sunnuntai 19. tammikuuta 2014

40-kulmainen rakennus

Vähän toista vuotta Kiteen kuntapäättäjänä olen kuullut miten tiukkaa on kaupungin taloudessa ja tottahan se on, ainakin lukujen valossa. Kuitenkin ihmettelen mihin tämä köyhyys ja kurjuus on unohtunut Arpenkoulun rakentamisessa. Ensinnäkin paikan valinta, viime vuonna tehtiin pohja töitä liki miljoonalla eurolla, eikä sillä rahalla vielä päästy valamaan edes pohjavaluja. Miksi rakennus piti sijoittaa kallion kohdalle josta jouduttiin louhimaan suunnaton määrä kalliota ja ajamaan se kaatopaikalle?

(Yhtenä kaupungin säästökohteena on mainittu luottamushenkilö palkkioiden leikkaaminen, Arpen koulun sijoitus paikan oikealla valinnalla olisi säästetty  summa jolla olisi maksettu 40 vuoden valtuuston kokouspalkkiot.)

Oma lukunsa on arkkitehti suunnitelmat, onko aivan välttämätöntä tässä taloudellisessa tilanteessa tehdä rakennukseen liki 40 kulmainen. Jokainen kulma lisää kustannuksia, eikä välttämättä paranna tilojen käytettävyyttä. Katto rakenteet on oma lukunsa. Se muodostuu 25 eritasoisesta ja suuntaisesta osasta. Tämä jos mikä lisää katto vuotoriskiä ja on lisäksi kallis.

Tilat on mitoitettu nykysen oppilasmäärän mukaisiksi eikä ole ollenkaan huomioitu laskevia oppilasennusteita. Mitä teemme viiden vuoden päästä tyhjiksi jääneille tiloille?

Jotenkin tuntuu, että arkkitehti ja lähinnä opettajista koostuva suunnittelutyöryhmä on päästänyt mielikuvituksensa valloilleen ja kokonaan unohtaneet, että olemme kriisikunta.

Olisiko hallituksen syytä viheltää peli poikki ja miettiä kaupungin taloudelle soveltuvampia ratkaisuja?



.


33 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei pie huolehtii tila kysymynksestä, "viisaat" ovat varmaan ajatelleet et kaikki oppilaat koko Kiteen alueelta mahtuvat muutaman vuoden päästä tekeillä olevaan kouluun.

Anonyymi kirjoitti...

Matti kerrotko rehelliseti paljonko Kiteen valtuuston talousarviokokou maksoi veronmaksajille ylimääräistä yli 8h kokous olisi voitu viedä läpi 2-3 h ilman veivaamista.

Anonyymi kirjoitti...

Katseet tulee pitää siellä, minne menee sadat tuhannet ka miljoonat. Tuossa kouluhankkeessa poltetaan taas miljoonia tutkimatta vaihtoehtoja. Tonnien kanssa puuhastelu aiheuttaa vain ärtymystä. Mitä noihin koulun suunnitteluratkaisuihin tulee, niin Matti taitaa olla valitettavasti oikeassa.

Anonyymi kirjoitti...

Matin pitäisi tietää miksi näin on tehty kun hän on teklan puheenjohtaja eikä kysellä näitä jälkikäteen.

Matti Kosonen kirjoitti...

Ratkaisut oli tehty ennen minun pj.ksi tuloa. Lautakunnalle nämä ovat vain olleet ilmoitus asioita.

Mitähän tämä eräs anonyymi tarkoittaa veivaamisella? Sitäkö, että hallituksen pj ja pöytäkirjan tarkastajat olivat allekirjoittaneet kh.n kokouksen vastaisen pöytäkirjan jota he sitten joutuivat veivaamaan kesken kokouksen vai sitäkö, että joillakin valtuutetuilla oli omia mielipiteitä asioista? Sitäkö haluat rajoittaa?

Anonyymi kirjoitti...

Joku sano että teklankin kokoukset ovat yhtä paskan jauhamista niikun se Kesäladen tehotetun yksikön tuominen sinne lautakuntaan omavaltasesti kun ei ollut etes kuntaliitossopimuksessa sanaakaan tyhjiä kuluja kun perusturvalautakuntakin sanoi ei tarvita rakentaa.

