torstai 26. elokuuta 2010

Esa harkitse vielä...

Koti- Karjalassa oli juttu kepun kansanedustaja ehdokkaiden vierailusta Kesälahdella. Ilmeisesti oli kutsuttu ne, joista Kesälahden kepulaiset valitsevat kenelle he todennäköisesti äänensä antavat. Olen ymmärtänyt ettei Eero Reijonen enää nauttisi samaa luottamusta kuntamme kepulaisten keskuudessa kuin viime vaalien aikaan, mene ja tiedä... Ainakaan hän ei ollut paikalla, oliko edes kutsuttu?

Mikä sitten oli ehdokkaiden sanoma mahdollisille äänestäjilleen? Anu Vehviläinen piti välttämättömänä alemman tieverkon kunnossapitomäärärahojen tuntuvaa lisäystä. Hän siis kansanedustaja ehdokkaana kantaa huolta asiasta, jonka hän liikenneministerinä on laiminlyönyt. Onhan Anulle kylläkin annettava tunnustusta, että hän on hoitanut Joensuun liikenne ongelmat kuntoon. Siellä työpäivinä on ongelmana n. 15 min ajan, ettei Pekkalan sillan etelä puolella voi ajaa suurinta sallittua nopeutta ruuhkan vuoksi. Meidän teillä kyllä pystyy ajamaan suurinta sallittua nopeutta kun vain hankkii maastoauton ja kartanlukijan, joka varoittaa pahimmista montuista. No, suurin osa Anun äänestäjistä asuu Joensuussa, joten ymmärrän Anua.

Hoskonen taas piti haja-asutus alueen jätevesi lakia asukkaille kohtuuttomana kulu eränä. En vain ymmärrä miksi kepu ei sitten kumonnut hallituksessa ollessaan lakia jos se kerran on epäonnistunut ja huono laki. (Olen henkilökohtaisesti Hoskosen kanssa samaa mieltä kyseisestä laista. Mielestäni on kohtuutonta vaatia mökin mummolta tuhansien eurojen investointia jätevesi järjestelmään kun samaan aikaan naapurin isäntä saa ajaa tonni tolkulla lietelantaa mummon mökin ikkunan alla olevalle pellolle.)

Viimeisimpänä, vaan ei vähäisimpänä oli lehtikirjoitukseen otettu seutukuntamme oman pojan, Olli Riikosen, mielipiteet sosiaali- ja terveydenhoidon tilasta, siinä olisi kuulemma parantamisen varaa. On hienoa, että Ollikin on huomannut, ettei poppakonstein ja hallinto himmelein voida hoitaa sosiaali- ja terveystointa. Aika pitkäänhän tuossa Ollilla meni asian ymmärtämiseen.

Siinäpä sitä onkin Kesälahden kepulaisille miettimistä kuka ehdokkaista olisi luotettavin ja erityisesti sitä, kenelle pitäisi antaa äänensä? Päätös ei ole helppo ja kun tilanne ei ole helppo, niin varmuuden vuoksi silloin on tapana haukkua demarit. Eräs valtuutettumme, joka oli tekemässä valtuusto aloitetta kuntaliitoksesta. (Hän perusteli aloitettaan mm. näin: ” Pienten kuntien on jo nyt hyvin hankalaa järjestää edes lakisääteisiä palveluja kuntalaisilleen. Verotulot vähenevät eläköitymisen ja muuttoliikkeen takia. Samalla palvelujen hinnat ovat kallistuneet.”) Mutta annahan olla, kun Paavo Lipponen liputti suurempien kuntakeskusten puolesta, niin tämän valtuutetun mielestä Lipponen oli autioittamassa maaseudun. Aika vempuloita nämä kepulaiset…

Aika näyttää mitä Kesälahden kepulaiset maalaavat panderolleihinsa vaalien alla? Lukeeko niissä: "Joensuun tiet kuntoon ensin, jos rahaa jää niin sitten alemmat tiet". Vai, "samat lait niin ihmisten kuin lehmienkin ulosteille", vai lukisiko niissä peräti seutukuntamme suuren pojan kuolemattomia mietelauseita, niita samoja joita jo Kiteellä ja Tohmajärvellä kirjoitellaan, kuten esim.: "terveyspalvelujen resursseja on turha kuluttaa vanhuksilla, joilla on jäljellä vähän elinaikaa".

