maanantai 16. marraskuuta 2009

Valtuuston kokous Kesälahdella

Tänään oli merkittävä (merkillinen) valtuuston kokous. Päätökset jokainen osasi arvata ennakkoon. Hellille myönnettiin avoin valtakirja jo tapahtuneisiin ylityksiin sekä myös tuleviin ylityksiin. Puheenvuoroissa toisteltiin sanomaa, "kuluttakaa te, kyllä me maksamme," hengen mukaisesti. (Saa nähdä pääsevätkö ensi vuonna jo Hellin alempikin johto viikon koulutusmatkalle Espanjaan.) Keskustan ja kokoomuksen ryhmäkuri piti huolen siitä ettei Hellillä ole nyt eikä tulevaisuudessa hädän päivää.

Hellin takuumiehenä kepulaisten suuntaan toimi Tilaajalautakunnan puheenjohtaja, valtuutettu Pennanen. Kokoomuksen takuumiehenä vastaavasti Hellin johtokunnan jäsen Jaatinen.

Demokratian kannalta onneksi demareilla ja perussuomalaisilla ei ollut vastaavia kytköksiä, joten heidän edustajansa saattoivat äänestää kuntalaisten edun mukaisesti ja voimassa olevien sopimusten puolesta.

Talousarvio kokouksesta tuleekin mielenkiintoinen koska nyt valtuusto linjasi ettei siirtymä ajan säännöksiä tarvitse eikä tule noudattaa. Saa nähdä onko kepu ja kokoomus antamassa Hellille kerralla heidän tarvitsemansa rahat vai annetaanko ne lisätaöousarviolla kuten nyt. Minusta, nyt valtuuston tekemän linjauksen mukaisesti, Hellille on varattava ensi vuodeksi n. 400.000€ enemmän kuin nyt hyväksytyn tarkistetun talousarvion määrä. (nostimmekohan veroprosenttia ja kiinteistö veroa liian vähän?).

Toinen mielenkiintoinen (kylläkin vähäisempi asia) oli Jaakko Uuksulaisen valtuusto aloite, lapsi perheiden saamiseksi kuntaan. Rohkenin, Katja Asikaisen, lehti ja netti kirjoituksen vuoksi ottaa puheeksi demareiden ja keskustan valtuustoaloitteet, joissa myös käsiteltiin kuntamme lapsia ja nuoria. Kerroin näiden kaikkien aloitteiden olevan hyviä ja kannatettavia. Toivoin edelleen puheessani (Katjan innoittamana) jotta keskusta tekisi esityksen näiden kolmen aloitteen niputtamiseksi ja valmistelemiseksi yhdessä. (Kirjoituksessaanhan Katja vetosi puolueiden välisen yhteistyön puolesta ja kertoi pallon olevan kepulla). Ilmeisesti Katjan radikaalit ajatukset eivät olleet saaneet kepussa kannatusta, koska kukaan ei puolustanut ajatustani, ei edes Katja itse. Voimme siis liittää tuon Katjankin kirjoituksen niiden muiden vastaavien populisten kirjoitusten joukkoon.

2 kommenttia:

Katja kirjoitti...

No niin heitetäänpä kommenttia.

1. Keskustalla ja Kokoomuksella ei ollut "kassakaappisopimusta" vaan jokainen saattoi äänestää kuten itse parhaaksi näki. Mielestäni Keskusta ja Kokoomus kantoivat vastuunsa myöntäessään liikelaitokselle tuon puuttuvan rahasumman ja toimivat tilanteen edellyttämällä tavalla.

2. En täysin jakanut kantaansi siitä, että kolmen aloitteen "niputtaminen" yhteen nopeuttaisi prosessia, kun kaikki kuitenkin koskevat eri asioita? Se että asioille on yhteistä että ne koskevat tiettyä väestöryhmää, ei tee aloitteista yhtenäisiä. 13-17 vuotiaiden nuorisovaltuusto ei ole suoranaisesti sama-asia kuin tuttituki. Valtuusto hyväksyi Uuksulaisen aloitteen, eikä jättänyt sitä pöydälle -> se asia siis eteni.

Olisin toivonut, että olisit ottanut yhteyttä aikaisemmin mikäli tiesit että aiot pyytää tekemään tällaisen ehdotuksen. Nyt minulle jäi valtuustosalissa aikaa reagoida muutama sekunti, enkä oikein ehtinyt ymmärtää koskeeko ehdotuksesi maahanmuttajien kotouttamisohjelmaa vai jotakin muuta aloitetta? Olen toivonut sekä kunnanhallituksen puheenjohtajan että sivistystoimenjohtajan vihdoikin ottamaan vaikuttajaryhmän selvittämisen asialistalle.

Toisinkuin monet muut, haluan perehtyä ja pohtia asioita. Tutkia ennemmin kuin hutkia. Jatkossa samantapaisissa tilanteissa voit soittaa tai laittaa vaikkapa sähköpostia jos haluat minun kannattavan ehdotuksiasi. Jos ne ovat hyviä ja olen samaa mieltä teen niin mielelläni. Tässä tapauksessa jäi vain pahamaku suuhun, ja tunne siitä että halusit nolata minut.

Loppuun toteaisin vielä, että populistiset kirjoitukset ovat aivan toinen taiteenlaji kuin perustellut ja ajankohtaiset mielipidekirjoitukset.

Matti Kosonen kirjoitti...

1. Jaahas Katja. Epävirallisten ja vahvistamattomien tietojen mukaan ehkä kaikki eivät saaneet ilmaista omaa mielipidettään valtuusto salissa, ainakaan vapaasti. En tiedä onko saamani tieto totta?

Olen samaa mieltä kansssasi jotta kepu ja kopu kantoi vastuunsa Hellille, mutta demarit ja ps: läiset kantoivat vastuunsa kuntalaisille, yrittäen pitää kiinni jo solmituista sopimuksista.

2. Tämä menee nyt sinulta selittelyn puolelle. Minusta demareiden aloite lapsi perheiden ja nuorten palveluohjelmasta pitäisi oikein laadittuna sisällään niin Jaakon kuin kepunkin aloitteen. Kerroin myös puheessani aloitteiden nimet joten en ymmärrä miten ne voi sotkea muihin aloitteisiin?

Miten joku voi tulkita valtuuston hyväksyneen Jaakon aloitteen??? Minusta päätös oli käsittämätön. Aloitteen perustelussa oli huoli koulujen oppilaspulasta ja koulupuolen valtion osuuden menettämisen pelko. Väitätkö, että 100eurolla/syntynytlapsi, tämä ongelma ratkeaa? Sinähän voit Katja raportoida esim. vuoden päästä valtuustossa, miten nyt syntynyt päätös on vaikuttanut oppilasennusteisiin. Muutan mielipiteeni mikäli muutos parempaan on tapahtunut.

Sitten yleensä ja erikseen: Mikäli ihminen on jotain mieltä aidosti niin hän ei tarvitse miettimisaikaa tullakseen samaa mieltä olevan ihmisen tueksi.