torstai 7. elokuuta 2014

TURUSEN PYSSYLLE






Jaakko Turunen kirjoitti 26.6. Koti-karjalassa entisten viranhaltijoiden dementiayksikön perustamisesta ja ikuisuus kysymykseksi muodostuneesta Kesälahden vanhusten asumispalveluiden ja tk:n tila -ongelmien uudesta käänteestä. Lisäksi Jaakko maalailee kauhukuvia siitä miten Kesälahden olisi käynyt jos olisi liitytty Savonlinnaan. Kuulemma olisi käynyt yhtä huonosti kuin nyt on käynyt. Mene ja tiedä…, nyt ainakin tiedetään miten meille kävi Kiteen liitoksessa.

En tiedä mistä Kiteen evp hallintojohtaja Turunen on kuullut, että joku tai jotkut olisivat kaatamassa entiselle kunnantalolle suunnitellun tk.n ja hoivaosasto hanketta, valtuustohan hyväksyi esityksen yksimielisesti.

Lukijalle tietysti herää kysymys miksi sitä ei jo alunperinkin alettu suunnitella kunnanvirastolle vaan tuhlattiin liki 100.000 € nykyisten tk tilojen suunnitteluun. Syynä oli se kun kuntaliitos neuvotteluissa, aina oikeassa oleva, silloinen Kiteen kaupunginjohtaja vakuutti, että kaikki nykyiset tilat tarvitaan ja hänen väitteensä vahvistivat Kiteen neuvottelijat. Uuden, aina oikeassa olevan, kaupunginjohtajan astuttua virkaansa myös hän vakuutti, että kaupungilla on riittävästi tiloja ja kaupunki tarvitsee ne eikä uusia missään nimessä vuokrata. Tämän uusimman kaupunginjohtajan mielestä Kesälahdella ei myöskään tarvita lisää vanhusten tehostettua palveluasumista vaikka sitä jotkut kesälahtelaiset valtuutetut olivat esittäneet, vaan sitä on aivan riittävästi vanhusmäärään nähden. Perusturvalautakunta ja hallitus vahvisti kaupunginjohtajan näkemyksen: "Totisesti näin on, Kesälahti ei tarvitse lisää vanhusten palveluasumista."

Niinpä suunnittelua jatkettiin niin kauan, että suunnitelmat saatiin valmiiksi, mutta siinä vaiheessa kun olisi ollut urakkatarjousten vuoro niin aina oikeassa oleva kaupunginjohtaja saikin uuden idean: Kesälahtihan tarvitsee lisää vanhusten palveluasumista. Niinpä hallitus ja perusturvalautakunta  vahvisti kaupunginjohtajan näkemyksen: "Totisesti näin on, Kesälahti tarvitsee lisää vanhusten palveluasumista."

Tilatkin oli kaupunginjohtaja valmiiksi miettinyt eli koska kaupungin on hyvä tukea yksityistä kiinteistö bisnestä niin vuokrataan kaupungille lisää tiloja yksityisiltä markkinoilta Kiteeltä ja jätetään omia tiloja tyhjilleen Kesälahdelle. Onhan tasapuolisuuden nimissä oltava Kesälahdellakin tyhjiä tiloja kun Kiteelläkin on. Tyhjennetään siis Kesälahden kunnantalo ja siirretään henkilöstö Kiteeltä vuokrattihin tiloihin ja sijoitetaan tk ja hoivaosasto noihin tiloihin. Kesälahden vanha tk ja vuodeosasto jätetään kylmilleen jos vaikka joku keksisi sille joskus uusiokäyttöä. 

Edellä kerrotun pohjalta ei voi kuin ihmetellä Jaakko Turusen epäilyjä, että joku lähtisi kaatamaan tätä suunnitelmaa. Minä en usko, että tällaista linjakasta ja epäpoliittista suunnitelmaa lähtisi kukaan vastustamaan etenkään kun siinä ei ole nähtävissä poliittisten irtopisteiden keruuta, eikä takinkääntöjäkään vielä montaa kappaletta hallituksella perusturvalautakunnalla. 

Uskon suunnittelun kunnantalon muuttamiseksi hoivaosastoksi lähtevän käyntiin syksyn aikana. Eri asia kokonaan on toteutetaanko sitä suunnitelmaa koskaan???


PS. Ai niin en vastusta Jaakon ajatusta entisten viranhaltijoiden dementiaosaston perustamista kaupungintalolle, mutta siihen on saatava ehdottomasti myös vanhojen luottamushenkilöiden osasto. Siellä on sitten mukava tehdä skenaarioita, strategioita, suunnitelmia ja päätöksiä joita ei kukaan enää muista sen jälkeen kun ne tehtiin eli elämä olisi aivan samanlaista kuin aktiivi aikana ennen osastolle joutumista.



.