Matti Kosonen kirjoitti...

En minäkään aina ymmärrä hallituksen päätöksiä, mutta en minä niistä kyllä lähde vastuutakaan kantamaan. Käänny luottamuksella hallituksen jäsenten puoleen ja v...le heille miksi he päättivät antaa tuon, sinun mielestä, kyseisen paskan jauhannan teknisen lautakunnan valmisteltavaksi. Ja muista informoida meitä muitakin, mitä vastaavat?

Anonyymi kirjoitti...

Kitee uuteen hällintosääntöön pitää tehdä pykälä että kytällekin valitaan kyttä niin kui oli entisessä "Neuvostoliitossa"

Matti Kosonen kirjoitti...

Onhan se nykyisessäkin. Nyt se on hallitus.

Anonyymi kirjoitti...

Anteeksi kyllä siellä on ollut esimekiksi tiedetään kuka käy missäkin ruokailemassa.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se vaan on Matti täysin sinun vastuulla teknisen lautakunnan puheenjohtajana estää ylisuuren ja -kalliin yläkoulun rakentaminen. Mikään ei ole vielä myöhäistä, kun rakentamista ei ole aloitettu. Kun kerran olet noin tarkasti selvillä rakennuksen piirustuksista, niin ota yhteyttä välittömästä kaupunginjohtajaan ja tekniseen johtajaan. Luotamme Matti nyt sinuun, ettei pääse tapahtumaan satojen tuhansien tai jopa miljoonien eurojen mokaa noista monimutkaisista rakennelmista!

Matti Kosonen kirjoitti...

Arpen koulu kuuluu siihen investointi ryhmään josta sanotan talousarviossa näin:
"INVESTOINTIOSA
Valtuustotason sitovat hankkeet
yli 1 000 000 €"
Tämä on siis hallituksen asia. Tietysti tek.ltk voi valmistella, mutta vain hallituksen toimeksiannosta.

Matti Kosonen kirjoitti...

Toisekseen, eipä asia ole kiinnostanut sen enempää kaupunginjohtaa kuin teknistäjohtajaakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää taas kaikki "väärin sammutetulta" ja eikös se jälkiviisaus ole sitä parasta viisauden lajia? Jotta kyllä minulle tuo Kiteen politikkojen ajatukset alkaa valjeta! Siis vahditaanko kuka käy missäkin syömässä!Kun löytyis hyvä käsikirjoittaja. noista aineksista sais hyvän elokuva tai tv-sarjafilmi aiheen. Nimeksi vaikka "kaunaa, kateutta ja kampitusta"!

Anonyymi kirjoitti...

Miksi varaton kaupunki rakentaa blogistin mainitsemaa monimuotoista linnaa? Eikö hallitus tai valtuusto ole antanut mitään raameja suunnittelulle? Vai onko tosiaan niin, että kaikesta suunnitteluun liittyvästä ovat vastanneet vain arkkitehti ja käyttäjät? Joskus olen kuullut, että joissain piireissä maksaja antaa rajat ja ohjaa suunnittelua talous, tulevaisuus ja käytettävyys huomioiden. Ja eikös suunnitelmia jo kertaalleen muutettu, eikö siinäkään vaiheessa kukaan tarkistanut, mitä ollaan tekemässä. Tuli aika monta kysymystä, mutta veronmaksajalla lienee lupa kysellä. Toivottavasti joku osaa vastata.

Anonyymi kirjoitti...

Googlettamalla löytyy Arppen koulusta tarkka HANKESUUNNITELMA päivätty 05.03.2013.

http://webdynasty.pohjoiskarjala.net/Dynasty/Kitee/kokous/201310038-7-1.PDF

Suunnitelmassa ei puhuta viime vuoden työnä pohjan tekemisestä mitään vaan piha-alueen tekemisestä mihin sinänsä milli tuntuu isolta.

ARPPEN YHTENÄISKOULU, PIHA-ALUE
urakka-alue 13820 m2
RAKENNUTTAJAN KUSTANNUKSET 38 000,00 €
RAKENNUSTEKNISET TYÖT 832 000,00 €
LVI-TYÖT 83 000,00 €
HANKEVARAUKSET 19 000,00 €
piha-alueen työt sisältävät vain yhtenäiskoulun piha-alueen.
YHTEENSÄ: 972 000,00 €

Matti Kosonen kirjoitti...

