torstai 13. marraskuuta 2008

Kesälahden kunnan taloudesta

Puruvesi lehdessä oli viime torstaina juttu otsikolla ”Terveydenhoidon kulut paisuttavat Kesälahden velkapääomaa”. Hallintojohtaja Eija Hämäläisen mukaan terveydenhoito menot ylittyvät yli puolella miljoonalla ja että samaiset menot ovat ylittäneet jo neljänä vuotena budjetin. Tämä tietysti pitää paikkansa, mutta tieto antaa väärän kuvan terveydenhoidon kustannusten kasvusta. Vuonna -05 terveydenhoito menot olivat 3,97 milj. € ja kaikki toimintamenot 12,8 milj. €. Vastaavat luvut nyt tarkistetun talousarvion jälkeen ovat, terv. hoito 4,67 milj. € ja vastaavasti kaikki menot 15,14 milj. €. Kasvua terveydenhoito menoissa on neljän vuoden aikana 0.7 milj. € eli 17.6 % . Vastaavasti toimintamenot ovat kasvaneet 2.34 milj. € eli 18.3 %. Toisin sanoen kunnan toimintamenojen kasvu on ollut neljän vuoden aikana suurempaa kuin terveydenhoito menojen kasvu, vaikka vuodesta toiseen on uskoteltu menojen ylitysten johtuvan ainoastaan liian suurista terveydenhoitomaksujen kasvusta.

Herää kysymys miksi näin sitten on menetelty? Onko se ollut tietoista itsensä pettämistä vai eikö ole ymmärretty koko asiaa? Onko kyse siitä entisen pojan keinosta miten pakkasella tulee vähäksi aikaa lämmin olo?

Hallintojohtaja luetteli eri investointi kohteita mitkä olivat vieneet enemmän rahaa kuin oli alun perin suunniteltu. Listalta kuitenkin puuttui metsätilan osto joka maksoi kunnalle melkein 200.000 €. Kunnanhallitus teki kaupan vaikka heillä oli valtuudet kiinteistöjen ostoon vain 50.000€ saakka. Tämä kauppa oli siinäkin mielessä outo, koska kunnan piti tasapainottaa talouttaan nimenomaan kiinteistöjä myymällä - ei ostamalla.

Äänestitkö turhaan?
Vähän yli vuosi sitten valtuusto päätti saneerata vanhan vanhainkodin ja varasi taloussuunnitelmassa tälle vuodelle 500.000€ töiden aloittamiseen.

Olen aina luullut, että kunnassa ylintä päätösvaltaa käyttää kunnanvaltuusto. Tämä ei sitten pidäkään paikkaansa jos on uskominen hallintojohtaja Eija Hämäläistä. Hän kertoo lehdessä seuraavaa: ”Toistaiseksi entisen vanhainkodin saneeraushankkeeseen on kulunut vain hieman suunnitteluvaroja, kun kunta on odotellut mm. sosiaali- ja terveyspiiri Soten linjauksia hoitopaikoista.” Siis joku tai jotkut ovat päättäneet ettei valtuuston päätöstä panna täytäntöön tänä vuonna vaan odotellaan Soten käynnistymistä eli ensi vuoden alkua. Eli kunnassamme joku salainen elin joka voi käyttää veto- oikeutta valtuuston päätöksiin?

Ihmetyttää luottamushenkilöiden passiivisuus asian suhteen. Vai onko heistä sama jos vanhuksia makuutetaan vielä vuosi lisää tiloissa jotka eivät täytä mitään tämän päivän vaatimuksista?

Miksi siis käydä kunnallisvaaliehdokkaaksi tai yleensä edes äänestää vaaleissa jos valtuustolle jää vain mielipiteen ilmaisu oikeus ilman päätäntä valtaa?

Ei kommentteja: