keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Demokratia, kaukainen ilmiö uudessa Kiteessä

Kesälahden kunnan historian viimeinen valtuustonkokous osoitti demokratian puuttumisesta uudesssa Kiteessä.

Kesälahden valtuusto päätti viime joulukuussa talousarviossa terveyskeskuksen saneeraamisen aloituksesta v. 2012. Samainen päätös hyväksyttiin myös kuntaliitosneuvotteluissa ja se kirjattiin yhdistymissopimukseen. Virkamiesten jarrutuksen vuoksi ei edes suunnitelmat ole valmistuneet tähän päivään mennessä saati, että työtä olisi päästy aloittamaan. Uuden Kiteen virkamiesjohdon ajatuksena oli torpedoita koko hanke tai ainakin lykätä sitä hamaan tulevaisuuteen.

Niinpä valtuuston puheenjohtamme esitti viimeisessä kokouksessamme otettavaksi ylimääräisenä asiana  käsittelyyn terveyskeskuksen saneeraamisen ja niinpä sitten valtuusto ilmoitti yksimielisesti ettei ole muuttanut kantaansa vuoden takaisesta (mikä sinällään on pieni ihme kun ottaa huomioon valtuustomme takinkäännöt kuluneella kaudella). Siis nyt on päätetty ettei valtuusto ole kääntänyt takkiaan terveyskeskuksen saneeraamis asiassa.

Siellä missä demokratia toimii riittää yksi valtuuston päätös, meillä päätös näköjään pitää vahvistaa vielä vuoden päästä uudelleen eikä silti ole varmaa pannaanko sitä täytäntöön. Miksi viranhaltijoillamme on noin käsittämättömän vaikeaa sitoutua tehtyihin päätöksiin?

Aurinkorinteen saneerauksen torppaaminen vaati kolme valtuuston päätöstä ennenkuin tuli viranhaltijoille mieleinen päätös. Odotan mielenkiinnolla miten monta valtuuston päätöstä nyt vaatii, että viranhaltijat saavat tahtonsa läpi?

Veikkaan neljää.


.

tiistai 16. lokakuuta 2012

Yhteistyötarjous



Yleisönosastoja lukiessa luulisi että on eduskuntavaalit tulossa. Kirjoitetaan eurokriisistä, kuntauudistuksesta ja rahamarkkinaverosta. Näillä asioilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä Kiteen talouden tasapainottamisen tai perus- ja lähipalveluiden turvaamisen kanssa uudessa kunnassamme. 

En kuitenkaan malta olla kysymättä, kuka asuntovelallinen kaipaa 18%  lainakorkoa tai, että lainamäärä kasvaa  yön aikana usealla kymmenellä prosentilla. Nämä ovat tosiasioita ajalta ennen EU:hun ja euroon liittymistä. Kysyn myös niiltä jotka ovat ottaneet vaali teemakseen kuntauudistuksen vastustamisen, pitäisikö Kesälahden ja Kiteen kuntaliitos perua?

Ymmärrän hyvin Keskustan ja Kokoomuksen vastustuksen rahamarkkinaverolle, ovathan he perinteisesti olleet tukemassa suurpääoma tahoja ja pörssipelureita. Minun on kuitenkin vaikeampi ymmärtää, että Perussuomalaiset ovat lähteneet samaan laulukuoroon tukemaan Björn Wahlroosia ja muita toisten rahoilla keinottelijoita. Mitähän Veikko Vennamo olisi ajatellut näistä ”seteliselkärankaisista” työnsä jatkajista?

