta voi myös lukea kepun kasvojen pesu yrityksen. Samainen terveyskeskuksen saneerauksestahan päätettiin valtuustossa jo pari kolme vuotta sitten ja jonka päätöksen kepu, kokoomuksen tuella, perui puolta vuotta myöhemmin.

Hyvä, että terveyskeskus viimein saneerataan. Uskon sen toteutuvan, koska en usko kepun, joka on kunnassamme valtapuolueena, enää neljättä kertaa muuttaa mieltään asiassa, koska silloin äänestäjät voisivat jo epäillä kuntamme kepulaisia takinkäännöstä. Heh heh 

keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Vanhoja muistellen

 

Joka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään. Näin sanoo vanha sananlasku.

Minulle lähetti eräs lukijani ylläolevan lehtileikkeen kymmenen vuoden takaa. Koska tämä samainen asia, josta lehtijuttu kertoo, on ollut uudelleen esillä tänä vuotena kaikkine poliittisine likaisine peleineen. Pääarkkitehtinä tässä pelissä on ollut kuntamme hallituksen puheenjohtajat (Asikainen ja Uuksulainen) sekä Kiteen kaupunginjohtaja. Viitasin tähän asiaan elokuun blogissani otsikolla: "Turhavaiva".

Mutta asiaan... En onnistunut muokkaamaan lehtileikettä suuremmaksi, mutta kerron tässä mitä siinä kerrotaan. Juttu on julkaistu 22.02.2002 sanomalehti Karjalaisessa. 

Otsikon alla lukee: "Kesälahden Mäntyrannan vedenottamot rakennettiin suunnitelmien mukaisesti, asiallisesti, kunnan hankintaohjeita noudattaen ja kunnan edun mukaisesti. Näin todistavat suunnittelijat, ympäristökeskus, urakoitsija ja kunnan johtavat luottamushenkilöt"

Edelleen tekstissä lukee: "Puhemylly alkoi, kun Mäntyrannalle Salokylään rakennetuista kahdesta vedenottamon kaivosta toista ei voida käyttää veden huonon laadun takia." ja edelleen: " Toinen kaivo on käytössä, mutta sen vedenottoa ei voida nostaa suureksi, koska kaivon pohjalle alkalointia varten laitettu kalkkikivirouhe tukkeutuu raudan saostuessa."

Siis kun toisesta kaivosta ei saa vettä ja toisesta liian vähän niin toimittaja kirjoittaa: "vedenottamot rakennettiin suunnitelmien mukaisesti, asiallisesti, kunnan hankintaohjeita noudattaen ja kunnan edun mukaisesti." 

Edelleen tekstissä lukee: "Ympäristökeskuksen toimialapäällikön Jukka Savolaisen mukaan vedenottamot rakennettiin edullisesti verrattuna vastaaviin laitoksiin, joissa vesi on alkaloitava ennen verkostoon pumppausta."
Siis saatiin halvalla toimimaton vedenottamo. Missähän tässä löytyy toimittajan mainitsema kunnan etu?

Nyt tehtiin sama virhe kun ollaan tekemässä uutta, toimivaa vedenottamoa samaan paikkaan: Ei kuunneltu kuntamme ainoaa vesipuolen asiantuntijaa, vesilaitoksen hoitajaa. Onneksi nyt lisäkustannukset rajoittuivat turhaan ulkopuolisen konsultin palkkioihin ja hankkeen viivästymisenä.

PS. kuten tarkkaavainen lukija voi tekstistä huomata sen tärkeyden, että on ehdottomasti pidettävä hyvät välit lehtitoimittajiin. He saavat ihmiset uskomaan mustan valkoiseksi ja valkoisen mustaksi. Ainakin valtuusto ehdokkainen kannattaa huomioida tämä.

maanantai 17. syyskuuta 2012

Mikä titteli ?


