perjantai 6. tammikuuta 2012

Uuden Vuoden ennuste kesälahtelaisille


Lupailin tehdä Uuden vuoden taikoja ja ennustaa tulevaisuutta Kesälahtelaisille. Nyt kävi niin ikävästi, etten muistanut ostaa uuden vuoden tinaa, tähdet eivät kunnolla näkyneet ei myöskään jäniksen jälkiä näkynyt jäisellä hangella. Eikä yhtään myyräkuume tapaustakaan ole vielä puhjennut. Joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi Cineromantia (eng.ceneromancy/spodomancy) eli tuhkasta ennustaminen. Tuhkaa kyllä riitti, mutta siitä ennustaminen viiden vuoden päähän on jo hieman epävarmempaa, kuten jokainen tuhkasta ennustaja tietää.

Jotain siitä kuitenkin oli nähtävissä. Näin siitä Kiteen vuoden 2016 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2017- 2020. Heti kansilehden jälkeen oli kaupunginjohtaja Kirsi Hämäläisen yhteenveto talousarviosta. Siinä hän laittoi kaupungin huonon taloustilanteen kokonaan Timo Soinin yhden puolueen vähemmistö hallituksen syyksi (hallituksen jossa Paavo Väyrynen toimii ulkoministerinä). Kaupunki oli Kirsin mukaan huolella hoitanut taloutta, mutta valtiovallan toimenpiteistä johtuen veroprosentti jouduttiin nyt nostamaan 25,5%. Se, että kaupunki oli edelleen kriisikunta, ei suinkaan ollut kaupungin omaa syytä.
  Kaupunginjohtaja oli todella pahoillaan tulevista leikkauksista, mutta hän peräänkuulutti uhrimieltä kuntalaisten ja etenkin kesälahtelaisten keskuudessa. Nyt oli aika kuntalaisten tasa-arvoisen kohtelun vuoksi yhtenäistää palvelut ja keskittää ne Kiteelle.
Uutena elementtinä talousarviossa oli hallituksen- ja valtuuston puheenjohtajien palstat. Niissä Jukka Kankkunen ja Birgitta Muukkonen kiittivät kaupungin johtajaa hyvin hoidetusta taloudesta sekä vakuuttivat Kirsi Hämäläisen joka sanan todeksi. Edelleen kumpikin korosti sitä, että onneksi vastuulliset luottamushenkilöt ovat jaksaneet tukea kaupunginjohtoa näinä vaikeina aikoina ilkeistä yleisönosasto ja blogi- kirjoituksista huolimatta.

Talouden tasapainottamissuunnitelmaan oli listattu syntyvät säästöt palveluiden keskittämisestä.   Tämä osio ennusteesta oli hieman vaikea selkoinen luettava, saattaa olla ehkä vuoden heittoja suuntaan tai toiseen. Siinä oli kuitenkin nähtävillä tärkeimmät Kesälahtea koskevat asiat. 

V.2016       
Yläasteen lakkautus 1.100.000€. Kirjaston lakkautus 700.000€  
Tarpeettomien kiinteistöjen myynti(Yläaste, Sovintola, Tuhkala, Nuorisotalo) 400.000€,  

V.2017
Ala-asteen lakkautus 1.600.000€. Virasto palveluiden lakkautus (Kesälahti) 500.000€. Tarpeettomien kiinteistöjen myynti (Ala-aste, virastotalo) 500.000€ 

V.2018        
Terv.keskuksen vastaanoton siirto Kiteelle 1.300.000€

V.2019
Terv.keskuksen vuodeosaston lakkautus (Kesälahti)450.000€. Tarpeettomien kiinteistöjen myynti (Terv.keskus, Kesälahti) 700.000€

Pysyväis luonteinen säästö käyttötalouteen yhteensä   n.5,5 milj.€                    

Olenkohan tulkinnut ennusmerkit oikein ???

