lauantai 14. joulukuuta 2013

Kososen pyssystä

On ollut ilo lukea Koti-Karjala lehdesstä Jaakko Turusen palstaa "Turusen pyssystä". Palstalla Jaakko kertoo elävällä ja hauskalla tyylillään Kiteen vanhoista tapauksista ja sattumuksista. Toisinaan taas Jaakko antaa hyviä vinkkejä luottamushenkilöille miten asioita pitäisi hoitaa. Olempa joskus ollut havaitsevani rivien välistä myös hienoista arvostelua virkamiehiä kohtaan.

Jaakoa kannattaa luottamusmiesten ja viranhaltijoiden kuunnella herkällä korvalla, sillä Jaakolla on terävä kynä.

Viime keskiviikon juttu käsitteli kaupungin taloutta. Voin yhtyä moneen jutussa esiin nostettuun asiaan, En kuitenkaan voi yhtyä Turusen näkemykseen kaupunginjohtajan erehtymättömyydestä ja aina oikeassa olemisesta. Lähihistoria ei tiettästi tunne kuin kaksi erehtymätöntä ihmistä Pohjois Korean edesmenneen johtajan Kim Il-sungin ja Romanian teloitettu johtaja Nicolae Ceaușescun, enkä usko, että Kiteetä olisi siunattu sellaisella (toivottavasti ei). Näistä itseään erehtymättömänä pitämistä viranhaltijoista Kiteellä ja Kesälahdella on karvaita kokemuksia.
Toinen asia myös pisti silmään, väite ettei luottamushenkilöt osaa tai pysty esittämään säästöjä. Tekninen lautakunta löysi hyvin kivuttomasti n. 370.000 € säästöt ( relevanttia siinä on kuitenkin n. 280.000€) ja olisi varmasti löytänyt enemmänkin jos hallitus olisi sitä vaatinut. En sitten tiedä millä vakavuudella muut hallintokunnat ovat säästöihin paneutuneet.

Olen havainnut kaksi koulukuntaa kaupungin säästö keskusteluissa: 1)Leikataan palveluita, mutta ei hallintoa ja 2)leikataan hallintoa ja palveluita. Viime valtuusto kausi toimi ensimmäisen periaatteen mukaisesti, toivottavasti nyt toimitaan toisen.

No oli asiat sitten niin tai näin, niin kuitenkin Suomen korkeinta veroprosentia maksavat kuntalaiset voivat vaatia myös jotain vastinetta rahoilleen. Emme voi kaikkia palveluita lopettaa, vaikka uusi kaupunginjohtaja niin esittäisi.


.

57 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Jaakolla on aina teräviä mielipiteitä.Kalikka on kapsahtanut oikeaan kohteeseen koska äläkkä on noussut.Näyttää siltä, että vajaan vuoden luottamusmiehenä olleista on tullut on tullut umpiviisaita neuvonantajia.Jaakon ollessa Kiteellä virkamiehenä ei tarvinnut pöytäkirjoja tarkastuttaa korkeimmassahallinto oikeudessa vaan pdettiin tuumaustauko ryhmänjohtajien kanssa ja homma oli OK nyt on näköjään "Kylähulluja"tullut päätöksentekoon sen verran että mikään ei käy.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt minullakin härppäsi ylilaidan. Kun aikaisemmin joka käänteessä olit puhumassa uuden kaupunginjohtajamme valinnanpuolesta,nytkö oletkin kaatamassa hänen talousosaamistaan. Jaakko kirjoittaa asiaa joka sana! Vaikka en ole kunnallispuolen päättäjä,ymmärrän sen jotta tulot ja menot pitää saada tasapainoon ja aikaisemminkin tehdyt laskut on maksettava!

Anonyymi kirjoitti...

Kun maanantaina valtuusto käsittelee v.2014 talousarvioa on selvää äänesteään lähes kaikesta kuntaliitossopimukseen asti.Nyt sitten nädään mitä "Kylä"hullut saaavat aikaan.

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti Matti ei rupea kuntaliitos rikkkojaksi Villala koulu asiassa.Äkäinen Villalalainen

Anonyymi kirjoitti...

Mie luotan Mattiin kuin neuvostoliittoon, että hän tekee lasten kannalta parhaan mahdollisen ratkaisun. En usko että äkäinenkään suuttuu vaikka lapsi pääsisi parempaan opetukseen vähän isompaan ryhmään vaikka puhokseen. T hummonsuunnalta

Anonyymi kirjoitti...

