tiistai 22. joulukuuta 2009

Suuri näytelmä

Maanantaina osallistuin suureen näytelmään kuntamme valtuustosalissa. Näytelmän käsikirjoittajina olivat toimineet Kari Pennanen ja Jorma Turunen. Toteutuksesta huolehti heidän pikku apulaisensa kepun ja kopun paikallinen puolue johto.
Näytelmän sanoma kuntalaisille oli: Nyt näette kuka kunnassamme päättää. Käsikirjoitus oli jaettu vain kepun ja kopun valtuutetuille. Me muut emme osanneet vuorosanoja.
Näytelmä ei kuitenkaan ilmeisesti ollut kovin onnistunut, päätellen siitä ettei kukaan lehteriyleisöstä taputtanut näytelmän päättyessä vaikka näytelmää oli harjoiteltu jo kolme vuotta. Ei kuitenkaan huolta, uusinta näytöksiä on vielä luvassa ja näytelmällä ja näyttelijöillä on vielä aikaa hioutua.

Ensimmäinen näytös:
86§ Lausunto Oriveden rantaosayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

Käsikirjoituksen mukaan kuntamme rannat kaavoitetaan lukuunottamatta kansanedustaja Esa Lahtelan rantoja.
Valtuutettu Pekka Kankkunen(sdp) teki seuraavan vasta ehdotuksen, jolla myös Lahtelan maat olisi tullut kaavaan mukaan.
"Kaavaa laajennetaan siten, että valtatie 71 pohjois puolen Kesälahden puoleinen osa Hiiskoskenjoesta kaavoitetaan."

Kyse oli Pyhäjärven ja Oriveden väliin jäävästä kaavan ulkopuolelle jäävästä alueesta. Kopun ja kepun äänin ehdotus kaatui.
Pekka jätti päätöksestä seuraavanlaisen eriävän mielipiteen.
"Eriävä mielipide
Kesälahden kunta on kaavoittanut ja on kaavoittamassa kaikkien suurien järviemme rannat. Nyt tehdyllä päätöksellä kaavan ulkopuolelle ollaan jättämässä ainoastaan kansanedustaja Esa Lahtelan omistavat ranta-alueet. Päätös on Suomen Perustuslain vastaisesti poliittisesti syrjivä ja siten tuomittava."

(kokouksen jälkeen jotkut ehdotusta vastaan äänestäneet selittelivät etteivät he tienneet mistä oli kysymys. Heille siis riittää päätöksensä perusteluksi etteivät he tienneet... Kuvastaa hyvin kepun ja kopun päätöksen teko kulttuuria)

Näytelmän kohokohdaksi muodostui talousarvion käsittely. Talous arvio oli laadittu siten, että tuloissa ei tapahdu merkittävää muutosta, mutta menot pienenevät n. miljoonalla eurolla kuluvaan vuoteen verrattuna. (uskokoon ken haluaa, minä en usko)

Viime keväänä valtuusto äänesti keittiö ratkaisusta, keskuskeittiö /kahden keittiön malli. (Keskuskeittiö malli voitti kepun ja kopun äänin, vaikka kustannukset ylittyivät kolmin kertaisesti). Kepun ja kopun valtuutetut perustelivat silloin päätöstä syntyvillä säästöillä. Nyt kuitenkin heidän paljon mainostamat säästöt olivat jääneet pois talousarviosta.
Luulin että kyse oli unohtamisesta, joten tein esityksen menojen pienentämisestä 60.000€. Tällä säästöllä olisi katettu investointi kustannukset kymmenessä vuodessa. Oli yllätys kun kun nämä samaiset henkilöt jotka olivat vannoneet syntyvien säästöjen nimiin nousivat yhtenä miehenä/naisena vastustamaan esittämiäni säästöjä. Vedin esitykseni pois, koska kepun ja kopun valtuutetut eivät halunneet lunastaa lupauksiaan. Joku sentään esitti, että voidaanhan sitä keittiön tulosta parantaa nostamalla aterioiden hintoja. Siis laskuttaa enemmän koululaisten aterioista jotka kunta maksaa ja vanhusten aterioista jotka maksetaan toimeentulotuilla. Helli on imenyt jo vanhukset kuiviin joten ei heillä ole millä maksaa lisä laskuja.

Hyvä kuitenkin että kepu ja kopu tuli meidän demareiden näkemyksen taakse syntymättömistä säästöistä. Mehän olimme epäilleet niitä jo keskuskeittiö päätöksen yhteydessä.