Mikäli luin oikein tuon ennustuksen niin Kitee (siis yhteinen Kiteen ja Kesälahden kaupunki) saa taloutensa kuntoon vuoteen 2020 mennessä, joten eihän tämä sittenkään aivan toivoton tilanne ole.

Turhaan olen ollut huolissani kuntalaistemme tulevaisuudesta Kiteeseen liittymisen johdosta.

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sinulla on kaikkien kiinteistöjen hinnoissa pillkuvirhe, eli yksi nolla liikaa.

Matti Kosonen kirjoitti...

Ota huomioon anonyymi, että kaupunki kiinteistöt ovat kalliimpia kuin kuin maalaiskunta kiinteistöt.

A kirjoitti...

Saattaa olla, että Kesälahden eli Kiteen kehitys on juuri tuon suuntainen...

Juuri siksi tohmajärveläiset eivät halua liittyä Kiteeseen, sillä samoin Kitee menettelisi myös Tohmajärven suhteen.;/

Oikein hyvää vuoden 2012 alkua sinulle, Matti.<3

Anonyymi kirjoitti...

Noin ne hommat oletettavasti menevät. Voin jo kuvitella selitykset miksi nyt annetut kiteeläisten lupaukset säilytettävistä palveluista vesittyvät "tilanne muuttui yllättäen ja kaupungin Kesälahden puoleisista kulueristä on vain pakko luopua". Kesälahdesta tulee samanlainen kylä kuin Puhos on nyt. Eli ehkä se ala-aste ja yksi kauppa säilyvät vielä muutaman vuoden.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä analyysiennustus. Koskee tuommoisenaan kaikkia pikkukuntia jos joutuvat isompien syliin.

Anonyymi kirjoitti...

Kitee tarvitsee Kesälahden liitosavustukset taloutensa tilkkeeksi. V2012 talousarvio tehtiin alijäämäiseksi vaikka puolvuotta aikaisemmin oli sovittu säästöistä ja tavotteista. Onkohan valtuustonpj. tehtäviensä tasalla kun ainoana vastusti hlömenojen korjaamista 1.5%->2.4%. Tuolleen tehtiin Kreikassakin. Kuntavaalitkin on tulossa ja nyt ei ainakaan passaa tehdä ikäviä päätöksiä - vallan menetyksen pelko.

Anonyymi kirjoitti...

En osaa sanoa ennusteestasi, mutta ei se liene kovin kaukana totuudesta. Kääntäisin kuitenkin asiat niin päin, että lakkautukset ja kiinteistökaupat toteututuvat aiesopimuksen mukaan ennemminkin Kiteelle.

Perustan oman arvaukseni Kiteen kaupunginvaltuuston esityslistan liitteenä olevaan allekirjoitettuun aiesopimukseen liitosneuvotteluista. Hurja paperi. Ei voi luokitella vitsiksi, ei sovellu saduksikaan. Paperin voinee luokitella ennemminkin kesälahtelaisten märäksi päiväuneksi ja kiteeläisten painajaiseksi.

Siihenhän on kirjattu lyhyesti sanottuna, että tavoitteena on säilyttää Kesälahdella kaikki palvelut ja jopa parantaa niitä höystettynä lisärahalla. Hyvä että on tavoitteita, mutta jotain ralismia niihin olisi olut syytä kirjata. Esimerkiksi se, mistä nykyiset kiteeläiset valtuutetut aikovat säästää toteuttaakseen nyt asetetut tavoitteet? Ihmettelen suuresti, jos kiteeläiset valtuuteut sitoutuvat tuon paperin tavoitteisiin. Samalla he sitoutuisivat todellisuudessa ajamaan alas Kiteen alueen nykyisiä palveluita erittäin rankalla kädellä. Kesälahdelle luvattujen asioiden täyttämiseen ei taitaisi riittää uimahallin ja lukion lakkautukset.

Soisi, että Kiteen valtuutetut kertoisivat kiteeläisille jo etukäteen, mistä ja keneltä ottavat pois, taatakseen Teille nykyisille kesälahtelaisille kaikki nuo hyvät palvelut ja aiesopimuksessa tähtitieteelliseksi asetetut tavoitteet.

