keskiviikko 20. toukokuuta 2009

-1 247 586,77 €

Tuon otsikon suuruisen summan Kesälahden kunnan vuoden 2008 tilinpäätös osoittaa alijäämää.

Tuollainen alijäämä herättää paljon kysymyksiä.
- Miten tuollainen on yleensä mahdollista?
- Kuka siitä on vastuussa?
- Miksi asiaan ei reagoitu kesken vuoden?
- Tuliko tämä yllätyksenä?
- Entä tämä vuosi?
- Miten kunta voi selvitä nyt laman aikana, kun tuollainen alijäämä syntyi taloudellisesti hyvänä aikana?
- Karkasiko mopo käsistä?

Ja paljon muuta jää avoimeksi.

Minulle tuli mieleen tilinpäätöstä lukiessani vertauskuva kuntalaivasta. Meidän kunnan kuntalaivasta tuntuisi kapteeni myöhästyneen laivasta, perämies sammuneen ja luotsi pudonnut yli laidan.

Tilinpäätöksen Kunnanjohtajan katsauksessa, kunnanjohtaja kiittää erityisesti valtuuston puheenjohtaja Leila Luukkaisen ja hallituksen puheenjohtaja Markus Nousiaisen panosta kuntamme kehittämiseen. Olen kunnanjohtajan kanssa samaa mieltä. Kukaan ei voi kieltää heidän panostaan kuntamme kehittymiseen nyky tilaan eikä vähätellä heidän osuuttaan nyt valmistuneeseen tilinpäätökseen.

Entä tästä eteenpäin?
Viime vuoden kunnan käyttöpuolen menot tilinpäätöksen mukaan oli 15,6 milj.€. Tämän vuoden talousarvion vastaavat menot ovat n. 14,3 milj. €. Kun ottaa huomioon viime vuoden terv.keskus ky.n purkamisesta aiheutuneen kerta luontoisen menon n.0,2 milj.€ niin tämä vuosi pitäisi selvitä 1,1 milj.€ pienemmillä menoilla kuin viime vuosi. Tietysti verotulojen pieneneminen aiheuttaa lisää paineita menojen karsimiselle. Nyt eletään jo toukokuuta ja vasta nyt kunnan luottamushenkilö- ja virkamiesjohto on herännyt miettimään mitä pitäisi tehdä tämän vuoden talousarviolle?

Onkohan kunnan strategiselle linjaukselle asetettu liian kova tavoite:"Kesälahti valitsee itsenäisyyden vuoden 2012 loppuun saakka."

2 kommenttia:

marko kirjoitti...

Kuule Matti, eihän tuo tunnu missään. Tänään lisättiin pelkästään korkokuluja n. 300 000 €/vuosi eli kyllä siellä käyttötalouspuolella on valtuutettujen mielestä vielä löysää.

Matti Kosonen kirjoitti...

Ei ne korkokulut ihan noin paljon lisääntyneet, mutta lisääntyivät kuitenkin 100.000€ (jos keittiö tehdään kuten pääkokki vaatii). Mutta Marko, pieniä on silakat joulukaloiksi. Eilen Tilaaja lautakunnassa kuulin että Kesälahden pitäisi maksaa Hellille tänä vuonna lisää 700.000€ ja jos oikein ymmärsin niin se on pysyväis luonteinen meno erä. Joten lisää sinne seminaarissa saatuun tuloslaskelmaan joka vuodelle menoksi tuo summa niin saat kokonais kuvan tilanteestamme.