Nyt kun olen allekirjoittanut suostumukseni käydä ehdokkaaksi kunnallisvaaleihin, niin kävin miettimään miten viestittäisin huomaamattomasti eri väestöryhmille kiinnostukseni aiheet ja siten tekisin itseäni tunnetuksi äänestäjille. Elämässään kunnostautuneet ja jotain aikaan saaneet lisäävät nimensä perään sen tehtävän tai nimikkeen josta ovat saaneet arvostusta. minulla on vähän sama ajatus, mutta mikä titteli tai tehtävän kuvaus sopisi minulle?

1. SDP:n puoluevaltuuston jäsen.  (http://www.sdp.fi/fi/uutiset/30-sdp/tutustu/taustat/5062-puoluevaltuusto 2012 -2014). Tämä kuulostaa hyvälle, mutta siinä on varjopuolensa. Puoluevaltuusto on SDP:n ylin päättävä elin puoluekokousten välillä, joten saisin kantaa kaiken vastuun kaikista puolueen Forssan puoluekokouksen jälkeen tekemistä virheistä. Ei hyvä 

2. Pohjois-Karjalan SDP:n piirihallituksen jäsen.   (http://pohjoiskarjala.sdp.fi/paeaetoeksenteko/piirihallitus). Piirit ovat yhdistymässä vaalipiiri uudistuksen myötä, joten ei tälläkään ole paljon merkitystä. Ei hyvä


3. Kesälahden kunnanvaltuuston 1.varapuh.joht.   (http://www.kesalahti.fi/Resource.phx/sivut/sivut-kesalahti/hallinto/valtuusto.htx). Kuntamme ajautui kriisikunnaksi pari vuotta sitten. Tuskin kannattaa mainostaa, että olin osa syyllinen siihen. Ei hyvä.


4. Kesälahti- Kitee yhdistymishallituksen varapuh.joht.(http://www.kitee.fi/Resource.phx/sivut/sivut-kesalahti-kitee-kuntaliitosvalmistelut/yhdistymishallitus.htx). Yhdistymishallitus on antanut hallintokunnille ohjeet alimitoittaa ensi vuoden talousarviot. Siitä ei kunniankukko laula yhdistymishallituksen jäsenille. Se on myös valinnut Hellin johtajan jatkamaan perusturvajohtajana ensi vuoden alusta. ( minä yksin vastustin valintaa, mutta eihän sitä kukaan muista)  Ei hyvä. 

5. Teknisen lautakunnan puheenjohtaja (http://www.kesalahti.fi/Resource.phx/sivut/sivut-kesalahti/hallinto/lautakunta.htx) puheenjohtajan ollessani lautakunta on nostanut kaikkia taksoja ja etenkin vesimaksuja. Näistä toimista ei ääniä heru. Ei hyvä.

6. Hummovaaran Erä ry:n toiminnantarkastaja. Seuramme jäsenet ovat pääsääntöisesti muilta paikkakunnilta, joten ei tästäkään ole paljon apua. Ei hyvä

7. Hummovaara- Villalan sos.dem. yhdistyksen puh.joht. puoliso. Tällä tittelillä varmistaisin yhden äänen. Tämä saattaisi olla hyvä.

8. Hummovaara- Villalan sos.dem. yhdistyksen hallituksen jäsen. Tällä tittelillä voisin saada sukuni äänet (2 kpl). Kannattaa harkita.

9. Hummovaaran kyläyhdistyksen hallituksen jäsen.  Kyläyhdistykset leimataan kepun kyläiltojen jatkokokouksiksi (en kyllä ymmärrä miksi?). Tämä tuskin houkuttelee demari äänestäjiä. Ei hyvä.

