sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Hallitusohjelma

"Puoluevaltuusto on SDP:n ylin päätöselin puoluekokouskausien välillä. Valtuusto kokoontuu sääntömääräisesti kaksi kertaa vuodessa ja käsittelee mm. vuosittain puolueen toimintasuunnitelmat ja -kertomukset, päättää jäsenmaksuperusteista ja vaalien jälkeen SDP:n osallistumisesta maan hallitukseen ja nimeää Euroopan Sosialidemokraattisen Puolueen kongressiedustajat"

Olin eilen SDP.n puoluevaltuuston kokouksessa. Asialistalla oli osallistuminen hallitukseen. Kyse siis oli hallitusohjelman hyväksymisestä. Hallitusohjelma sai puheenvuoroissa kiitosta ja neuvottelutulosta ja neuvottelijoita kehuttiin vuolaasti. Enkä minäkään siitä löytänyt kuin yhden suuremman Pohjois-Karjalan osalta negatiivisen asian, vaalipiiriuudistuksen. Meidät niputetaan samaan nippuun savolaisten kanssa ja siinä on pelkona, että savolaiset polkevat meidät suohon.

Muuten ohjelma tuntui olevan hyvin Demari- näköinen eli valtakunnan politiikka tekee 90 asteen suunnanmuutoksen vasempaan. (Voi Jyrki parka kun joutuu nyt puolustamaan sitä politiikkaa jonka hän tuomitsi edellisellä vaalikaudella.)

Sain ohjelman käsiini vasta aamulla junassa. Katsoin toivottomaksi paneutua koko ohjelmaan joten valitsin ne jotka kiinnostivat minua eniten eli kunta- ja sosiaali- ja terveysosio.

Kuntaosiosta lainattua: "Hallitus toteuttaa koko maan laajuisen kuntauudistuksen, jonka tavoitteena on vahvoihin peruskuntiin pohjautuva elinvoimainen kuntarakenne. Vahva peruskunta muodostuu luonnollisista työssäkäyntialueista ja on riittävän suuri pystyäkseen itsenäisesti vastaamaan peruspalveluista vaativaa erikoissairaanhoitoa ja vaativaa sosiaalihuollon palveluja lukuun ottamatta."


Minusta tämä on erittäin hyvä asia. Kuntakentän järkeistämisellä päästään vihdoin puhumaan kuntien kehittämisestä leikkauksista puhumisen sijaan. On turhauttavaa kun aina päällimmäisenä talousarvion laadinnassa ja muissa kunnan kehittämiskeskusteluissa on mistä voisi vielä leikata ja miten voisi kuntalaisten palveluita vielä huonontaa. 

Ja edelleen: "Hallitus määrittelee kuntauudistuksen tärkeimmät kriteerit ja etenemisen vuoden 2011 loppuun mennessä. Annettava rakennelaki korvaa voimassa olevan puitelain."

Hyvä hyvä, Kepun läpi runnoma epäonnistunut Paras-laki, jonka piti pelastaa pikku kunnat, kumotaan vuoden lopussa.
Keski-Karjalassa on mietitty miten vastataan elokuussa ministeriön kyselyyn miten kunnissa toimitaan jotta Paras-lain määräykset toteutuu. Vastaukseksi riittänee, että jäämme odottamaan kyseisen lain kumoamista ja uutta lakia.   
   

2 kommenttia:

A kirjoitti...

Minustakin on parasta että se Paraslaki kumotaan pikaisesti. Sillä ei ole saatu aikaan muuta kuin sotkua ja toimimattomia Helli-himmeleitä.

Eikös tämä Paras-laki lähtenyt Mari Kiviniemen ollessa kuntaministerinä, jollen väärin muista?

Mukavaa juhannusta, Matti<3

Anonyymi kirjoitti...

Sotkua ja toimimattomia himmeleitä saadaan aikaiseksi jatkuvilla ja harkitsemattomilla muutoksilla kuntakenttään.

Jos kunnat olisivat yrityksiä ja niitä johdettaisiin kuten hallitus nyt yrittää pakko-ohjata kuntia olisivat yritykset konkurssissa. Ei rakenteita voi jatkuvasti muuttaa toteamatta ensin edellisten muutosten vaikutusta. Kuntakentällä muutosten vaikutukset, varsinkin positiiviset sellaiset, näkyvät vasta vuosien päästä. Aluksi muutosten jälkeen kustannukset yleensä hetkellisesti nousevat.

Ei tästä kannattaisi tehdä puoluepolitiikkaa vaan miettiä niitä todellisia keinoja kestävyysvajeen ja kuntien ongelmien korjaamiseksi, kuntarajojen muuttaminen ja tämä hallintomuutos, jota kutsutaan toimeenpanijoidensa toimesta virheellisesti rakennemuutokseksi, ei todellakaan korjaa asiaa. Valitettavasti käy useimpien kuntien osalta juuri päinvastoin, hallintokulut vain lisääntyvät ja kustannukset kasvavat suuremmissa rakenteissa.

Muutoksia tarvittaisiin niihin todellisiin rakenteisiin; palveluihin ja kuntien sekä valtion työnjakoon sekä kuntien valtionosuusjärjestelmään.