lauantai 9. toukokuuta 2009

Terveisiä Kuntapäiviltä

Tuli käytyä viime viikolla elämäni ensimmäisillä Kuntapäivillä ja ehkä myös viimeisillä. En tarkoita sitä ettenkö haluaisi käydä uudelleen vaan sitä, että nyt minut valittiin vahingossa kuntamme edustajaksi ja tuskin sitä vahinkoa uusitaan.

Tilaisuus vastasi suurin piirtein ennakko-odotuksiani. Hyvin laadittu ohjelma, sopivasti asiaa ja sopivasti viihdettä. Päätökset oli tietenkin tehty puoluetoimistoissa ja piirijärjestöissä ennakkoon, joten niillä ei tarvinnut vaivata päätään vaan voi keskittyä muihin päivien ja illan anteihin.

Kaksi asiaa jäi erityisesti mieleeni. Yhtenä aiheena, yhdessä seminaarissa, oli Case Tampere. Siinä esiteltiin Tampereella toteutettua Alvari -hanketta. "Alvari antaa äänen alueiden asiantuntijoille. Viranhaltijat kuuntelevat asukkaiden ja kaupungin yhteistyöelintä Alvaria tarkalla korvalla. Näin kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet ovat lisääntyneet ja virkamiehet ovat tulleet lähemmäksi kaupunkilaisia" Näin kirjoitetaan hankeen esittelyssä. Asiaa toteutetaan siten että netissä on avoin foorumi jossa kuntalaiset voivat antaa kommentteja ja lausuntoja valmistelussa olevista päätöksistä sekä tilaisuuksia joihin kaikki halukkaat pääsevät kommentoimaan valmisteltavia asioita. Nämä mielipiteet huomioidaan päätöksen teossa. Se mikä tässä oli mielenkiintoista on se, että hankkeen esittelijä kertoi tämän mallin vievän kohti KANSALAISKUNTAA.

Ovatko Tamperelaiset ymmärtäneet kansalaiskunta -sanan väärin?
Meille Keski- Karjalaanhan tuo sana -kansalaiskunta- lanseerattiin Sote -hankkeen myötä. Tuossa em. hankkeessahan päätäntä ja vaikutus mahdollisuudet siirrettiin luottamushenkilöiltä viranhaltijoille ja kerrottiin että sitten kunnat pääsevät keskittymään kansalaiskunnan alueeseen kuuluviin tehtäviin.
Pitäisiköhän Tamperelaiset kutsua opintomatkalle Keski-Karjalaan tutustumaan meidän malliimme kansalaiskunnasta etteivät pilaisi uuden uljaan sanan merkitystä?

Toinen mielenkiintoinen asia oli katsoa kun meidän Keski-Karjalan naiset, kaupunginjohtaja Kirsi Hämäläinen ja hallituksen puheenjohtaja Birgitta Muukkonen, esittelivät seminaarissa Kiteen kaupungin lisäksi myös Keski-Karjalaa. Siinä minäkin sain uutta tietoa niin Kiteen kaupungista kuin Keski-Karjalan seutuvaliokunnasta. Kannatti lähteä Jyväskylään jo pelkästään kuuntelemaan heitä.

Kiteellä luottamushenkilöiden ja viranhaltioiden yhteistyö perustuu kuulema kunnanjohtaja- ja valtuusto sopimukseen. Edellä mainitut asiat ja strategia työ tuntui olevan Kiteen menestyksen salaisuus. Naiset kertoivat miten pitkospuita asettelemalla päästään suon yli. Meidän naisten esitys oli hyvä piriste siihen yleiseen alakuloon, joka oli aistittavissa kokous väessä. Muilla tuntui olevan enemmän huolena alijäämät ja velat sekä uskon puute tulevaisuuteen. Muut tuntuivat olevan kateellisia meille. Asiaa kuvastaa hyvin erään kateellisen Joensuulais edustajan toteamus tauolla: "Miten Kitee niitä pitkospuita asettelee kun ovat jo kaulaansa myöten suossa?"

Täysin uutena asiana siellä tuli tieto Seutuvaliokunnan täydentäminen hallitusten ja valtuustojen puheenjohtajilla. Silloin kun yli neljä vuotta sitten oltiin perustamassa Seutuvaltuustoa, yhdeksi suureksi kysymykseksi nousi Seutuvaliokunnan kokoonpano. Minun ja eräiden muidenkin mielestä valiokuntaan olisi tullut ottaa kuntajohtajien lisäksi myös luottamushenkilöitä. Tämä torjuttiin jyrkästi.
Olin todella ilahtunut asian saamasta käänteestä. Kotiin palattuani aloin etsiä milloin ja missä päätös tuosta muutoksesta oli tehty. En löytänyt sitä, mutta löysin Seutuvaltuuston pöytäkirjasta yhden merkillisen päätöksen. 06.06.-07 Seutuvaltuusto oli käsitellyt erään kesälahtelaisen valtuustoaloitteen, jossa esitettiin Seutuvaliokunnan täydentämistä luottamushenkilöillä. Kaupunginjohtajan esitys asiasta oli: "Seutuvaltuusto päättää, että seutuvaliokunnan toiminnan sisällöllinen muuttaminen ja jäsenmäärän laajentaminen ei ole tarpeellista, koska valiokunnan tehtävänä on vastata valmistelusta ja täytäntöönpanosta."
Tämä esitys hyväksyttiin. Eli ei tarvita luottamushenkilöitä kuntajohtajien tueksi. Selvittelin asiaa soittamalla muutamalle vallankahvassa olevalle, eikä kukaan tiennyt missä on tehty päätös Seutuvaliokunnan päätöksen muuttamiseksi. Perin merkillistä???

Ai niin muistihan naiset kehua myös Hellimme toimivuutta ja sitä miten hyvin se on lähtenyt käyntiin.

Ei kommentteja: