maanantai 30. syyskuuta 2013

Kesälahden terveyskeskus saneeraus






Koti-Karjala lehdessä oli 18.9 juttu otsikolla ”Ajaako kaupunki yritystoimintaa alas?” Jutussa Annalan ja Elinkaari talon johtajat arvostelivat teknisenlautakunnan esitystä rakentaa 12-paikkainen tehostetunasumispalvelun yksikkö terveyskeskuksen saneerauksen yhteydessä vuodeosaston viereen.

Voin vakuuttaa, ettei kaupunki, sen enempää kuin tekninen lautakuntakaan ole ajamassa yritystoimintaa alas. Kaupungin ja teknisen lautakunnan tehtävänä on turvata vanhuksille kokonaistaloudellisesti edullisia ja laadukkaita, kuntaliitossopimuksen mukaisia, lähipalveluita vanhuksille. Lautakunnan päätös pohjautuu itsenäisen Kesälahden kunnanvaltuuston viimeisen kokouksen viimeiseen päätökseen. Päätös oli yksimielinen. Aiemmin terveyskeskuksen saneerausta oli valmistellut Esa Lahtelan johtama työryhmä, joka oli päätynyt samaan loppu tulokseen valtuuston ja teknisenlautakunnan kanssa.

Uusi vanhuspalvelulaki sanoo: ” Pitkäaikainen hoito ja huolenpito voidaan toteuttaa laitoshoitona vain, jos siihen on lääketieteelliset perusteet tai jos se on iäkkään henkilön arvokkaan elämän ja turvallisen hoidon kannalta muuten perusteltua.” Tämän johdosta kaupunki on päättänyt vähentää kymmenen vuodepaikkaa vuodeosastoilta. Hallinnollinen päätös ei kuitenkaan vähennä yhtään vanhusten hoidon tarvetta vaan heidät on edelleen hoidettava jossain. Lautakunnan päätöksellä turvataan hoidon saatavuus kun vuodepaikkoja vähennetään eikä kaikkia vuodepaikoilla olevia vanhuksia voi siirtää kotihoitoon. Minusta tämä suuntaus kalliimmista hoitomuodoista halvempiin on oikeansuuntainen ja se myös toteuttaa vanhuspalvelulakia.

On myös muistettava keskussairaalan jonopäivämaksut eli mitä keskussairaala laskuttaa niistä päivistä kun kaupunki ei voi ottaa potilasta vastaan kevyempään hoitoon paikkojen puutteen vuoksi. Tänä vuotena keskussairaala on jo laskuttanut näistä päivistä yli 200.000€ Kiteen kaupunkia, joten kiistaton tosiasia lienee jo nyt hoitopaikkojen ajoittainen puute.

Luottamushenkilöiden on katsottava päätöksiä tehdessään myös tulevaisuuteen. Tiedossa on lähivuosina Paiholan sairaalan toiminnan loppuminen, joka tulee lisäämään hoidon tarvetta niin vuodeosastoilla kuin tehostetussa palveluasumisessa.


Tämä suunniteltu investointi on todella edullinen rakentaa koska se voi hyödyntää terveyskeskuksen tiloja mm. jakelukeittiö, vaatehuolto, sosiaalitilat sekä sähkö-, vesi- ja kaukolämpöliittymissä sekä henkilöstön yhteiskäytössä. Kaupungin talous on tiukoilla, mutta tämä investointi ei heikennä kaupungin taloutta, koska investointi- ja ylläpito kustannukset maksavat siinä asuvat vanhukset vuokrina aivan kuin yksityisissäkin hoitolaitoksissa.