Kuten huomaatte, arvoisat lukijat, ei tämä itsensä tunnetuksi tekeminen kovin helppoa ole !

torstai 13. syyskuuta 2012

Helli- projektin vaiheet





1.  Valtava innostus 
  vuosi 2008, luvassa neljän miljoonan säästöt.
2.   Jumalaton hämminki 
  vuosi 2009, väitellään mistä ja mitä oli sovittu.
3.  Helvetillinen sekaannus 
  vuosi 2010, luvatut säästöt muuttuivat menojen kasvuksi usealla miljoonalla, (eihän tässä pitänyt näin käydä.)
4.   Järkiintymisvaihe 
   vuosi 2011, Rääkkylä eroaa ja Helli- liikelaitos päätetään purkaa.                       
5.  Syyllisten etsintä 
   vuosi 2011, syyllistetään ne vastuulliset päättäjät jotka ovat vastustaneet Helli- himmelin perustamista.                        
6.  Syyttömien rankaisu 
  vuosi 2012, työntekijöitä rangaistaan pakko säästövapailla.
  
7.  Niiden palkitseminen jotka eivät osallistuneet projektiin.
No niin, tässä nyt vain odottelen milloin ja miten minut ja muut vastuulliset päättäjät palkitaan :D

tiistai 11. syyskuuta 2012

Päivän kevennys

Kirjoitin kesäkuussa siitä Kiteen kaupungin lainapaidasta, joka pyydettiin palauttamaan seuraavalla viestillä: "Palauttakaa yhdistymishallituksen kokouksessa pesistapahtumassa osalla päällä olleet kuntaliitospaidat. Näitä paitoja on tarkoitus käyttää juuri näissä kuntaliitostapahtumissa koko loppuvuoden ajan.". Tietysti minä silloin palautin paitani pestynä ja viikattuna. Nyt ilmeisesti olisi taas ollut minun vuoroni pitää paitaa jonkin aikaa koska sitä tarjottiin minulle tänä iltana yhdistymishallituksen kokouksessa.

Minun oli kuitenkin pakko kieltäytyä kunniasta ottaa paita vastaan, koska toimin omaishoitajana ja olen ottanut työssäni kuntouttavan työotteen käyttööni. Tiedän ettei hoidokkini hyvä tahto olisi riittänyt kun olisin käskenyt pesemään paidan ennen päälle laittamista (koska enhän tiedä oliko edellinen käyttäjä pessyt sen käytön jälkeen) ja sitten pesemään sen uudelleen kun se olisi taas pyydetty palauttamaan.

Siinäpä ne tärkeimmät asiat tämän illan kokouksesta.

PS. Ai niin, yhdistymishallitus on ottanut tehtäväkseen hyväksyä Kesälahden kunnan valtuuston päätökset. Ihmettelen miksi emme sitten hyväksy Kiteen valtuuston päätöksiä???


.

Kiteen ja Tohmajärven (ja Kesälahden) neuvottelut

Kitee ja Tohmajärvi (ja Kesälahti) neuvottelivat tänään sosiaali- ja terveystoimen yhteistoiminnan mahdollisesta jatkamisesta.
Olin mukana neuvotteluissa ja loppupäätelmänä voin ikäväkseni todeta, että ne jotka olivat innokkaimmin aikoinaan rakentamassa sote-yhteistyötä Keski-Karjalaan, olivat tänään innokkaimpia repimään yhteistyötä hajalle.

Olen tosi pettynyt.

sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Yli 70.000 käyntikertaa

Aloitin tämän blogi kirjoittelun vajaa neljä vuotta sitten. Tähän aamuun mennessä sivullani oli käyty yli 70.000 kertaa vaikka olen kuullut useampaankin otteeseen että eihän sitä roskaa lue kukaan.

 Olen kirjoittanut ajatuksiani ja mielipiteitäni vaihtelevalla innolla. Yhteensä juttuja on parisen sataa ja jonkin verran kirjoituksia joita en ole julkaissut. Koska en ole kirjailija enkä toimittaja eikä minulla ole akateemista tutkintoa niin tekstini eivät ole kaunokirjallisuuden helmiä. 

 Lehtitoimittajat ovat useaan otteeseen opastaneet minua kirjoittamisessa milloin sähköpostin välityksellä milloin lehtien palstoilla. Hyvä niin, sillä olenhan minäkin neuvonut heitä lehtiuutisten teossa.

