maanantai 5. heinäkuuta 2010

MINUN BLOGIANI LUETAAN !!

Olimme tänään suurella joukolla pelastamassa kuntaamme Myllytuvalla. En tiedä kuka oli tilaisuuden kutsuja, mutta kun oli lehdessä ilmoitus niin vastuullisena kuntapäättäjänä katsoin velvollisuudekseni olla paikalla.
Tilaisuus muistutti valtuuston talousseminaaria, kaikki saivat vapaasti puhua (ainakin melkein kaikki)kaikesta muusta, mutta ei kuntamme suurimmasta ongelmasta eli Hellin toiminnasta. Eeva ja Leila pitivät paikalla olijat ruodussa, ettei keskustelu vahingossakaan käänny Hellin aiheuttamaan talousahdinkoon. Ymmärrän hyvin miksi Leila ei halunnut keskustella poliittisen uransa suurimmasta munauksestaan, mutta jäin miettimään puheenjohtajana toimineen Eevan tylyä suhtautumista Helli keskusteluun. Oliko kyse naisten keskinäisestä solidaarisuudesta vai paikalla olleiden Helli uskovaisten poliitikkojen suojelusta? Mene ja tiedä???

Kenellekään, joka seurasi puheenjohtajan elekieltä, tuskin jäi epäselväksi ketä paikalla olijaa hän piti kuntamme itsenäisyyden pahimpana uhkana ja mistä suunnasta kuntamme pelastus olisi saatavissa. Ehkä seuraavassa tilaisuudessa olisi syytä olla sitoutumaton puheenjohtaja?

Kerroin tilaisuudessa koko Keski-Karjalan yhteisen kuntaliitoksen ongelmaksi tulisi se, että uuden kunnan kumulatiivinen alijäämä olisi n.15 milj.€ ja velka taakka yli 30 milj.€ ja siihen yhdistettynä 5 vuoden irtisanomissuoja työntekijöille niin pelkona olisi jotta tämä uusi kunta ajautuisi kriisikunnaksi. Puheenjohtajana ollut Eeva ei sallinut minun jatkaa puhettani, jotta olisin voinut kertoa mielipiteeni Kerimäki/Punkaharjun kanssa suunnitellusta liitoksesta sen enempää kuin kuntamme itsenäisenä säilymisen uhka kuvista kuntamme palveluiden käyttäjille.
Paikalla ollut valtuutettu Pennanen pyysi minua kirjoittamaan blogiini näkemykseni Keski-Karjalan kuntaliitoksesta. Siis kuntamme vaikutusvaltaisin kepu poliitikko lukee blogiani? Se oli kieltämättä yllätys. (Muut porvari poliitikot ovat kertoneet etteivät he lue jonninjoutavaa roskaa). No nyt minä tein kuten Pennanen pyysi ja kirjoitin sen mitä ulkomuistista muistan sanoneeni.
Tämä on minun käden ojennus yhteistyön suuntaan, jota perään kuulutettiin tilaisuudessa.


Itse lähdin tilaisuuteen luottamushenkilönä suurin odotuksin, että saisin jotain eväitä kuntamme säilyttämiseen itsenäisenä. Ikäväkseni en saanut toivomiani eväitä. Tiivistettynä illan anti oli: kunta on säilytettävä itsenäisenä ja luottamushenkilöiden on keksittävä siihen keinot tai muuten tulee turpiin.


PS. Tilaisuudessa kysyttiin miksi Valtimolla menee hyvin ja Kesälahdella huonosti. Kerroin vastauksena olevan erisuuruiset valtion osuudet. Tässä tilasto tietoa asiasta: Valtimon valtionosuudet vuonna 2008 yht., €/as. 3 266 € ja Kesälahden valtionosuudet yht., €/as. 2 403€. Eli eroa on 863 €/asukas, sen kun kertoo asukasluvulla niin saa tiedon miten paljon vähemmän kuntamme saa valtion rahaa.




.

5 kommenttia:

A kirjoitti...

Luen minäkin blogiasi Matti, ja uskon että moni muukin keskustalainen. Minusta sinä kirjoitat hyvin objektiivisesti ja rauhallisesti, tosiasiat tarkkaan huomioiden. Se on selväjärkisen ihmisen näkemys asioista, ei kiihkomielistä vouhotusta.

Helli on mennyt metsään, mutta johtava joukko, Keskusta, ei halua sitä tunnustaa.

Hyvää heinäkuuta Matti :))

jukka kirjoitti...

Valtimon valtion osuus on suurempi,verotulotasauksen ja lukioon tulevan osuuden ansiosta.Ei nauttine näin ollen ylimääräisiä etuja!

jukka kirjoitti...

Hyvä toveri Valtimonkaan valtion osuudessa ei ole mitään ihmeellistä,
kun huomioidaan verotulotasaus ja lukioon tuleva valtion osuus,mutta kuntatalouden hoidossa erot selittyy,Pennasen, Turusen linja näkyy !

mammamia kirjoitti...

Uusittu henk.todistus taskussa muutin uuteen kuntaan verkkokirjoitustaidottomana. Nyt sen osaan ja tiedän kuinka pääsen kertomaan sinulle, Matti, että luen aina blogisi, kun näen sen lukulehteni sivuilla. Heitänpä vielä tiedoksi, että syntymäkuntani tulee aina esille velattomana kuntana. Managerini kaivoi tunnusluvut esille, mutta mitään en niistä ymmärtänyt. Yhtä vähän kuin kreikkalainen aasi Kreikan ylivelkaantumisesta ja Suomen kriisiavusta. Luottamushenkilöt pitävät jalat maassa ja jarruttavat maaseudun autioittamista ihmisistä ja maaperän ottamista uusiokäyttöön. Mikä on tämän päivän pienten historia tulevaisuudessa, siihen eivät lapset voi vaikuttaa. Aikaihmisten se on tehtävä kuntapäättäjinä. Joku poika kommentoi kuultuaan isänsä kolttosista. "Kuule, faija, ihan tuota en olisi uskonut." Jotenkin mennään köyhässä kaupungissa. Köyhyys ei ole rahanpuutetta vaan järjenköyhyyttä.

Matti Kosonen kirjoitti...

Olin kolme päivää perinteisellä uistelu reissulla, joten en päässyt aiemmin vastaamaan.
Kiitos kaikille palautteesta.

Palaan Jukan kirjoitukseen seuraavassa blogissani.

Kiitos Ailille myönteisestä palautteesta. Sinun kirjoituksia on todella mukava lukea. Osaat kirjoitta elävästi arjen pienistä ilon hetkistä ja elämää suuremmista asioista kun tarve niin vaatii.

Mairelle yritän saada kuntamme talouslukuja ymmärrettävään muotoon joissain tulevissa bogeissani.