Valtuusto 11.11.2013 119§: Investointeihin projektille 9401 Arpen koulun purku ja maanrakennustöihin esitetään varattavaksi 150.000€ suuruinen määräraha.

Tämä siis entisten lisäksi.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä tuollaisella lautakunnalla tekee joka pitäisi olla asintuntijalautakunta? Onko Tekninen lautakunta viestittänyt hallitukselle ja valtuustolle päätöksellään , että moisen linnansuunnittelu ja urakkatarjouskilpailuttaminen pitää keskeyttää? Etsin pöytäkirjoista en löytänyt! En tiedä missä vaiheessa asian osalta ollaan, mutta tehkää nyt nopsaan siellä lautakunnassa jotain, et kai sinä Matti tuossa asiassa ihan kyvytön ole? Nuo louhinta asiat voi uhohtaa, sitä kalliota ei siihen enää kannata takaisin siirtää:)

Anonyymi kirjoitti...

Onko Matti siitä tietoa ketkä aiheuttivat Kiteen julkisen rakentamisen home ongelman? Veronmaksajille on tästä aiheutunut kymmenien miljoonien lasku kuka korvaa.

Matti Kosonen kirjoitti...

Asia on ollut valtuuston iltakoulussa viime syksynä budjetin ylityksen vuoksi. Silloin kehotettiin teknistä johtajaa selvittämään säästö mahdollisuudet, ei sitä silloinkaan valtuusto eikä hallitus ohjannut asiaa tekniselle lautakunnalle.

Anonyymi kirjoitti...

Ai sitä painettiin villasella niin Villalassa tehdään. Ompa epäluotettavia valtuutettuja

Anonyymi kirjoitti...

1960-1990 lukujen rakennusten home- ja kosteusvaurio-ongelimia ovat aiheuttaneet sen aikaiset rakentamismääräykset, tyyppisuunnitelmat, tietämättömyys ja uusien Suomeen soveltumattomien asioiden kokeilut. Niistä sentään ei kannata syyttää Kiteen päättäjiä tai Kiteen rakentajia. Tai no sen verran ehkä, että myös huolto ja ylläpito on usein laiminlyöty.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä siinä pajolti on sitä mitä kerroit

Anonyymi kirjoitti...

"40-kulmainen rakennut" sehän voi olla vaikka satutalo jossa asuu "satuseppä" jolla on kuusikumainen koloavain.Olisiko se mahdollista ?

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä siinä satusedän lisäksi voisi asua Hunttalan Matti

Matti Kosonen kirjoitti...

Kävin tänään katsomasa mitä 1,1milj.€.lla on saatu aikaan Arpenkoulun pihassa. Kannattaa muidenkin käydä.

Anonyymi kirjoitti...

Köyhät rakentavat tuolla rahalla 500 neliötä uutta, valmista tilaa. Varakkaat tasailevat samalla rahalla pihaa.

Anonyymi kirjoitti...

Eikö teillä kukaan valvo näitä rakennustouhuja? Kenenkään yksityisen ei kannattaisi elää tuohon tyyliin kuin kiteellä rakennellaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ei valvo. Arkkitehdillä ja käyttäjillä on vapaat kädet suunnitella.

Anonyymi kirjoitti...

MITÄ tekee tekninenlautakunta ja sen pj, EI mitään vaan arvostelee muita kun ei kyvyt yhtietyöhön riitä.

Anonyymi kirjoitti...

Tarkoittaako Kiteellä yhteistyö kumartamista kepulle Lahteloineen?

Anonyymi kirjoitti...

Mitä ihmeen aiv-tornia ollaan taas rakentamassa? Yritin etsiä valtuuston päätöksistä onko koulun uudenkoulun rakentamisesta äänestetty vai ei? En löytänyt muutakuin talousarviokirjauksen Arppenkoulunrakentamiseen varatusta määrärahasta. Mistä löydän ne äänestystulokset ettei koulua rakenneta, kuka oli milläkin kannalla?

Matti Kosonen kirjoitti...

Kannattaa katsella noista "kanta" Kiteen valtuuston pöytäkirjoista. Siellä ne rakennus päätökset on tehty.