Oma osansa näytelmässä oli vanhushuollon tilaratkaisut. Jo kahdesti valtuussa päätetty Aurinkorinteen saneeraus pääteettiin keskeyttää ja rakentaa nykyisen terveyskeskuksen vuodeosaston paikalle tehostetun asumispalvelun yksikkö. Tämä kepun ja kopun, ennen hallituksen kokousta, solmitulla kassakaappi sopimuksella tehty päätös jättää kuntamme vanhukset, jos ei nyt aivan heitteille niin ainakin vaille tietoa missä heitä tulevaisuudessa hoidetaan. (Millähän kepu on luvannut korvata kopulle heidän takin kääntönsä? Vuoden päästä valitaan taas hallituksen pj...?)
Tehtyä kassakaappisopimusta Ari Asikainen puolusteli, että kuntaamme rakentaa joku (nimi salainen) joskus (aika salainen)20 paikkaisen tehostetun asumispalveluyksikön (tieto julkinen)johon vanhuksemme sijoitetaan. Herää kysymys miksi tämä salainen tieto oli vuotanut vain kepun ja kopun valtuutetuille. Meillä muilla oli vain yhden yrittäjän tieto suunnitelmista rakentaa 15 (kehitysvanmmaisille) +15 (vanhuksille) paikkainen palvelutalo ja toisen yrittäjän suunnitelma rakentaa 8+7 paikkainen ryhmäkoti ja kolmannella yksityisellä palvelun tuottajalla ei ole vielä suunnitelmia tehdä Hakatalo kolmosesta palveluasumis yksikköä.
No oli yritys mikä tahansa niin lähtökohdat menestymiselle on hyvät, tieto siitä että hän saa kuntamme vanhukset hoidettavakseen ja vielä ilman kilpailutusta, luo hyvän pohjan menestyvälle yritystoiminnalle jossa voitto otetaan kuntalaisien ja vanhusten kukkarosta. (Muiden vastaavien yrittäjien palvelut kilpailutetaan vasta ensi vuoden puolella).

Tämä on nyt sitä keskustan ja kokoomuksen edustajien suureen ääneen jukisuudessa peräänkuuluttamaa avointa keskustelua ja yhdessä päättämistä.

Tämän farssin loppusanat lausui kuntamme valtuuston puheenjohtaja kokouksen päätteeksi. Hän kehoitti parantamaan työskentely ilmapiiriä ja velvoitti päättäjiä sitoutumaan nyt tehtyihin päätöksiin

Työskentely ilmapiirin parantamisella hän kai tarkoitti että kaikkien valtuutettujen on kannatettava heidän salaisia sopimuksiaan varauksettomasti. Sellaiseen minä en sitoudu. Mutta minä lupaan sitoutua tehtyihin päätöksiin samalla linjakkudella kuin hän itsekin on sitoutunut aiempiin valtuuston päätöksiin Aurinkorinteen saneerauksesta.

PS. Eräs valtuutettumme oli huolissaan blogissaan omasta poliittisesta julkisuuskuvastaan juuri ennen tätä valtuuston kokousta. Lähinnä häntä huolestutti, osaako hän pukeutua oikein....





.

1 kommentti:

Keski-Karjala kirjoitti...

"kokouksen jälkeen jotkut ehdotusta vastaan äänestäneet selittelivät etteivät he tienneet mistä oli kysymys"

Tämä on valitettavan tavallinen tilanne kaava-asioissa myös Kiteellä. Luottamushenkilöt eivät lähtökohtaisesti viitsi selvittää etukäteen mitään, lukea kaavoitukseen liittyviä asiakirjoja, saati ajatella järjellä.

Maanomistajia on kohdeltava kaavoitusasioissa tasapuolisesti -tätä ovat kaavoittaja ja Kiteen virkamiehet toitottaneet erityisesti Pyhäjärven kaavan edetessä. Tuo tasapuolisuus tarkoittaa Keski-Karjalassa kokemuksen mukaan sitä, että tietyn metsäyhtiön omistamat maa-alueet rannoilla tulee kaavoittaa tehokkaasti myytäviksi rakennuspaikoiksi kuntien kustannuksella. Kun yksittäisiä yksityisiä maanomistajia rajataan sopivasti ulos kaava-alueelta, mitoitukset saadaan tehokkaammiksi näille "tärkeille" maanomistajille. Kaavasta ulos rajatut jäävät sen varaan, saavatko lupia poikkeamispäätöksillä ja hakevat sitten lupia omalla kustannuksellaan, toisin kuin suuri metsäyhtiö, jolle kunnat kaavoittavat myytäviä rantatontteja veroeuroilla.

Luottamushenkilöiden tulisikin olla erittäin tarkkana kaavoituksen alkuvaiheessa, kun päätetään kaava-alueesta, sen mitoitustehokkuudesta ja siitä, millä pohjatiedoilla hanketta lähdetään viemään eteenpäin. Kavoituksen tulisi toimia kuntalaisten eduksi, ei suurten maanomistajien ja kaavoituskonsulttien hyväksi!