Sinä Matti olet näköjään ainoa paperin allekirjoittamatta jättänyt neuvotteluryhmän jäsen, joka olet ymmärtänyt tavoitteiden ja lupausten täydellisen mahdottomuuden. Toteutuessaan hyvä paperi teille nykyisille kesälahtelaisille, katastrofi nykyisille kiteeläisille.

Ja sanottakoon vielä, että porkkanarahatkin menevät viiden vuoden suojatyöpaikkojen kuluihin, ei edes riitä. Eli niistä höpiseminenkin on syytä jättää saman tien taka-alalle. Hullua touhua kiteeläisten(kin) neuvottelijoiden puolelta. Eiköhän olisi viisaampaa keskittyä todellisiin kulurakenteiden korjaamisiin kuin jälleen kerran tällaiseen lyhytjänteiseen tekohengitykseen.

Matti Kosonen kirjoitti...

En todellakaan laittanut nimeäni tuohon paperiin. siihen oli kaksi syytä, ensimmäinen syy oli se, ettei muut neuvottelijat halunneet sitä siihen. Sanoin selkeästi neuvotteluissa etten laita nimeä sopimukseen jos sillä sidodaan minun kädet tulevissa päätöksissä ja sopimuksen kohta 4. jolla olisin sitoutunut kannattamaan liitosta Kiteen kanssa valtuustossa.
Toinen syy oli..., tai no, jääköön se vielä sanomatta.
Kannattaa muuten käydä lukemassa tuo sopimus: http://webdynasty.pohjoiskarjala.net/Dynasty/Kitee/kokous/2012573-9-2781.PDF

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa katsoa kuin katua,näin sanoo sananlaskukin.Kiteeläinenhän täällä kirjoitti ,että sopimuksethan sitoo vain tätä valtuustoa.Kunnallisvaalithan ovat jo syksyllä,joten lienee viisasta mennä sopimisessa ainakin vaalien jälkeisn aikaan.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt vaan äkkiä hyväksymään Kiteellä ja Kesälahdella kunnanvaltuustossa tuo tuleva kuntaliitossopimus, niin asia on sitten sillä selvä. Turha se on enää näissä kriisikunnissa kiukutella, valitella ja jaaritella.

Matti Kosonen kirjoitti...

Ajattelitko anonyymi, että siten saadaan Suomesta vähennettyä yksi kriisikunta kun kaksi kriisikuntaa yhdistetään yhdeksi kriisikunnaksi?

Anonyymi kirjoitti...

Loistava idea. Tulevan kuntakartan mukaanhan Keski-Karjalassa ei voi olla jatkossa kuin enintään yksi talousvaikeuksissa painiva kunta. Hallitus onnistuu pienentämään kriisikuntien määrää 75 prosentilla.

Anonyymi kirjoitti...

Tutkimattomat ovat kunnanvaltuutettujen päät Kesälahdellakin, koska eivät tutkineet edes liittymistä Parikkalaan. Parikkalassa veroprosentti 18.50 ja talouskunnossa, ei olisi tarvinnut sulkea palveluita Kesälahdelta, mutta suurin osa Kesälahden kunnanvaltuutetuista piti giljotiini vaihtoehtoa parempana.

Anonyymi kirjoitti...

Viimeisen anonyymin kommenttiin samaa mieltä. Tai se Savonlinna! Luin juuri lehdestä, että asuntopula Savonlinnassa eli väkeä ja mahdollisesti maksukykyistä ja veronmaksajaa pukkaa. Täällä seudulla ja tästä pohjoiseen kylät harvenee ja vanhenee. Eli alkavat rakentaa huoneistoja lisää...Otahan Matti uusi puhti tälle vuodelle ja yhdistytään Savonlinnaan. Ja savolaisuuden pelkääjille, karjalainen mentaliteetti on aina karjalainen, vaikka yhtyis hämäläisiin...Lapsista en tiedä.