maanantai 18. marraskuuta 2013

NOUSE, OTA VUOTEESI JA KÄY



Aikoinaan eräs pariskunta matkusti Israeliin. Perillä vaimo sairastui ja jonkin ajan kuluttua kuoli. Miehelle tarjottiin vaimon ilmaista hautausta pyhään maahan, toisena vaihtoehtona olisi sinkkiarkun hankkiminen ja vainajan kotiin kuljetus. Hinnaksi arvioitiin 10.000€. Aikansa harkittuaan mies sanoi valitsevansa vainajan kotiin kuljetuksen.  Toiset ihmettelivät miksi mies valitsi kalliin vaihtoehdon kun olisi saanut haudata vaimonsa pyhään maahan ilmaiseksi. Mies vastasi kuulleensa, että täällä pyhällä maalla on joskus aiemmin tapahtunut kuolleista ylös nouseminen eikä hän halua ottaa sellaista riskiä vaimonsa suhteen.

Vanha vitsi, mutta aina se jaksaa naurattaa.

 Vaikka jokainen ymmärtää tuon jutun vitsiksi niin miksi sitten tätä ei kaikki ymmärrä samalla tavoin? Raamattu kertoo, (olikohan Johanneksen vai Markuksen evankeliumissa vai molemmissa), miten Jeesus sanoi sairaalle, ”nouse,  ota vuoteesi ja käy.”  Ja sairas parantui. Tätä samaa keinoa on yritetty Kiteellä Hellin toimesta neljän vuoden ajan. Johtajien toimesta on päätetty kantaa vuodeosastojen sänkyjä varastoon (ilmeisesti potilaat eivät ole siihen itse pystyneet) ja tällaisella, hallinnon mahtikäskyllä, on yritetty parantaa sairaat. Ei onnistunut ihmeparantaminen Hellin johdolta. Ihmiset sairastivat kuten ennenkin, mutta nyt se vain maksoi enemmän.

Nyt on Kiteellä uusi johto, niin uusio Hellissä kuin koko kaupungissa, mutta mitään ei ole opittu vanhoista virheistä. Nyt yritetään taas uudelleen sitä samaa konstia mitä noissa evankeliumeissa kerrotaan.

Edellinen vastaava kokeilu viime kevät talvena maksoi yli 200.000€ jonopäivä maksuina keskussairaalalle.  Mikähän tämän kokeilun hinta on?

On helppo tehdä päätöksiä kokeiluista kun omat rahat ei ole kyseessä…





.