maanantai 21. syyskuuta 2009

Ruskea kielisyys

Kesälahdella on taitettu peistä Aurinkorinteen saneerauksen puolesta ja vastaan. Viime kauden valtuusto on kahdesti päättänyt saneerauksesta ja nyt istuva uusi valtuusto katsoi kesäkuun talouseminaarissa ettei asiaa enää oteta uudelleen käsittelyyn. Kuitenkin kaksi valtuutettua teki vastoin talousseminaari linjausta aloitteen suunnittelun keskeyttämisestä ja uuden selvityksen tekemisestä. No, heillä on siihen oikeus.
Se mikä minua tässä tilanteessa ihmetyttää on tämä linjattomuus. Käyn läpi vain viimeisen vuoden tapahtumat, en aiempia vaikka sieltä löytyisi vielä yksi ehdotettu vaihtoehto jonka nimeen ovat Helli- uskovaiset vannoneet.

Hellin asiantuntijat esittivät viime syksynä Aurinkorinteen saneerauksen vaihtoehdoksi ns. A-taloa yhdistettynä kunnanviraston alakertaan. Tämä esitys otettiin ilolla vastaan Aurinkorinteen vastustajien piirissä ja alettiin vannoa esityksen nimeen ainoana oikeana vaihtoehtona. Tälle kuningasajatukselle kävi sitten vähän nolosti, kun asiantuntijaryhmä (yliarkkitehti Tarvainen, toimitusjohtaja Tanskanen ja kunnaninsinööri Törrönen) totesivat sen toteuttamiskelvottomaksi.

Seuraavaksi Hellin asiantuntijat keksivät uuden ratkaisun. muutetaan koko terveyskeskus tehostetunpalvelunasumisyksiköksi (ja vähennetään samalla 17 vuodepaikkaa) ja terveyskeskuksen vastaanotto siirretään A- taloon. Ja taas Helli-uskovaisten kuoro yhtyi ylistämään Hellin viisautta ja ainoaa oikeaa ratkaisua jolla vanhusten asuminen ratkaistaan kunnassamme. Olihan meillä heidän mielestään liikaa vanhusten vuodepaikkoja, joten sekin asia korjaantuisi samalla. Tämän suunnitelman tyrmäsi valtuuston talousseminaari kesäkuussa.

Loppu kesästä eräs yksityinen palvelun tuottaja ilmoitti suunnitelevansa yksityistä, 30- paikkaista, palvelukotia kuntaamme. Saamieni tietojen mukaan Helli on toivottanut heidät tervetulleiksi kuntaamme. Heti seuraavassa valtuustossa pari valtuutettua korjasi Helli- mielistely pisteet kotiin ja teki valtuusto-aloitteen Aurinkorinteen suunnittelun keskeyttämiseksi ja palveluiden ostamiseksi yksityiseltä palvelun tuottajalta. Nyt epäiltiin ettei kunnan oma yksikkö olisikaan tarpeeksi suuri.

Mitä seuraavaksi???
Kuulemani huhun mukaan Hellin johtaja olisi ollut viime viikon opintomatkalla Espanjassa, joten voimme kai odottaa pian Hellin "asiantuntija"johtokunnan uutta esitystä miten vanhushuollon tila ratkaisut hoidetaan Kesälahdella Espanjan mallin mukaisesti. Se varmaan on taas se ainoa oikea vaihtoehto kuntaamme ja sitä kiitellään valtuustossa.

4 kommenttia:

marko kirjoitti...

"Heti seuraavassa valtuustossa pari valtuutettua korjasi Helli- mielistely pisteet kotiin ja teki valtuusto-aloitteen Aurinkorinteen suunnittelun keskeyttämiseksi ja palveluiden ostamiseksi yksityiseltä palvelun tuottajalta."

Jos Matti tarkoitat minun tekemääni aloitetta niin siinä esitetään vain "aikalisän" ottamista, jotta todellinen paikkatarve selviää. Ei siinä olla ostamassa keneltäkään mitään, koska ne ratkaisut tekevät toiset tahot.

Mielistely ja saamaamieltä oleminen lienevät eri asioita. Joskus asioista voi olla myös samaa mieltä mikä Demareilta tuntuu unohtuneen. Valtuutettujen perimmäinen tarkoitus ei liene olla kokoajan ja jo periaatteesta erimieltä viranhaltijoiden kanssa, vaan yhteistoiminnalla on mahdollisuus saada tuloksiakin aikaan toisin kuin jatkuvalla poikkiteloin olemisella.

Jätän mielelläni populisti-pisteiden keruun teidän puolueenne heiniksi, kun se sitä helppoa kauraa. Itse keskityn miuluimmin asioiden eteenpäin viemiseen ja toiminnan kehittämiseen.

Matti Kosonen kirjoitti...

Sinun kannattaa Marko lukea esityksesi uudelleen sekä lehtien lainaukset suullisesta perustelustasi ettei totuus unohtuisi.

marko kirjoitti...

Saattaahan se olla, että aloitteeni "Kesälahden kunnanvaltuutettuna esitän, että: Aurinkorinteen korjaustoiminnan suunnittelu keskeytetään, kunnes kunnan rakentamien hoitopaikkojen tarve on saatu tarkasti selvitetyksi.

Perusteluna esitän, että: Kesälahdelle ollaan rakentamassa yksityisen palveluntuottajan toimesta hoitotiloja, eikä kunnan pidä kilpailla yksityisten palveluntuottajien kanssa vaan tukea kunnassa olevaa ja kuntaan tulevaa yritystoimintaa.

Aurinkorinteen korjaustoiminnan suunnittelu aiheuttaa kunnalle kustannuksia ja mikäli laitospaikkoja ei tarvitsekaan rakentaa ovat suunnittelukustannukset turhuuteen mennyttä rahaa." antaa kuvan palveluiden ostamisesta, mutta miksi ihmeessä sitten ei voisi ostaa hoitopalveluja yksityisiltä palveluntuottajilta.

Enkä edelleenkään ymmärrä verorahoilla kilpailua ja varattoman kunnan hillitöntä investointi kiihkoa.

Matti Kosonen kirjoitti...

Kunta ei kilpaile palvelun tuottamisesta yksityisten kanssa vaan kunnan on lain mukaan velvollisuus tuottaa lain edellyttämät palvelut. Onko sinun ajatuksesi ymmärrettävissä niin että kunnan on tuettava yksityistä palvelun tuottajaa jotta se voi tuottaa edullisia palveluita kunnalle???? Hienoa olet keksinyt ikiliikkujan.