Kuntamme viranhaltijat ovat myös yrittäneet opastaa minua kirjoittajana tavalla jota joku tosikko voisi pitää poliittisena ajojahtina. Heille sanoisin, että eihän se ole minun vika jos kunnassamme kepu ja kokoomus tekee niin järjettömiä päätöksiä, että variksetkin joutuvat lentämään kuntamme yli selällään etteivät kuolisi nauruun ja sitten kun järki palaa jälkijunassa puolen vuoden päästä niin perutaan tehdyt päätökset tai että meiltä on puuttunut talouspuolen osaaminen tai että Hellin johto antaa vuoden aikana neljä erilaista ohjetta vanhusten tilaratkaisujen toteuttamiseksi ja sanoo lopuksi, että päättäjien on syytä kuunnella heidän asiantuntemustaan päätöksen teossa. Ynnä muita vastaavia hauskoja tapauksia joista olen kirjoittanut.

 Kiitos niin lehtitoimittajille kuin viranhaltijoille uutterasta opastamisesta. Ikävä kyllä minä olen huono oppimaan uusia asioita näin vanhalla iällä.  

torstai 6. syyskuuta 2012

Otteita Valtionvarainministeriössä käydystä neuvotteluista 29.8

Nyt minullekin selvisi miksi Tohmajärvi aiotaan pakottaa yhteistyöhön ja miksi Rääkkylää ei.

" Valtioneuvostolla on puitelain voimaantulosäännösten perusteella oikeus velvoittaa kunta yhteistoimintaan vuoden 2014 loppuunsaakka, jos kunta poikkeaa yhteistoiminnan järjestämisessä aiemmin ilmoittamastaan (kuntien 31.8.2011 valtioneuvostolle jättämät selvitykset), eikä näin täytä lain yhteistoimintavelvoitetta. 1.1.2015 lukien on tarkoitus tullavoimaan sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännössä määriteltävät järjestämisvelvoitteet, jotka korvaavat puitelain säännökset. Hallitus on 5.6.2012 pitämässään iltakoulussa linjannut, että se käyttää tarvittaessa toimivaltaansa velvoittaa kunnat pysymään ilmoittamassaan yhteistoiminnassa."

Tohmajärvi on ilmoittanut pysyvänsä yhteityössä 31.8.2011selvityksessä kun taas Rääkkylä...



"Rääkkylän kunta on ilmoittanut elokuussa 2011 irtisanoutuneensa yhteistoiminta-alueesta. Valtioneuvoston toimivalta koskee tässä tapauksessa siis muita yhteistoiminta-alueen kuntia, jotka ovat ilmoittaneet ratkaisukseen Keski-Karjalan kuntien yhteistoiminta-alueen."

 Muuta huomioitavaa neuvotteluista on mm. Tohmajärven perustelut irtautumis suunnitelmalle:


"Tohmajärven kunnan edustajat kertoivat, että yhteistyö alueella on ollut hyvää, mutta ongelmaksi kunnan kannalta on muodostunut kustannustason liiallinen nousu. Kustannuksista ei ole myöskään saatu riittävää raportointia kunnan päätöksentekoa varten. Tohmajärven kunta onkin irtisanonut yhteistoimintaa koskevan sopimuksen siten, että 1.1.2013 lukien kunta järjestäisi sote-palvelut kunnan omana toimintana. Eroamiseen päädyttiin kustannusten kasvamisen ja siitä johtuvan kunnan talouden heikkenemisen vuoksi,ja eroaminen on tehty sopimuksen mahdollistamalla tavalla. Kunnan näkemys on, että kuntalaisten palvelut turvataan parhaiten, kun niitä koskeva päätöksenteko on omissa käsissä."

Sitten loppuun kevennys muistiosta:

"Kiteen kaupunki ja Kesälahden kunta ilmaisivat toiveensa siitä, että Tohmajärven kunta jatkaisi Hellissä" 

                          :D