Edellä kerrotussa on hyvät perusteet pyytää Sinua Esa Lahtela harkitsemaan vakavasti ehdokkaaksi käymistä eduskunta vaaleihin.

keskiviikko 18. elokuuta 2010

Farssin jatko

Tässä tulee eilisen kirjoitukseni jatko-osa.
Esitin eilisessä kokouksessa Tilaajalautakunnan esittelijän pohja noteeraus esityksen (115§) pöydälle panoa ja uudelleen valmistelua. Puheenjohtajan pienen (tai ei nyt ihan pienenkään)sekoilun jälkeen äänestettiin asiasta ja kuten arvata saattaa enemmistö kannatti käsittelyn jatkamista.

Esittelijä oli kuitenkin käynyt vähän miettimään päätösesityksensä typeryyttä ja hän teki uuden muutetun esityksen. Sen sisältö suomennettuna oli, että lautakunta hyväksyy Hellin johtokunnan päätöksen kumota lautakunnan päätös.

Tuntui ettei paljon puuttunut ettei osa lautakunnan jäsenistä olisi noussut seisaaltaan taputtamaan uudelle esitykselle.

Onkohan tämä tapaus ensimmäinen Suomen kunnallis historiassa kun alempi toimielin kumoaa ylemmän päätöksen?

No, se siitä.

Kokouksen lopussa tuli taas uudelleen eräiden seutukuntamme viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden märkäuni esille eli vähintään yhden terveyskeskuksen vastaanotto toiminnan yksityistäminen. Olin tähän saakka vastustanut jyrkästi ajatusta. Nyt kuitenkin lievensin kantaani, koska ajatus yksityistää terveysasema tuli Kiteen edustajan taholta. Lupasin etten vastusta jos Kiteen valtuusto päättää yksityistää oman terveyskeskuksensa. Niin ne vain minunkin mielipiteet muuttuvat.

Yksityistämistä perusteltiin mm. sellaisella ajatuksella, että saattaisi olla hyvä jos terveyskeskusta johtaisi lääkäri. Tämähän on aivan kerettiläinen ajatus koko Hellin historiassa. Siis ajatelkaa, joku olisi valmis antamaan lääkäreille hallinnollista valtaa Hellin sisällä. Saattaa Airilta mennä pala väärään kurkkuun kunhan kuulee tästä.



.

tiistai 17. elokuuta 2010

Hellin johtokunnan ja tilaajalautakunnan toiminta

Tämän päivän sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa 115§ KUNTOUTTAVANTYÖTOIMINNAN KILPAILUTTAMISEN PERIAATTEET HELLI-LIIKELAITOKSESSA, toteutuu Hellin ja tilaajalautakunnan koko toiminnan periaatteet pähkinänkuoressa.

Hellin johtokunta on esittänyt Tilaajalautakunta 26.2.-10, että lautakunta antaa luvan kilpailutukselle. Lautakunta antoi 20.4.-10 luvan kilpailutukselle ehdolla, että Helli tiedottaa lautakuntaa tehdyistä sopimuksista sekä raportoimaan toiminnan toteutumisesta.

Hellin johtokunta on kokouksessaan 3.5.-10 merkinnyt lautakunnan päätöksen tiedoksi ja antanut tehtävän aikuisten palveluohjaajalle hoidettavaksi.

Mutta sitten johtokunta onkin 11.6.-10 tullut siihen tulokseen, että heidän esittämä ja lautakunnan päätös ei olekaan hyvä ja päättänyt kumota lautakunnan päätöksen ("Johtokunta päättää luopua kuntouttavan työtoiminnan kilpailuttamisesta..."), sekä antanut aikuisten palveluohjaajalle oikeuden solmia kehittämiskumppanuuteen perustuvia palvelusopimuksia.
Päätöksessään Helli ei katso tarpeelliseksi enää tiedotella solmittavista sopimuksista tai toiminnan tuloksista lautakunnalle.

Tänään kokoontuvalle lautakunnalle Päivi Hakulinen esittää, lautakunnan päätöksen ylikävelemisen Hellin toimesta, lautakunnalle tiedoksi.

Olikohan Päivi Hakulinen yhtään turhautunut kirjoittaessaan lautakunnan päätösesitystä, jossa hän joutuu näyttämään itselleen kaapin paikan?


.