lauantai 3. marraskuuta 2012

VAALIEN JÄLKEINEN AIKA

Vaalit on käyty ja nyt sitten onkin puolueiden aika heittää roskakoriin vaalilupaukset ja aloittaa lehmänkauppojen hieronta. Kulisseissa yksittäiset valtuutetut, jotka ovat ottaneet itselleen johtajan roolin, sopivat paikkojen jaosta ja tarjoilevat niitä sitten muille valtuutetuille. Peli on kovaa kun isot pojat ovat päässeet hiekkalaatikolle :D

Minullekin ollaan tarjottu teknisenlautakunnan puheenjohtajuutta, vaikka paikoista pitäisi kuulema neuvotella vasta ensi tiistaina. Tuntuu, että demokratian alkeellisimmatkin pelisäännöt ovat unohtuneet vallan himossa.

Olen kieltäytynyt kunniasta ottaa vastaan tuota luvattua paikkaa. Ensinnäkin siksi, että minä uskon demokratiaan ja sen mukaan kenelläkään yksittäisellä valtuutetulla ei  ole valtuuksia luvata sitä minulle. Toiseksi, kolme ja puoli vuotta kepun ja kokoomuksen puukko sateessa Kesälahden teknisen lautakunnan puheenjohtajana riitti minulle. Kolmantena syynä on kaupunginjohtajan haluttomuus ottaa käyttöön Kesälahden teknisentoimen hyviksi koettuja ja huomattavasti halvempia käytäntöjä Kiteellä. Hän puolusti hyvin tarmokkaasti Kiteen teknisentoimen ylisuuria kustannuksia. En lähde uudelleen puukkosateeseen, kun entisetkään puukonjäljet eivät ole arpeutuneet.

Olen esittänyt toiveen saada tarkastuslautakunnan varajäsenen paikka. En kuitenkaan tule pettymään vaikka kiteeläiset haluaisivat sen itselleen.



.


26 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus! Olen ihmetellyt pari päivää samaa asiaa itsekin. Pari-kolme Kiteen päättäjää demareissa ja kepussa ovat sopineet keskenään lautakunta- ja hallituspaikkojen jakaumasta puolueille. Ja sanat sopijat käyttävät nyt yksinvaltaa. En olisi uskonut esim. Lahtelan ottavan itselleen oikeutta jakaa demareille sovittuja paikkoja haluamilleen ihmisille etukäteen. Tämä peli ei tule lupaamaan hyvää tulevalle valtuustokaudelle. Riidan siemenet on kylvetty niin useiden puolueiden sisälle kuin puolueiden välillekin. Voi tulla mielenkiintoisia kokouksia, kun luottamuspaikkoja aletaan päättämään.

Matti Kosonen kirjoitti...

Mikäli minun vaatima paikka on menossa äänestykseen niin minä luovun siitä :D

Anonyymi kirjoitti...

Onko tosiaan niin, että kaupunginjohtaja on se, joka sanelee miten Kiteen tekninen toimi toimii? Jos näin on, niin mitä virkaa teillä valtuutetuilla ja lautakunnan jäsenillä on tulevallakaan valtuustokaudella. Jos noita lautakuntapaikkoja jaetaan miten sattuu kavereiden kesken etukäteen ja niihin tulee ketä sattuu tulemaan, niin onhan se selvää, että lautakuntien arvostus tulee olemaan mitätön. Osaavat, demokratiaa kunnioittavat jäävät taustalle ja vallanhimoiset tunarit ovat päättävinään asioista.

Anonyymi kirjoitti...

surullista. sain tiedon tapahtuneesta heti kokouksen jälkeen, kuten varmaan moni muukin, eikä moista voinut uskoa todeksi. miten ihmeessä vanha tapasaasta voikaan olla tiukassa. lahtela ei voi väistää vastuutaan asiassa, saattaisi moraalin ja etiikan kurssi olla paikallaan. jos vaikka paatuneena poliitikkona siitä jotakin ymmärtäisi. mutta taitaa oman vallan himo ylittää yhteisen edun. keskustapuolueen linja on pysynyt samana, siinä ei ole yllätyksiä, mulkkauksesta toiseen menevät, mutta että jo muutkin... nimim. todella pettynyt äänestäjä.

Anonyymi kirjoitti...

Sillä lailla. Ja avoimuus on johtotähtemme....

Anonyymi kirjoitti...

Selvin tapa on jakaa paikat,kunkin puolueen osalta,siten etä henkilön saama äänimäärä ratkaisee.

