sunnuntai 12. lokakuuta 2008

Päätöksen teon läpinäkyvyys kunnassamme

Päätöksen teonhan on oltava läpinäkyvää julkishallinnossa. Kerron erään esimerkin tällaisesta läpinäkyvästä päätöksestä.

Jokin vuosi sitten elinkeino toimikunta teki sopimuksen Savonlinnan puhelin yhdistyksen kanssa langattoman laajakaista yhteyden toimittamisesta joka talouteen kuntamme alueella. Asia ei kuitenkaan toteutunut sovitulla tavalla, vaan osa talouksista jäi ilman luvattua yhteyttä.

Olin yhteydessä useampaan päättäjään ja kerroin asiasta. Yleisin vastaus oli kertomus miten hänen laajakaistansa toimii ja mistä kautta tulee signaali tai että heillä toimii lankaverkko. Eli heidän mielestään asia oli kunnossa. Heillähän yhteydet toimivat.

Kun tuntui että asia olisi loppuun käsitelty, eikä se enää kiinnostanut ketään niin vaimoni Lea teki seuraavan valtuusto aloitteen: ”Tarkastuslautakunnan tulee selvittä millaisilla sopimuksilla Kesälahden kunta on ostanut Savonlinnan Puhelin yhdistykseltä langattoman laajakaista- verkon kunnan alueelle. Lisäksi tulisi selvittää onko Savonlinnan Puhelin yhdistys täyttänyt velvoitteensa Kesälahden kuntaa kohtaan. Eli mistä kunta on maksanut?”

Siis aloitteessa pyydettiin selvittämään onko elinkeino toimikunta tulkinnut sopimuksia oikein ja onko se maksanut SPY:n laskut vaikka sopimuksen ehtoja ei olisi täytetty.

No niin ja sitten alkaakin se tuossa alussa lupaamani päätöksen teon läpi näkyvyys. Asiaa ei käsitellyt tarkastuslautakunta vaan elinkeinotoimikunta. He siis tutkivat ovatko he osanneet tulkita sopimusta oikein ja ovatko he maksaneet mahdollisesti sellaisesta mikä ei ollut toteutunut. Päätöksen liitteenä olevasta selvityksestä käy ilmi monta seikkaa mm. vapaalla kädellä piirretty kuva jossa on mäkiä ja taloja. Kuitenkaan sanallakaan ei puututa niihin kysymyksiin joita on esitetty valtuusto aloitteessa.
Elinkeino toimikunta hyväksyi liitteenä olleen selvityksen.

Kunnanhallitus käsitteli asiaa seuraavana. Kunnanhallituksessa ja valt. puheenjohtajistossahan istuu kaikki elinkeinotoimikunnan jäsenet. Eikä kukaan katsonut olevansa jäävi käsittelemään asiaa. Ja yllätys yllätys - hallituskaan ei nähnyt mitään tarvetta selvittää asiaa enempää vaan he hyväksyivät elinkeinotoimikunnan lausunnon.

Tarkastuslautakunta ei ole edes ilmoittanut aloitteen tekijälle, miksi he eivät ole käsitelleet asiaa.

Voiko missään enää tehdä läpinäkyvämpiä päätöksiä?

1 kommentti:

dudivie kirjoitti...

Ovatko ne jotkut talot sitten edelleen ilman yhteyksiä? 'Yleisin vastaus oli kertomus miten hänen laajakaistansa toimii ja mistä kautta tulee signaali tai että heillä toimii lankaverkko. Eli heidän mielestään asia oli kunnossa. Heillähän yhteydet toimivat.'