Siis sinä esität että Matti rupeaa kuntaliitos rikkojaksi kuten persut epäilen

Matti Kosonen kirjoitti...

Aivan oikein, minä olin valitsemassa Eeva-Liisaa, mutta en kai ole milloinkaan sanonut että käyn hänen (tai kenenkään muun) joo-mieheksi? Olen huvittuneena seurannut muutamia luottamushenkilöitä miten he vannoivat ensi Kirsi Hämäläisen nimeen ja oikeassa olemiseen, sitten Jorma Turusen ja nyt kun uusi kaupunginjohta on tehnyt 180 asteen kurssin muutoksen, he vannovat hänen nimeensä. Aikamoisia tuuliviirejä :-)

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Eeva-Liisalle on annettava täysituki.Menoleikkauset on pakko tehdä kauttalinjan. Kesälahden viimeinen tilin päätös osoitti euroja on pistetty rutkasti tuuleen ja Kiteen rantakentän kokolattiamaton uusiminen on tullut kalliiksi veronmaksajille ja tästä kaikesta on vastuussa nykyvaltuutetut.

Matti Kosonen kirjoitti...

En aio jättää aivojani narikkaan valtuuston kokouksen ajaksi, vaikka olisi miten osaava ja pätevä kaupunginjohtaja.

Kesälahden tilinpäätösen ylityksistä 600.000€ johtui Kiteen liikelaitos Hellin ylityksistä. Toinen 600.000€ johtui kuntaliitossopimuksessa mainitusta avustuksesta vuokrataloyhtiölle. Lopuille ylityksille en ole vielä löytänyt korvamerkintää.

Matti Kosonen kirjoitti...

Ai niin, unohdin kysyä tietäväisen oloiselta anonyymiltä, mihin kitee käytti 4,4 milj.€ valtionosuus korotuksen, mihin käytitte 1.0 milj.€ valtion ylimääräisen köyhäin avun ja mihin käytutte veronkorotuksella keräämänne 1.0 milj.€ veron lisäyksen vuonna 2012?
Niistäjän jäi ainoastaa 1,2milj.€ ylijäämäksi.

Anonyymi kirjoitti...

On mielenkiintoista nähdä hyppääkö Kiteen demarit maanantain valtuuston kokouksessa kuntaliitos rikkojien eli "persujen" kelkkaan hujen mukaan Matti olisi sanonut että Villalan koulu ei ole meille niin tärkeä asia kun se loppu kuitenkin kahdenvuoden päästä.Ainakin Esa ja Birgitta ovat luvanneet pitää kiinni sopimuksesta.

Matti Kosonen kirjoitti...

Ei se, että pidän joitain asiota tärkeämpinä kuin toisia vielä tee minusta sopimusrikkojaa. Olisko sinulla anonyymi tietoa ovatko Esa ja Birgitta valmiita pitämään kiinni myös muista kuntaliitossopimus asioista?

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä uskoisin mutta jos Villalan kouluasia äänestetään nurin sehän tarkiottaa sitä että valtuusto on kaatanut koko kuntaliitossopimuksen sitten voi tapahtua mitä tahansa tiistan Karjalaisesta ne näkyy jos kokous ei veny pikkutunneillle.

Matti Kosonen kirjoitti...

Eihän se nyt siihen koko sopimus kaadu. Onhan sitä rikottu jo niin monesti aiemminkin.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se näyttää siltä että Matistakin taitaa tulla kuntaliitossopiksen pettäjä persujen tapaan kun jahkailee tämän asian kanssa eikä anna selvää mielipidettä.

Anonyymi kirjoitti...

Kuntaliitoksessa sanotaan, että Kesälahden terveyspalvelut pysyy ennallaan. Mutta jos Kesälahtelaisten päivystyksessä käynti matka viikonloppuisin jatkuu kolminkertaiseksi, niin se on selvä sopimusrikkomus. Ja tätä Esa Lahtela ja Birgitta Muukkonen kannattaa, jos tuohon hallituksen pöytäkirjaan on uskomista. Eli rikkureita ovat tyystin! Luulis hävettävän. Tais olla vaan yksi kokoomukselainen ja kaks persua joilla on ryhtiä pitää kiinni sopimuksesta.
t:Sarvisalon eläjä

Anonyymi kirjoitti...