Anonyymi kirjoitti...

Kuntalaisten kannalta on tärkeää, että jokaisessa tehtävässä olisi sopivin käytettävissä oleva henkilö äänimäärän mukaan. Ja valinnat tehtävä avoimesti sopien, ei salassa jonkun yksittäisen valtuutetun lupaillessa paikkoja sinne-tänne.

Matti Kosonen kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Matti Kosonen kirjoitti...

Tuo äänimäärä onkin mielenkiintoinen juttu.

Miksi mainostetaan itseään lehdissä? Tietysti siksi että saisi enemmän ääniä.
Miksi pitäisi saada enemmän ääniä?
Tietysti siksi, että pääsee valtuustoon mahdollisimman hyvällä äänimäärällä, koska siten saa parhaat luottamuspaikat.

Voiko käydä niin, että ne joilla on eniten rahaa saavat ne parhaat paikat?
Entä jos heillä on rahaa enemmän kuin älyä niin ovatko he silti parhaat päättämään sinun ja minun palveluista?

Tällaista pohti henkilö jolla ei ollut varaa mainostaa itseään.

Anonyymi kirjoitti...

No tuota liekö Lahtela mainostanut lehdissä,eipä näkynyt pahemmin kuvia etusivuilla.Ja lienee tarjolla merkittävimmälle paikalle.Epäileekö joku Esan Kykyjä?

Anonyymi kirjoitti...

Lahtelalla on poliittista kokemusta ja monet tuntevat hänet ilman mainoksia. Tuntemattomien on mainostettava itseään. Se, onko Lahtela sen pätevämpi asioiden hoitaja kuin joku 10 ääntä saanut, ei ole itsestään selvyys. Äänimäärä ei tee kenestäkään älykästä ja oivaltavaa, eikä vähän ääniä saanut ole sen osaamattomampi. Kyse lienee äänestäjien mielikuvista. Luottamuspaikat pitää täyttää osaamisella ja näkemyksillä, ei tyhjäntoimittajilla. Demarit toki laittavat tietysti Muukkosen taas hallituksen pj:ksi, niin demareiden paras osaaminen ei karkaa hallituksesta :D

Anonyymi kirjoitti...

Todisteeksi demokratiasta - Parviainen ja Jumppanen nostetaan takaisin kehiin!

Anonyymi kirjoitti...

Siis Lahtelako nostaa vallan himossaan Jumppasen ja Parviaisen merkittäville luottamuspaikoille? Tässä sitä taas halvennetaan äänestäjien tahtoa oikein perinpohjaisesti. Luottamuspaikoista ei ole sovittu virallisesti edes puolueiden kesken, kun paikkoja jo jaetaan sisäsiittoisesti valtuustosta pudonneillekin. Demarit voivat antaa lautakunta- ym. paikkoja vaikka persuille, jos omista valituista valtuutetuista ei löydy päteviä kavereita hommiin. Varsinaista sosiaalista demokratiaa... Onnea ja menestystä yhteistyölle ja uudistamiselle!

Matti Kosonen kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Matti Kosonen kirjoitti...

En minä, eikä kukaan demareista ole kyseenalaistanut Esan paikkaa tulevissa luottamuspaikoissa. Toivon että kepu kunnioittaa samalla tavoin heidän ääniharavaansa.
En tarkoittanut mitään yksittäistä tapausta vaan vastasin anonyymille joka ehdotti paikkajakoa äänimäärän mukaan. Ei silti, sekin olisi yksi tapa jakaa paikat, mutta kuten aina silläkin on varjopuolensa.
Mikäli olisin pistänyt itseni mainontaan muutaman tonnin ja saanut muutamia kymmeniä lisä ääniä niin ei se olisi kuitenkaan lisännyt yhtään minun älykkyyttäni tai tehnyt minusta osaavampaa päättäjää.

Matti Kosonen kirjoitti...

Joku anonyymi mainitsi Alpo Jumppasen. Olen todella pettynyt hänen tippumiseen valtuustosta. Alpoa kunnioitettiin yli puolue- ja kuntarajojen. Nyt hän kuitenkin joutui maksamaan kaupungin hallituksen typeristä päätöksistä, vaikka juuri hän oli niitä vastustanut. Äänestäjät muistivat ainoastaan, että hän oli hallituksen jäsen ja vastuussa, ei sitä miten hän oli äänestänyt asioista valtuusto kaudella. Mikäli Alpoa olisi kuunneltu enemmän kh.ssa niin Kitee ei olsi kriisi kunta eikä Keski-Karjala hajonnut.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä minä kuuntelin Alpoa, joskus en vaan jaksanut odottaa miten se Alpon tarina päättyy. Petyin kylläkin siihen jos minä esitin jotain niin SDP:n ryhmä oli erimieltä, liekkö johtunut edustamastani ryhmästä vai ajatuksista?
Terveisin Ahti, entinen KH:n jäsen

Anonyymi kirjoitti...

