lauantai 12. joulukuuta 2009

Vanhusten varastoinnista

Koska yleisön osasto juttuni Koti-Karjalassa ja Puruvesi lehdessä aiheutti niin paljon mielenkiintoa, että siihen vastattiin niin päätin julkaista vastineen vastineeni myös blogissani. (Paperi versiona se on luettavissa yllämainituissa lehdissä).


Kesälahden vanhusten tila ratkaisut

Lilja Konttinen -Miinalaiselle

Ilmeisesti edellinen kirjoitukseni oli onnistunut, koska suuresti arvostamani, kokenut kunnallispoliitikko Lilja Konttinen-Miinalainen oli provosoitunut vastaamaan siihen. Lilja kylläkin keskittyi enemmän mollaamaan kirjoitustyyliäni kuin vastaamaan kirjoituksessani esiin nostamiini avoimiin kysymyksiin.
Suunnittelutoimikunnan, jonka puheenjohtaja Lilja on, ajatuksena oli aloittaa A-talon saneeraus v-11. Kysymys kuului mihin sijoitetaan siinä olevat vanhukset remontin ajaksi? Ei tullut vastausta.
Sama toimikunta esitti terveyskeskuksen muuttamista tehostetuksi asumispalveluyksiköksi seuraavana vuonna. Kysymys kuului mihin sijoitetaan vuode potilaat remontin ajaksi? Emme saaneet vastausta siihenkään.
Toimikunnan suunitelmana oli vähentää pysyvästi vuodepaikkoja kahdellakymmenellä. Kysymykseni kuului mihin sijoitetaan nuo ”ylijäämä” vanhukset? Miksi et Lilja vastannut?
Minulle, päättäjänä, ei riitä vastaukseksi, että joku yksityinen on suunnitellut toteuttavansa jotain joskus tai että kunnan päätökset tähtäävät laadukkaisiin vanhusten palveluihin. Minusta niin, päättäjien kuin vanhusten ja heidän omaisten, on saatava tietää ennakkoon kuinka nämä päätökset vaikuttavat vanhustensa elämään lähi vuosina.
En myöskään ymmärtänyt kehoitustasi tehdä tilojen suunnittelu yhteistyössä Hellin kanssa. Esityksennehän oli Hellin toiveiden vastainen. (niin oli myöskin hallituksen esitys).

Kunnanhallituksen esitys

Kun Suunnittelutoimikunta oli vähentämässä vuodepaikkoja ”vain”kahdellakymmenellä niin kunnanhallitus pisti äänin 4-3 vielä paremmaksi. Sen esitys on kolmenkymmenen vuodepaikan vähennys. En saanut kokouksessa vastausta, mihin sijoitetaan nuo kolmekymmentä vanhusta . Ainoastaan epämääräisiä kommentteja kotipalvelun tehostamisesta ja yksityisistä palveluista.
Vaihtoehtona näille suunnittelutoimikunnan ja hallituksen esityksille on valtuuston vanha päätös saneerata Aurinkorinne. Suunitelmat ovat siinä vaiheessa että tarjouspyynnöt voidaan lähettää rakennusliikkeille tammikuun aikana ja tilat valmistuvat vuoden -11 alkupuolella. Vuodepaikat lisääntyvät kolmella nykyisistä ja vuodeosasto säilyy edelleen nykyisellään. Mikäli Helli joskus onnistuu vähentämään vuodepaikkojen tarvetta niin muutetaan sitten vuodeosasto kymmenpaikkaiseksi pitkäaikais hoidettavien osastoksi. Ei aikaisemmin. Tämä vanha päätös takaa myös sen ettei vanhuksia tarvitse siirtää muihin kuntiin remontin ajaksi.
Taloudellista osaamistaan tämä hallituksen oikeisto siipi osoitti myös siinä kun se päätti olla purkamatta Aurinkorinnettä, vaikka se tulisi heidän esityksensä mukaisesti jäämään tyhjilleen hamaan tulevaisuuteen. Suunnittelutoimikunnan laskelman mukaan purku maksaa 150.000€. Vuonna -08 saman tyhjillään olleen kiinteistön ylläpitokulut olivat 45.000€. En ymmärrä mistä tämä kuntamme uusliberalistinen oikeisto ammentaa talousoppinsa?
Vanhuksiamme ei hoideta taivaita syleilevillä visioilla, eikä korulauseilla ”te olette rakentaneet Suomea ja Kesälahtea...” vaan asiallisilla ja oikein mitoitetuilla tilaratkaisuilla ja ennenkaikkea työlleen omistauneella ja ammattinsa osaavalla hoitohenkilökunnalla.

Matti Kosonen
Kunnanvaltuuston 1.varapuheenjohtaja

Ei kommentteja: