sunnuntai 6. tammikuuta 2013

OVATKO KITEEN VIRANHALTIJAT KYVYTTÖMIÄ SITOUTUMAAN PÄÄTÖKSIIN





Uuden Kiteen valtuusto ja hallitus työskentely on lähtenyt hieman yskähdellen käyntiin. Tästä ovat kuntalaiset jo saaneet lukea lehtiuutisten rivien välistä. Oman lisänsä tähän soppaan ovat tuoneet johtavat viranhaltijat, jotka eivät ole suostuneet sitoutumaan tehtyihin päätöksiin eivätkä halukkaita yhteistyöhön luottamushenkilöiden kanssa. 

Tästä hyvänä esimerkkinä on valtuuston talousarviosta poistama maininta Kesälahden vuodeosaston muuttamiseksi 14- paikkaiseksi. Vaikka valtuusto poisti maininnan, niin siitä huolimatta viranhaltijat jatkavat toimia vuodeosaston supistamiseksi aivan kuin eivät olisi kuulleetkaan päätöksestä. 

Toisena esimerkkinä voin mainita viranhaltijoiden talousarvioon esittämän uuden toiminnan lisääminen hallinto-osaston organisaatioon. Valtuusto poisti koko tekstin tästä toiminnasta. Viesti oli aivan selvä kaikille muille paitsi uuden kuntamme viranhaltijoille, he muuttivat sen toiminnan omavaltaisesti perusturvan hallintoon (eihän valtuusto kuulemma ollut sitä kieltänyt).   

Kolmantena esimerkkinä on luottamushenkilöiden sorvaama kuntaliitossopimus, jossa sovittiin mm. ”Näytteenotto- ja polikliiniset palvelut lähipalveluna joka arkipäivä” Kesälahden terveyskeskuksessa. (Aiemmin näytteenotto oli vain neljänä päivänä.) Saamieni tietojen mukaan viranhaltijat eivät ole tehneet elettäkään sopimuksen noudattamiseksi, päinvastoin mikäli nettiajanvarausta on uskominen, niin näytteenotto päiviä ollaan vähentämässä. En tiedä onko kyse järjen köyhyydestä vai kiusanteosta, kun ISLAB- liikelaitos, joka vastaa laboratoriotoiminnasta, laskuttaa näytteenotosta, ei aukioloajasta. Siis kyse ei ole säästöihin perustuvasta supistuksesta.

Juhlapuheissaan johtavat luottamushenkilöt ovat vakuuttaneet ” se pidetään, mitä on luvattu”. Saa nähdä onko heillä tahtoa ja kykyä vastata huutoihinsa, alku ei näytä lupaavalle. Aika näyttää jatkavatko viranhaltijat luottamushenkilöiden käyttämistä kynnysmattona vai saako uusi kaupungin hallitus voimaan kuntalain myös Kiteen uudessa uljaassa kaupungissa?

Toivon parasta, mutta pelkään pahinta.

.