lauantai 2. maaliskuuta 2013

Kuntaliitossopimuksesta ja Uukuniemen oppilaista


Kuntaliitossopimuksesta ja Uukuniemen oppilaista



Uuden Kiteen luottamuselimissä on syntynyt eripuraa kuntaliitossopimuksen tulkinnasta Uukuniemeläisten oppilaiden koulunkäyntioikeudesta ja kuljetuskustannuksista.

Itse neuvotteluissa mukana olleena kerron nyt oman näkemykseni siitä mitä sovittiin.

Sopimuksesta on kolme dokumentoitua asiakirjaa, kuntaliitosselvitys, aiesopimus ja kuntaliitossopimus. Näiden lisäksi sovittiin, että suullisesti sovitut asiat ovat yhtä päteviä kuin sopimukseen kirjatutkin. 

Kuntaliitosselvityksen liitteenä olevassa palvelukuvauksessa on seuraava maininta Uukuniemen oppilaista: ”Parikkalan kunnan oppilaiden koulunkäyntioikeus Kesälahdella mainitaan yhdistymissopimuksessa.

Yhdistymissopimuksessa ei kuitenkaan ole mitään uukuniemeläisiin viittaavaa, vaan ainoastaan: ”Palvelut järjestetään aiesopimuksen mukaisesti.” jaPalveluiden järjestämisestä on laadittu yksityiskohtaisemmat palvelukuvaukset, jotka ovat kuntaliitosselvityksen liitteenä.” (siis siinä liitteessä jossa sanotaan: Parikkalan kunnan oppilaiden koulunkäyntioikeus Kesälahdella mainitaan yhdistymissopimuksessa.”)

Aiesopimuksessa taas mainitaan uukuniemeläisistä ainoastaan seuraavaa: ”Turvata yläluokkien opetus kirkonkylässä, Uukuniemeläiset oppilaat.”

Siis kuinka voi olla jollekin epäselvää mitä on sovittu Uukuniemen oppilaista ja heidän kuljetuksistaan?

Ihmettelen vain nyt näin jälkeenpäin, miksi minä en allekirjoittanut noin selkeää sopimusta?

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suullinen sopimus on yhtä pätevä ja vahva kuin kirjallisesti sovittukin. Muistisairaiden kuntapolitiikkaharrastajien tosin ei kannattaisi tehdä noita suullisia sopimuksia.

Sovitteko neuvotteluissa oikeasti ja selkeäsanasesti tuon koulukyytiasian? Ja ketkä sen sopivat suullisesti? Kun kerrot tämän, vatvoninen loppuu siihen paikkaan.

Matti Kosonen kirjoitti...

Onnistuin sössimään alla olevan kommentin pois julkasuista, joten lisään sen takaisin, anteeksi:

Venäjän malli siirtynyt Kiteelle: kaikki, mikä ei ole erikseen kielletty, on sallittua eli siirretään lakkautettavaksi henkilöstöhallinnossa oleva virka perusturvaan. Olisiko sen täyttö pitänyt laittaa sisäiseen tai ulkoiseen hakuun? Kukapa sen tietää? Niin tulkinnanvaraista on Kiteen hallinto. kohteessa OVATKO KITEEN VIRANHALTIJAT KYVYTTÖMIÄ SITOUTUMAAN PÄÄTÖKSIIN

Matti Kosonen kirjoitti...

Ainoa asia minkä minä muistan varmasti uukuniemeläisten koulun käynnistä sopimisesta on se, että se "jatkuu ennallaan". Tämä oli yhteinen näkemys.

Anonyymi kirjoitti...

Asia on siis selvä ja liitosneuvottelussa sovittu asia. Pulinat pois. Aikaa ei tietysti sovittu, mutta on kohtuullista olettaa entisen mallin jatkuvan ainakin "muutamia vuosia". "Se mikä suullisesti sovitaan, se pitää."

Anonyymi kirjoitti...

Olit kuitenkin neuvotteluissa mukana. Mistä löytyy sinun selkokielinen versiosi, jonka olisit voinut allekirjoittaa? Jälkiviisausvara on hyvä vara.

Matti Kosonen kirjoitti...

Kun valitin neuvotteluissa ettei minun ehdotuksestani muutettu erästä tekstiä niin kaupunginjohtaja puolustauti sillä, että minun ehdotuksista on enemmän muutettu sopimusta kuin kenenkään toisen.
Siitä huolimatta paljon muutosesityksiäni jäi hyväksymättä. En muista kaikkia ehdotuksiani enää, mutta sen ainakin muistan että pyysin monessa kohtaa avaamaan enemmän mitä tarkoitettiin yksittäisellä sanalla tai lauseella. Ei kuulema tarvinnut koska selitys osa sovittiin suullisesti ja "se pidetään mitä on luvattu"

Matti Kosonen kirjoitti...

Yksi syy miksi en allekirjoittanut sopimusta oli aiesopimuksen 4. kohta: "Kiteen kaupungin ja Kesälahden kunnan kuntaliitosneuvotteluryhmät ovat käyneet yllä olevat Kesälahden kunnan neuvottelutavoitteet läpi ja ovat molemmin puolin valmiit viemään omalla tahollaan eteenpäin"
Allekirjoituksellani olisin sitonut käteni Kiteeseen liittymiseen vaikka neuvottelut Savonlinnan kanssa oli vielä kesken.

Anonyymi kirjoitti...

Uukuniemeläisten tai muidenkaan naapurikuntien oppilaiden koulukyytikustannukset ei voi olla maailman suurin asia. Varsinkin kun ne on sovittu neuvotteluissa. Ne kannattaa maksaa. On vain hyvä, että Kiteen kouluihin tulee oppilaita. Kustannus on pisara meressä, verrattuna esim. "Helli II-liikelaitoksen" kustannuksiin ja sen taas ylittyviin kustannuksiin (0,5...1,5 meur). Tai turhien johtajien palkkoihin verrattuna.

Anonyymi kirjoitti...

Ylipäätään lapsiin, nuoriin ja nuoriin aikuisiin on järkevä panostaa entistä enemmän. He ovat tulevia hyviä veronmaksajia. Hyvällä kohtelulla ja palveluilla voivat asettua asumaan Kiteelle. Mielikuvat jäävät elämään.