Kokoomuksen vaatimus palkattomasta ensimmäisestä sairauspäivästä ja palkan alennuksesta sairasloman ajalta on saanut kaikilta murskatuomion niin asiantuntijoilta kuin Kokoomuksen kentältäkin. Ja nyt selitellään…

Nyt on kuitenkin kuntavaalit ja Kiteen on tulevalla valtuustokaudella saatava taloutensa kuntoon heikentämättä kuntalaisten peruspalveluiden tasoa.
Keski-Karjalassa vallinnut kepun seikkailupolitiikka on saanut aikaan Keski-Karjalan seutukunnan hajoamisen ja samalla se myös romutti Kiteen ja Kesälahden talouden. Kahden kriisikunnan liitos ei tuo autuutta eikä poista ongelmia, jotka syntyivät kuluneella valtuustokaudella. Uuden Kiteen kattamattomat alijäämät ja suuri velka ei ole hyväksi kaupungin imagolle eikä houkuttele sen enempää naapuri kuntia yhteistyöhön kuin uusia yrityksiäkään sijoittumaan Kiteelle.

Seuraava uusi valtuusto on varmasti kovan paikan edessä. 

Kiteen talouden kuntoon saattamisessa on kolme keinoa, tulojen lisäys, palveluiden karsiminen ja toiminnan tehostaminen. Huomattavaan tulojen lisäykseen ei liene mahdollisuuksia, koska verotus on jo nyt Suomen korkeimpia eikä se taatusti houkuttele yritysten sijoittumista paikkakunnalle. Peruspalveluista ei voida tinkiä, koska ne ovat lakisääteisiä ja lisäksi kuntaliitossopimus sanelee missä ja mitä palveluita on tuotettava. Jäljelle jää toimintojen tehostaminen. On puututtava raskaalla kädellä moniportaisiin hallintorakenteisiin, myös seikkailupolitiikan myötä käyttöön otetut kalliit ostopalvelut on korvattava omalla, halvemmalla tuotannolla. On myös otettava käyttöön kummankin kunnan hyvät käytännöt niin palvelun tuottamisessa kuin niiden kustannustehokkuudessa. Esim. Kiteen tekninen toimi voisi säästää satojatuhansia euroja jos siellä otettaisiin käyttöön Kesälahden käytännöt. Esimerkkejä löytyy paljon muitakin.

Epädemokraattisten liikelaitosmallien ottaminen mukaan Kiteen palvelutuotantoon on tullut tiensä päähän niin Hellin kuin Tilikkeenkin osalta. Tulevan valtuuston haasteeksi jää vielä Ketin demokratisoiminen. Ketin hallitus, joka on muodostettu kuntajohtajista, oli kyvytön neuvottelemaan, Kiteen kannalta viime valtuustokauden tärkeimmästä yrityshankkeesta - jätteenpolttolaitoksesta Joensuun kaupunginhallituksen kanssa. Tämän luokan virhe ei saa enää toistua. 
     
En kuitenkaan näe Kiteen tulevaisuutta toivottomana vaikka haasteita tulee riittämään. Valtion osuusjärjestelmän muutoksen ja kuntaliitos porkkanarahan tuoma tulon lisäys ja se tieto, että kuntaliitoskuntiin valtio yleensä antaa muutaman vuoden ajan harkinnanvaraista valtion osuutta, antaa uudelle kunnalle hengähdystauon. Tämä etsikkoaika on käytettävä kaupungin palvelurakenteen toimintojen tehostamiseen. Pahin virhe minkä luottamushenkilöt ja viranhaltijat voivat tehdä on jäädä paukuttelemaan henkseleitä kun valtion tilapäisen tuen avulla saadaan tilinpäätökset näyttämään siedettäviltä. Uusien luottamushenkilöiden on käärittävä hihat ja aloitettava työ yhteisen tahtotilan löytämiseksi kaupungin talouden kuntoon saattamiseksi. Tämä on nimenomaan nyt valittavien luottamushenkilöiden tehtävä, viranhaltijat ovat jo kykynsä siihen näyttäneet.

