keskiviikko 17. joulukuuta 2014

JOTAIN POSITIIVISTÄKIN

Eilisetä valtuustonkokouksesta riittää kerrottavaa lapsenlapsillekin. Siinä oli mukavaa sanailua, mutta myös käytöstä josta tunsin myötähäpeää valtuutettujen käytöksen puolesta. En myöskään lähde ruotimaan sitä hallituksen kadottamaa 3.000.000 €.a josta kukaan ei tuntunut tietävän mitään. Sekin selvinnee aikanaan. Samoin jätän kirjoittamatta siitä miten kaupunkia uskollisesti vuosikymmiä palvellut terveyskeskuslääkäriä nöyryytettiin valtuuston enemmistön taholta.

Keskityn kirjoittamaan valtuuston positiivisesta - ja myös uudesta piirteestä valtuustossamme eli kissanpoikasten silmien avautumisesta.
Kukaan mediaa seuranneista seutukunnan ihmisistä on tuskin välttynyt lukemasta kädenvääntöä varahenkilöstö järjestelmästä ja sen lopettamisesta. Tämä kallis ja toimimaton järjestelmähän oli perua liikelaitos Hellin ajoilta, jolloin uusia organisaatio rönsyjä muodostettiin kaikilla muilla kuin taloudellisilla perusteilla.

Kaksi vuotta sitten alkoi kiehua varahenkilöstö järjestelmän ympärillä kun valtuusto lakkautti sen äänestyspäätöksellä. Tämä taas ei käynyt menneisyyteen katsovalle vanhoilliselle siivelle ja alkoi kahden vuoden taistelu. Päätöstä jauhettiin monet ja monet kerrat hallituksessa ja ainakin kolmesti se kävi valtuustossa. Asia poiki lukemattomia oikaisuvaatimuksia ja valituksia hallinto-oikeuteen. Lisäksi lakkautuspäätös aiheutti työpaikkakiusaamisilmoituksia useammasta henkilöstä. Mopo karkasi totaalisesti hallituksen käsistä eikä asiaa ole vieläkään saatu lopulliseen päätökseen varahenkilöstön lakkautuksen osalta sen enempää kuin olisi saatu selvitettyä onko työpaikkakiusaamista tapahtunut.

Kaksi vuotta velloneen asiallisen ja asiattoman keskustelun ja monen kiemuran jälkeen minulle oli suuri yllätys kun valtuusto päätti hallituksen ja perusturvalautakunnan yksimielisellä ehdotuksella LAKKAUTTAA VARAHENKILÖJÄRJESTELMÄN. Lakkautus olisi mennyt läpi ilman keskusteluja ellen minä olisi pyytänyt puheenvuoroa kiittääkseni niitä valtuutettuja jotka olivat viimein kääntäneet katseensa menneisyydestä tulevaisuuteen.

Kissanpoikasten silmät ovat vihdoin auenneet ja hyvä niin !





 


tiistai 9. joulukuuta 2014

Lasten, nuorten ja päättäjien tapaaminen

Minulla oli ilo olla 3.12.2014 lasten, nuorten ja päättäjien tapaamisessa Kiteellä. Tilaisuudessa me päättäjät jouduimme vastaamaan nuorten huolellisesti valmisteltuihin kiperiin kysymyksiin. Jouduimme vastaamaan "kylmilteen" nuoria askarruttaviin asioihin eli emme olleet saaneet kysymyksiä ennakkoon tai kuten minä kun edes en tiennyt joutuvani vastaajien joukkoon.

Kaikkein mielenkiintoisin asia oli tapahtunut tilaisuuden jälkeen kun läsnä olleista nuorista Kiteen nuorisovaltuusto, Kiteen lukion oppilaskunnan hallitus, Arppen koulun oppilaskunnan hallitus sekä Kesälahden koulun oppilaskunnan hallitus olivat kokoontuneet analysoimaan tilaisuutta ja saamiaan vastauksia. Seuraavassa heidän todella mielenkiintoiset ja tarkkasilmäiset kommentit tilaisuudesta:
 
 - ympäripyöreitä vastauksia ja vähän aiheen vierestä  
   - ei yhteisymmärrystä esim. valokuituverkosta  
   - riitelevät vastaukset  
   - vastaukset ok, mutta hiukan epäselviä  
- samat äänessä  

   - jokaisella eri näkemys, hankala seurata, mikä oli lopullinen vastaus  
    - enemmän lupausten pitämistä  
  - totuuden välttely  
   - mukava, että järjestetään tällainen tapahtuma

 Ei voi kuin ihailla nuorten tarkkaavaisuutta, (itse tein monta samaa havaintoa).


 Sitten nuorten viesti päättäjille 
Nuorten mielestä Kiteellä pitäisi kehittää seuraavia asioita:

 - kouluruoka
 - terveyspalvelut
- kunnallispolitiikka 
 - säästöjen kohteet 
  - kunnallisveroprosentti 
  - nuorten asema ja päätöksiin vaikuttaminen 
 - enemmän tapahtumia

Nuohan voisi aivan hyvin joku puolue ottaa seuraavissa kunnallisvaaleissa vaaliohjelmaansa. Olen lukenut huonompiakin vaaliohjelmia. 

 

Kiitos järjestäjille ja nuorille !


.