sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Ymmärrysrajoitteneisuutta.

Minua on leimattu (vähän) tyhmäksi tai ainakin ymmärrysrajoittuneeksi, kun en ole ymmärtänyt kaikkia asioita Kiteen kaupungin talousarviossa. Tämä tällainen leimaaminen kieltämättä masentaa ja vetää mielen matalaksi. Mutta minkäs teet kun et ymmärrä niin et ymmärrä. Täytyy vain ihailla niiden osaamista jotka ymmärtävät.

Pientä lohtua minulle antoi kun huomasin, että on toinenkin henkilö joka ei täysin ymmärrä talousarviota. Sanotaan, että jaettu ilo ja jaettu suru tuo iloa/lohtua elämään. Nyt täytyy sanoa, että myös jaettu tyhmyyskin tuo lohtua (ainakin minun) elämään.

Tämän toisen henkilön ymmärrysrajoitteneisuudesta voitte lukea täältä Kiteen tarkastuslautakunnan 29.1.2013 kokouksen 67 § pykälän liitteestä: http://webdynasty.pohjoiskarjala.net/Dynasty/Kitee/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames


.



14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

2013 talousarviota suunnitellaan ja arvoidaan silloin kun pitäisi arvioida 2012 tilinpäätöstä. Kiteellä on opittu elämään näiden raha-asioiden kanssa vähintään 1/2 vuotta myöhässä. Kohta saatte kuulla talouden seurannasta sen, että tarkempi raportti saadaan marras-joulukuussa. Liekö kaupunginjohtajan taktiikkaa olla sekava ja aina myöhässä..

Anonyymi kirjoitti...

Pyysin taannoin erästä valtuutettua selittämään mitä tarkoittaa kattamaton alijäämä ja kumulatiivinen alijäämä. Siis mistä se tulee ja mihin/miten se kenties joskus häviää. Ei tullut vastausta. Höpisi aivan muuta. Sotki sujuvasti lainat, investoinnit, alijäämät ja käyttökatteet keskenään. Että sillä pohjalla...

Matti Kosonen kirjoitti...

Minäpä yritän selvittää vaikka en ymmärräkkään talousarvioita tai tilinpäätöksiä...(kuulema).
Kattamaton alijäämä ja kumulatiivinen alijäämä on käsittääkseni sama asia.

Mikäli tilikauden tulot eivät riitä käyttötalous menoihin + poistoihin syntyy alijäämää noiden erotuksen verran. Kumulatiivinen ali/ ylijäämä on kaikkien tilikausien yhteen laskettu tulos. Eli tilikauden alijäämä heikentää kumulatiivista ali/ ylijäämää ja ylijäämä parantaa. Kumulatiivinen alijäämä poistuu tai pienenee vain seuraavien tilikausien ylijäämillä.

Lainoilla ja investoinneilla ei ole muuta vaikutusta kumulatiiviseen ali/ ylijäämään kuin lainan korko on käyttötalouspuolen meno ja investoinnista poistosuunnitelman mukainen poisto osuus heikentää tulosta, esim. rakennus investoinnista muistaakseni on 4% poisto/tilikausi.

Matti Kosonen kirjoitti...

Selvittikö?

Anonyymi kirjoitti...

Kun Kiteellä on n. 10 000 000 eur kumulatiivista alijäämää, niin
mistä tuo summa on otettu? Onko myyty omaisuutta, eli omaisuus pienentynyt? Vai otettu kaupungin tililtä? Jostainhan nuo rahat on pois, vai?

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se on ihan pankista otettu. Lainaa, josta maksetaan korkoa.

Anonyymi kirjoitti...

Vielä yksi kysymys, sitten olen valaistunut; Paljonko "Uudella Kiteellä" on kokonaisuudessaan lainaa euroina (suuruusluokka)? Tytäryhtiöt, liikelaitokset ja investointilainat mukaanlukien? Tuota tietoa ei oikein löydy selkeäsanaisesti mistään paperista.

Kiitos hyvistä vastauksista. Tunnut tietävän jonkin verran näistä perusasioista :-D

Anonyymi kirjoitti...

Uuden Kiteen konsernilainat ovat v 2011 tilinpäätösten mukaan suuruusluokaltaan noin 45 000 000 euroa, lisäksi muutokset mitkä ovat tapahtuneet v 2012 ja 2013 aikana. Kaupunki kiittää iloista veronmaksajaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tuohon päälle koulu ja terveyskeskus 10 meur? Toisin sanoen jos korkokulut 1 meur/vuosi, lainan lyhennykset 1 meur/vuosi ja ylijäämää 1 meur/vuosi, niin alijäämät katettu 10 vuodessa ja velat maksettu 55 vuodessa? Ei riitä elinikä talouden kuntoon saattamiseksi tuollakaan laskuopilla. Älkää ottako lisää velkaa, tulee öapsille kalliiksi!

Anonyymi kirjoitti...

Noinkin voi ajatella. Kymmenessä vuodessa talous tuhottiin, elinikä ei riitä sen korjaamiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Voi velat, voi alijäämät.

Ketään ei kiinnostanut Tohmajärven terveyskeskuksen hyödyntäminen Kiteen velkamäärän pienentämisessä tai pikemminkin rajoittamisessa. Olisi ollut toimiva laitos, mutta kun sijaitsee Tohmajärvellä, niin ei kelvannut sote yhteistoimintakohteeksi. Rakennetaan vaan kuin entisaikaan 70-80-luvulla ja velkaannutaan. Niitä rahoja velkojen kattamiseen ei vaan enää taida löytyä mistään...

Jouni M

Anonyymi kirjoitti...

Hurjia lukuja. Nyt stoppi velkaantumiselle. Velkaahan on siis liki 4500 eur/asukas, noiden rakennusinvestointien kanssa. Ei selvitä ikinä, ei edes kahta vuotta.

osmo pirhonen kirjoitti...

Niinpä niin, mutta kun yritämme saattaa valtuuston päätöksellä turhiksi todettuja toimintoja kautta työnkuvauksia lopetettaviksi ja henkilöät ihan oikeisiin koulutusta vastaaviiin hoitotöihin, jossa nyt henkilövajetta. Saammekin kiusaamis syytteet niskaamme ja kauhian mediasyytösryöpyn. Mitä tästä opimme, näinkö vaan annetaan mennä entistä rataa takki auki ja lompsa levällään. Nytkin on siirtynyt eläkkeelle useita soten henkilöitä, niin eikös hakuprosessi olekkin suuntaamssa ulkoiseen hakuun, vaikka liitokse yhteydessä "viisaat ja hyvämuistiset" neuvottelijat lupasivat että eläköitymällä henkilömäärä sopeutetaan viimeistään kohdallee. Mikä neuvoksi!

Anonyymi kirjoitti...

Ei auta mikäään. Kepu ja demarit jatkavat vanhoilla voimilla vanhaan malliin. Sen verran on tapahtunur muutosta edelliseen, että näitä kahta puoluetta ei enää erota Kiteellä toisistaan. Sulle-mulle-virkamiehille. Siinä ei paljon kuntalaisten parasta mietitä kun näiden kahden "vanhan" puolueen jyrät nyökyttelevät virkamiehille.