Kiteen demarit ovat valmiita tekemään kaikkien puolueiden kanssa yhteistyötä uuden, paremman Kiteen luomiseksi. Toivon hartaasti ettei yhteistyötarjoukseemme vastata kuten Kesälahden kepu vastasi demareiden tarjoukseen neljä vuotta sitten, ”Keskusta ei tarvitse demareiden yhteistyötä”.

Asenteiden pitää myös muuttua kuntien välisessä yhteistyössä. Asenne, joko hyväksytte meidän näkemyksemme tai oikeudessa tavataan, ei ole yhteistyötä vaan se on sanelu politiikkaa. Aidolla yhteistyöllä ja vuoropuhelulla voimme vielä saavuttaa sovinnon ja yhteisen näkemyksen Keski-Karjalan kehittämiseen, eikä yhteisen Keski-Karjalan kunnankaan muodostuminen ole mielestäni mahdoton joskus tulevaisuudessa.


Aitoa yhteistyötä tarjoten kuntavaaliehdokas nro 96
Matti Kosonen
SDP:n puoluevaltuuston jäsen

maanantai 15. lokakuuta 2012

Perussuomalaisten vastuunkanto

Perussuomalaisten ehdokas Yrjänä Ikävalko kirjoitti Puruvesi- lehdessä Kesälahden vuokra-asunnoista ja vedestä.
Ihmettelen suuresti miten henkilö joka itse istuu kunnan vuokratalojen hallituksessa lähtee arvostelemaan yhtiönsä toimintaa.  Toisekseen osakeyhtiölain mukaan ylintä päätäntävaltaa käyttää yhtiökokous ja sen ainoana edustajana ja päättäjänä on Perussuomalaisten valtuutettu Jaakko Uuksulainen. Hän on myös yhtiön hallituksen jäsen.  Joten Yrjänän on syytä kääntyä itsensä ja Jaakon puoleen vuokrataloyhtiön ongelmien ratkaisemiseksi.


Vesihuoltolain mukaan vesilaitoksen on toimittava kustannusten kattamisperiaatteen mukaisesti eli tuloilla on katettava menot eikä se saa tuottaa voittoa. Kulut muodostuvat käyttöpuolen kuluista ja pääomakuluista. Vesilaitoksen virhe investointien vuoksi pääoma kulut näyttelevät poistojen kanssa yli puolta veden hinnasta. Kalliista veden hinnasta huolimatta vesilaitos tuottaa vieläkin tappiota eli olemme laittomassa tilassa vesihuoltolakiin nähden.





.

sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Loan heittoa

Eilen saamani tiedon mukaan eräs kuntamme johtava kepu poliitikko on aloittanut minuun kohdistuvan mustamaalaus kampanjan. Täm oli tietysti odotettavissa, mutta asia typeryydellään on enemmän huvittava kuin huolestuuttava.
Jään mielenkiinnolla odottelemaan kepulaisten seuraavaa siirtoa :D


.

torstai 4. lokakuuta 2012

Vaalit lähestyy

Olen ehdokkaana Kiteen kaupungin valtuustoon.Tämän johdosta olen päättänyt, vaalikampanjaani vauhdittaakseni, alkaa kirjoittaa blogiini poliittisia kirjoituksia. Saa nähdä miten lukijat ottavat tämän uuden tyylin vastaan. :D

Mikäli en saa sinua, lukijani, vakuuttuneeksi omasta kyvystäni valtuustoon niin meitä on monta hyvää demaria joista varmasti löytyy sopiva. Kuitenkin jos käy niin, että suvun tai puolison tai anopin tai jonkun muun tahon painostama joudutte äänestämään jotain muuta puoluetta niin äänestäkää nyt edes sellaista henkilöä, joka ei tuuliviirin tavoin kääntele takkiaan ja joka ei ole ollut hajoittamassa Keski- Karjalaa Helli mantrallaan..

Pääasia kuitenkin on että äänestätte.

Nyt täytyy alkaa miettiä poliittisten juttujen aiheita. 

Ai niin numeroni savoksi on neljee vaille sata..



.

.