keskiviikko 29. lokakuuta 2014

SÄÄSTÖJÄ SÄÄSTÖJÄ…




Talous on tiukalla Kiteen kaupungilla joten säästöjä on etsittävä ja onhan niitä löytynytkin. Täytyy tunnustaa ettei viranhaltijat ja johtavat luottamushenkilöt suinkaan ole valittu tyhjänpantiksi kaupungin asioita hoitamaan. Heillä on keinot  ja osaaminen sentin venytykseen.

Lueskelin tuossa valtuuston, hallituksen ja lautakuntien päätöksiä nykyiseltä valtuustokaudelta ja bongasin muutamia absoluuttisen tehokkaita säästötoimenpiteitä joita ei voi olla kertomatta teillekin. Erityisesti perusturvalle kuuluu hatun nosto innovatiivissydestään.

Talousarviossa vuodelle 2013 päätettiin aloittaa kotihoidossa yöhoito. Tätä perusteltiin sillä, että näin saataisiin hoidettua entistä huonokuntoisempia potilaita kotona ja näin säästyttäisiin kalliilta laitospaikoilla makuuttamiselta.

 Kyseisenä talousarviovuonna perusturva innovoi vielä seuraavaa:

” Hellaniemen alue muodostaa hyvän kampusalueen, johon sijoittuu lyhyt- ja pitkäaikaista asumista, vuorohoitoa, tulevaisuudessa mahdollisesti yhteisöasumista tai vielä tuetumpaa asumista. Yöhoidon työntekijöiden kotipiste on jo nyt Hellaniemen päätalossa, mikä mahdollistaa talon tehokkaan käytön. 

Lisätään yhteisöasumista, perhehoitoa ja kehitetään Hellaniemeä osana monipuolisia asumispalveluja.”


Kokonaan oma lukunsa on keskustelu henkilöstösuunnittelijan viran tarpeellisuudesta. Sehän perustettiin vanhan Kiteen valtuuston aikana, mutta sitä käsiteltiin vuoden 2013 talousarviossa (ja käsitellään vieläkin hallinto-oikeudessa). Eräiden asiantuntijoiden? mukaan viralla on saavutettu usean kymmenentuhannen säästö.

Samoin säästöjä haettiin Kesälahden terveyskeskus remonttia karsimalla vastoin kuntaliitossopimusta. Ei kuulemma tarvittu tehostettua palveluasumista lisää, koska sitä oli saatavilla ostopalveluna aivan riittävästi ja koska Hellaniemen lyhyt- ja pitkäaikainen asuminen, vuorohoito ja tulevaisuuden mahdollinen yhteisöasuminen pienentää kalliiden hoitopaikkojen tarvetta.

Mutta mutta…, eihän nämä säästöt riittäneet, piti etsiä uusia säästöjä. Niinpä ensin lakkautettiin säästösyistä henkilöstösuunnittelijan virka. Sitten olikin vuorossa tehostetun palveluasumisen lisääminen Kesälahdella, sillä kuulemma voitiin vähentää kalliita ostopalveluita. 
Nyt sitten seuraavassa perusturvalautakunnan kokouksessa 30.10 säästöjen etsiminen jatkuu. Käsittelyssä on yöhoidon lakkauttaminen Kesälahdelta ja Hellaniemen toiminnan purku kotipalveluksi. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkaansa niin asiantuntijalautakunta hyväksyy nämä uudet säästöt

Aivan oma innovatiivinen säästökohde oli sijoittaa vammaispalvelut vanhan valtionvirastotalon yläkertaan, jonne portaat alkavat poliisiaseman oven edestä. Ei siinä rappujen alapäässä pyörätuoli asiakas pitkään huutele vammaispalvelulakiin perustuvia avustus asioitaan yläkertaan kun poliisiaseman ovi avautuu…

Voiko joku vielä väittää etteikö perusturva hoida pestiään tehokkaasti?

Pitääpä miettiä ottaisinko teknisessä lautakunnassa keskusteluun konsultti avunpyynnön perusturvalautakunnalle säästöjen löytymisestä tekniselle puolelle?