keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Viisastuuko ihminen työpaikan vaihdossa?

Olen aiemminkin kiinnittänyt huomiota käsityksiin ihmisten osaamisista. Nämä ajatukset tulivat taas mieleeni kun olin seuraamassa lehterillä erästä valtuuston kokousta. Siellä eräs valtuutettu perusteli palvelun yksityistämistä sillä, ettei kunnasta löydy osaamista palvelun omana työnä tuottamiseen.
Lisääntyykö siis yksityisen palveluun siirtyvän henkilöstön osaaminen siirron yhteydessä vai heikentyisikö osaaminen jos he siirtyisivät kunnan palvelukseen?  Tätä asiaa valtuutettu ei kertonut. Joka tapauksessa nämä palvelut tuottaisi sama henkilöstö.

Voihan tietysti olla, että tämä kyseinen valtuutettu tarkoitti kyseisen palvelutuotannon ylintä johtoa, siis että kunta ei osaa palkata niin päteviä henkilöitä kuin yksityinen. Tämä näkemys taas voi pohjautua henkilön aiempiin kokemuksiin kuntansa poliittisten virkanimityksien epäonnistumisista. Eikö kuitenkin voisi ajatella, että kuntaankin palkataisiin aina pätevin henkilö johtoon kuten yksityinen puoli tekee, eikä sitä jolla on oikean puolueen jäsenkirja?

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No ilmeisesti viisastuu, ainakin mennessään kunnalle tai valtiolle hommiin. Hyvinvointiyhteiskunnan perusperiaate on, että yksityinen ihminen on liian tyhmä ymmärtämään omaa parastaa, joten valtion viisaiden virkamiesten on tehtävä kaikki häntä koskevat ratkaisut hänen puuolestaan.

Näin ollen paperinpyörittäjä, joka yksityisellä töissä ollessaan on kyvytön päättämäään omasta puolestaan juuri mistään, viisastuu vaihaessan duunia julkisille siinä määrin, että onkin yht'äkkiä pätevä päättämään samat asiat muidenkin puolesta.

m.o.t.

Terveisin Pörri Orava

Matti Kosonen kirjoitti...

Nythän sinä anonyymi todistat, että yksityiseltä julkisiin palveluihin siirtyvä viisastuu kun tämä kyseinen valtuutettu väitti aivan toista :DD

Anonyymi kirjoitti...

Työmarkkinoiden eliitti ei ole tosiaankaan keskittynyt Kiteen tai Tohmiksen johtaviin virkoihin. Mutta johonkinhan heidänkin on sijoituttava työmarkkinoilla. Ja Kiteen poliittiset suojatyöpaikat ovat nyt erittäin arvostettuja viroissa oleville 5 vuoden irtisanomissuojan ansiosta. Unelmatyö. Voi lorvia, tehdä hölmöjä päätöksiä ja päätösehdotuksia ja oikeat työt voi teettää konsulteilla eläkettä odotellen.

Anonyymi kirjoitti...

Kunnat ovat edelleenkin tehottomia organisaatioina. Tehoton, huonosti johdettu organisaatio tappaa osaamisen. Kuntien virkamiehet toki sanovat itse muuta ja luottamushenkilöt uskovat. Tähän perustuen osaaminen katoaa, jos siirrytään yksityiseltä kunnalle.