sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Otteita Selvitys Sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Helli -liikelaitoksen toiminnasta ja taloudesta 2010 9.5.2011 raportista




”Helli- liikelaitoksen raportointi ei toteutunut vuonna 2010 yhteistoimintasopimuksen edellyttämällä tavalla.”

”Elokuun toteutumisraportin pohjalta ja myöhemmin syksyllä 2010 Hellin johtajan ja johtokunnan olisi tullut nähdä, että talousarvio ylittyy merkittävästi ja saattaa sosiaali- ja terveyslautakunnan kautta kuntien tietoon mahdollinen ylitys ja/tai kuroa omin toimenpitein syntyvä ylitys kiinni. Johtokunta valitsi liikelaitoksen johtajan esityksestä linjan, että suuria yllätyksiä ei tulisi vaan kehitys jatkuisi tasaisena. Nyt voidaan todeta, että valittu linja oli virheellinen. Tasaisen taulukon seuranta ei ole riittävää.”

”Loppuvuodesta Helli-liikelaitoksen johtaja ja johtokunta arvioivat talousarvion toteutumista liian optimistisesti ja eivät esittäneet riittävästi maksuosuuksia ja/tai toteuttaneet sopeuttamistoimia.”

”Kesälahdella tehostetun palveluasumisen kustannukset nousivat. Ostopalvelun hinnan prosentuaalinen nousu oli 8 - 23 % ja korotus koski jo olemassa olevaa palvelua ja uusia hoitosuhteita. Tehostetun palveluasumisen kilpailutuksen ostopalveluhintoja nostava kuluvaikutus oli 66 000 euroa.

”Taulukosta voidaan todeta, että Helli-liikelaitos ei ole pystynyt toimittamaan siltä edellytettyjä raportteja ja että raporttien toimittamisessa on ollut viiveitä koko vuoden ajan.”

”Voidaan todeta, että yhteistoiminta-sopimuksen mukaiset keskeiset sopimukset on vuoden 2009 peruspalveluohjelmaa lukuun ottamatta hyväksytty jälki-käteen tai niitä ei ole hyväksytty. Vastuut ovat näin ollen epäselviä. Edellä oleva tarkoittaa sitä, että 1) kunnat 2) sosiaali- ja terveyslautakunta (tilaaja) ja 3) sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Helli-liikelaitos (tuottaja) -kolmikantamalli ei ole toiminut Keski-Karjalassa. Osittain tästä johtuen sosiaali- ja terveyspalvelujen toiminnan ja talouden ohjaaminen ei ole toiminut toivotulla tavalla. Helli -liikelaitoksen vuoden 2010 talousarvion laadinta oli osaltaan edellä todetusta johtuen ongelmallista.”

”Helli-liikelaitoksen talousarvion oma käsittelykään ei toiminut moitteettomasti. Johtokunnan päättämää talousarvion 0,5 milj. euron pienennystä ei viety käyttösuunnitelmaan.”



7 kommenttia:

A kirjoitti...

Mainio sotku koko Helli-liikelaitos. Pitäisi panna toimeenpanijat vastuuseen, mutta eivät taida olla luottamushenkilöitä, vaan pääasiassa ihan muita tahoja.;(

Anonyymi kirjoitti...

Olen lukenut parin vuoden ajan tätä blogia, Tuunasen blogia ja Neloset -verkkolehteä. Näiden kanavien ansiosta mikään ns. vähitellen julkaistava virallinen tieto ei tule enää ulkopuolisellekaan yllätyksenä. Enemmänkin ihmetyttää, että jotkin johtavat virkamiehet ja poliitikot alkavat kakistella vasta nyt niitä asioita sanaisesta arkustaan, mitä mainitut blogistitit ja Nelosten verkkolehti ovat tuoneet julki jo vuosi-pari aikaisemmin. Kertoo aika paljon sekä päätäntäkulttuurista, että päättäjien todellisesta tieto-taitotasosta.

Mielestäni nämä mainitsemani verkkojulkaisut olisi hyvä osoittaa ainakin valtuutettujen ja Hellin johtokunnan virallisiksi tiedotuskanaviksi, niin ei tulisi heillekään niin paljoa "yllätyksiä".

Anonyymi kirjoitti...

Luettuani Hellin raporttiotteet, niin aika vähän jää jäljelle joka olisi toiminut. Mielenkiinnolla jään odottamaan virkamiesten ja - naisten myös luottamushenkilöiden johtopäätöksiä. Ymmärtääkö hellin johtaja ja johto tehdä omat ratkaisunsa?

Anonyymi kirjoitti...

Ne virkamiehet jotka saavat töitä muualta, ymmärtävät tehdä johtopäätöksiä. Ne virkamiehet jotka ovat eläkevirassa, eivät saa muualta töitä ja sinnittelevät nykyisessä virassa, ymmärtävät myös, mutta eivät ymmärrettävästi luovu työstään ennen eläkettä. Luottamushenkilöille on tärkeintä olla köllötellä mukamas tärkeässä asemassa kantamatta mistään mitään vastuuta. On valitettava tosiasia, että näiden kylien luottamushenhenkilöinä, varsinkaan tärkeillä paikoilla, ei taida olla tällä hetkellä ihan terävin osaajien tai taitajien kärki. Siellä ovat tittelinkipeitä tunareita.

Matti Kosonen kirjoitti...

Eilisessä tilaajalautakunnan kokouksessa Eeva-Liisa Auvinen oli esittelemässä selvitysraporttia. Keskustelin kokouksen jälkeen muutaman lautakunnan jäsenen kanssa, heidän mukaansa Hellin johdossa tai hallintomallissa ei ole mitään vikaa. Onkohan heillä kuullun ja luetun ymmärrys rajoittaneisuus?

Anonyymi kirjoitti...

hyvä raportti - kaikkihan on ihan hyvin, eikä ole mitään vaivaavaivaavaivaa...

Anonyymi kirjoitti...

1.6.2011: Onko Kosonen kesälomalla kun ei tule uutta kirjoitusta? Näitä tekstejä kaipailisi jo....