sunnuntai 16. marraskuuta 2008

Vaalit 2008 Kesälahdella

Vaalit on käyty ja on aika tarkastella niiden tuloksia. Mielestäni vaali tulokseen kuntavaaleissa vaikuttaa kolme asiaa: 1.) Mitä puolueen luottamushenkilöt ovat tehneet (tai jättäneet tekemättä)kuluvalla vaalikaudella. 2.) Millainen vaali ohjelma on (eli mitä luvataan tehdä tulevalla kaudella). 3.) Millaisia ehdokkaita oli puolue saanut vaaleihin.

Ensin on kuitenkin syytä tarkastella lähi historiaa:

Puolueiden kannatus kesälahdella 1996-2008
vaalit sdp kok kepu ps kr vihr
1996 360 198 721 64 113 -
2000 333 158 614 83 105 18
2004 429 174 563 87 - -
2008 318 204 559 146 46 -

Kuten taulukosta käy ilmi niin PerusSuomalaiset ja kokoomus on kasvattanut merkittävästi ääni määräänsä viimeisen neljän vuoden aikana. Perussuomalaisten suosio on selitettävissä ehdokkaiden lukumäärän lisäyksellä ja hyvin populistisella tyylillä olla esillä vaalien alla.

Kokoomuksen kannatuksen kasvuun on mielestäni selityksenä heidän piiloutumisensa puolue eliitin selän taakse. He eivät luvanneet mitään kuntalaisille vaan mainostivat mitä muualla (ei siis Kesälahdella)kokoomus oli saanut aikaan (nerokasta eikö?). Lisäksi heidän kallis ja näyttävä mainoskampanja, Toivo talkoolaista, oli osaltaan heidän menestyksensä syynä. (Olisi mukava tietää heidän vaalibudjettinsa.) Lisäksi se, että kokoomukseen sitoutumattomia oli ehdokkaista enemmistö, saattoi hämätä äänestäjiä.

Kristillisten paluu vaaleihin kahdeksan vuoden tauon jälkeen yhdellä ehdokkaalla oli onnistunut vaikka äänet eivät yltäneetkään valtuusto paikkaan.

Kepun vaalitulosta kannattaa tarkastella useamman vaalikauden ajalta. Merkille pantavaa on että he saivat pysäytettyä pitkään jatkuneen alamäen. 157.n äänen menetys v.-96 - v.-04 on varmasti laittanut kepulaiset ajattelemaan mikä menee pieleen? Näissä vaaleissa neljän äänen menetys saattaa tuntua voitolta.

Meille demareille tuli turpiin ja rankasti, 111 äänen menetys edellistä vaaleista oli kova takaisku. Asiaa ei lohduta yhtään se tieto että kannatuksemme on nyt sama kuin v.-2000 vaaleissa (siis prosenteissa). Mistä sitten tällainen äänten menetys voi johtua. Alussa kerroin ne kolme syytä mitkä vaikuttavat äänestys käyttäytymiseen.
Siis miten on toimittu kuluvalla kaudella? Ei kovinkaan monelle kuntamme politiikkaa seuraavalle ole jäänyt epäselväksi miten puolueen johtoeliitti erkani rivivaltuutetuista ja lähti tekemään omaa politiikkansa kyselemättä muiden mielipiteitä. Tämä heikensi puolueen uskottavuutta ja antoi ulospäin kuvan eripuraisesta valtuustoryhmästä. (sama syy lienee kepun pitkään jatkuneeseen alamäkeen).
Entä vaaliohjelma? Se oli mielestäni hyvä ja onnistunut, mutta miksi se ei vedonnut äänestäjiin? Syy liene siinä, että suunilleen samoja asioita luvattiin jo neljä vuotta aiemmin. Huomioidaan lapset, nuoret, vanhukset, haja-asutus alueet(mm.laajakaista). Laajakaista ei toteutunut tasapuolisesti, tutkimus kertoi kuntamme sijoittuneen neljänneksi viimeiseksi lapsiperhe ystävällisenä kuntana, vanhainkodin saneerausta ei ole vieläkään aloitettu, jne. Kansalle voi kerran valehdella mutta toisella kerralla ne jo alkaa epäillä...
Kolmantena vaikuttavana tekijänä on ehdokkaat. Meillä oli parhaat mahdolliset ehdokkaat, joten se ei voinut olla syynä heikkoon menestykseen. Mutta se että istuvista seitsemästä valtuutetusta jää viisi pois ei voi olla vaikuttamatta vaali tulokseen. Kansa kaipaa jatkuvuutta ja samalla myös muutosta. Nyt jatkuvuus keskeytyi ja muutos oli liian suuri.
Vaikka ehdokkaamme oli parhaat mahdolliset niin ongelmana oli heidän tunnettavuuden puute paikkakunnalla. Heistä neljä oli juuri paikkakunnalle muuttaneita, joten äänestäjät eivät vielä tunteneet heitä.

Kansa on kuitenkin sanonut sanansa ja siihen on tyytyminen. Yritetään sitten neljän vuoden päästä paremmalla onnella...kaupungin valtustoon???

1 kommentti:

Jaahas kirjoitti...

Lupaavasti alkanut blogisi on ollut kotvasen hiljaa. Kosonen: Anna kynän sauhuta eli näppäimistön laulaa, nettiKarjalaisen mielipidepalstallakin on sinulta hyviä kommentteja. Lukijoita on.