Nyt on kyse myös siitä, kunnioittavatko puolueet äänestäjiä, vai jaetaanko luottamuspaikkoja palkintona pitkäaikaisesta vaikuttamisesta kuntapolitiikassa. Pudonneilla konkareilla on ollut aikansa ja nyt on uusien tuulien aika. Hyvät vastaehdotukset eivät auta, jos ei ole kykyä saada porukkaa omien ajatustensa taakse. Se on osaltaan sitä paljon puhuttua yhteistyötä. Älkää nyt viekö viimeistäkin uskoa äänestäjiltä, tekemällä epädemokraattisia valintoja.

Matti Kosonen kirjoitti...

On kuitenkin syytä muistaa, että elämme edusduksellisessa demokratiassa. Vaaleilla valitaan vain kunnan ylintä päätäntävaltaa käyttävä valtuusto, ei hallitusta eikä lautakuntia. Näitten valittujen valtuutettujen on tehtävä nuo valinnat. Mielestäni on kunnan etu valita parhaat ja osaavimmat henkilöt päättämään kunnan talouden hoidosta hallitukseen ja osaavimmat henkilöt asiantuntijalautakuntiin.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo oli uusi tieto. Eli esim. hallitus voidaan muodostaa siten, että siellä ei olisi yhtään valtuutettua?

Matti Kosonen kirjoitti...

Kyllä, näin on, mutta en ole kuullut että missään olisi tehty niin.

Anonyymi kirjoitti...

Niinhän sitä tehtiin Helliin mentäessäkin. Luvattiin ottaa kaikkien kuntien hyvät toimintamallit käyttöön. Päädyttiin sitten tekemään niin kuin oli Kiteellä aina tehty. Nyt yhtenäistetään mm. taksat eli otetaan käyttöön Kiteen kalliimmat maksut. Samaten muutetaan Kesälahden maksuttomat palvelut maksullisiksi, Kiteen malliin.

Anonyymi kirjoitti...

Vannoit ja vakuutit useaan otteeseen, että et ota vastaan teknisen lautakunnan puheenjohtajuutta. Kuinka kävi, voiko sanaasi luottaa?

Matti Kosonen kirjoitti...

Ahdille?: Niinhän siinä sitten kävi, koska tuohon tavoittelemaani tark.ltk.n varajäsenen paikalle oli niin kova pyrky niin päätin luopua sen tavoittelusta.
Puolueemme vaaliteemana oli oikeuden mukaisuus ja tätä teemaa oltiin polkemassa suohon luottamuspaikkaneuvotteluissa. Teknisenlautakunnan puheenjohtajuutta eivät muut Kesälahden demarit olleet valmiit ottamaan hoidettavakseen joten se jäi minulle. Se sitten olikin ainoa merkittävämpi paikka minkä kesälahtelaiset demarit saivat vaikka meitä on kolme valtuutettua seitsemästä. Jos en olisi ottanut sitä niin sekin paikka olisi täytetyt kiteeläisellä.

Anonyymi kirjoitti...

2013 ei ole Kesälahtea ja Kiteetä. On vain Kitee. Jokaisen kylän oma luottohenkilö ei voi ajaa vain oman kylänsä etua. Jokaisen luottoihmisen on ajettava koko Kiteen etua. On mahdoton ajatus, että jaoitte paikkoja ensin puolueittain, sitten kavereille, vähän äänien perusteella ja lopulta kylittäin. Tulikohan siis huomioitua ihmisten osaaminen ja oma halu? Vaikka vaihdoitkin viikossa mielipidettäsi 180 astetta, olet varmasti oikein henkilö (kaikki puolueet huomioiden) teknisen pj:ksi.

Matti Kosonen kirjoitti...

Juuri noin kunnallisjärjestössäkin puhuttiin ja samalla katsottiin, että ainoastaan kiteeläiset osaavat hoitaa kaupungin asioita. (heillähän on vahvat näytöt :D).