On ollut erittäin mielenkiintoista seurata näihin päiviin saakka Kiteen päätöksentekokulttuuria. Siitä, kun Kirsi Hämäläinen tuli puikkoihin, kaikki asiat ovat epäonnistuneet ja koko Kitee on tuhottu. Kiteellä ei ole enää mitään mahdollisuuksia selvitä. Se on fakta. Älyttömyyksiin mennyt verotus yhdistettynä kaikkien palveluiden loppumiseen oli viimeinen niitti. Peiliin saavat katsoa jokainen valtuutettu, jotka ovat olleet puikoissa, sanotaanko nyt vaikka viimeiset 9 vuotta. Tämän seutukunnan täysin osaamattomat, kateelliset, yhteistyökyvyttömät ja kieroutuneet luottamushenkilöt yhdistettynä osaamattomiin sisäpiirivirkamiehiin olivat Kiteen tuhon alku ja syy. Jos Kitee ja Tohmajärvi alkavat tuntua suorastaan houkuttelivilta asuinpaikkakunnilta, niin silloin Kiteellä täytyy mennä todella huonosti. Tätä ei pelasta enää edes Eeva-Liisa.

Anonyymi kirjoitti...

Juuri noin kuten sanot ja lisäksi viellä mainittava on tämä kepun rakentama suojatyökeskus (perusturvakeskus) olisi heti purettava ja valittava kaikki pääliköt uusiksi ja samalla puolet pois, niin vois jotain säästöjä odottaakin.

Anonyymi kirjoitti...

Lukasin äsken tuolta toisesta plokista, kuinka "Pajattaja" väänsi Turusen Pyssyn piput solmuun. Kannattaa lukasta :)

http://www.seijapajatie.com/blogi.html


T:Sarvisalosta

Anonyymi kirjoitti...

Ei Matilla mitään pyssyä ole"Tussari" vaan jolla se tussaroi sinne sun tänne

Anonyymi kirjoitti...

Seijalla oli ollut joku iltahartaus oli noin henkeviä kirjoitelut ja panetellut ansiotunutta entistä Kiteen hallintojohtajaa.Näyttää siltä että vuoden kuntapolitikkona ollut Seija Pajatie on ammttipanettelija.Minuta 40 vuotta puolueettomana viranhaltijana Kitteen hallinossa olutta virkamiestä nykymeno harmittaa.On hyvin mukava lukea Jaakon kirjoituksia jota ovat faktaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kiteen jolusirkus valtuustosalissa on kai menny pikkutunneille.Persut ovat kai olleet kuntallitossopimusen rikkojia Villalan koulun lakkauttamisessa ketä lienee olleet ne kaksi kylähullua joka olivat persuja tukemassa.

Matti Kosonen kirjoitti...

Siellä oli useampiakin kuntaliitossopimuksen rikkojia ja useammassakin pykälässä. Ja olihan siellä vaalilupausten rikkojiakin.

Matti Kosonen kirjoitti...

Siellä oli useampiakin kuntaliitossopimuksen rikkojia ja useammassakin pykälässä. Ja olihan siellä vaalilupausten rikkojiakin.

Anonyymi kirjoitti...

Halusiko kukaan korjata Kiteen rikki mennyttä taloutta? Vai rikkoiko kaikki vaan?

Matti Kosonen kirjoitti...

Kyllä, ainakin minä esitin säästöehdotuksen n. 50.000€.sta. Ikävä kyllä esitykseni kohdistui sellaisen henkilön tehtävänkuvaan joka sattui olemaan valtuuston suurimmasta puolueesta ja vielä samaa puoluetta kuin kaupunginjohtaja puoliso. Eihän sallainen säästö tietenkään kelpaa. SANOIPA JOKU JOPA, ETTÄ SE AIHEUTTAISI SATOJEN TUHANSIEN VAHINGON.

Anonyymi kirjoitti...

Mikäs se sinun säästöehdotuksesi oli, kun vielä ei valtuuston pöytäkirjaa näytä netistä löytyvän? Vai olenko ymmärtänyt väärin sen tiedon jonka lehterillä istuneelta henkilöltä sain?

Matti Kosonen kirjoitti...

liityi varahenkilöstö järjestelyihin.

Anonyymi kirjoitti...

Sivupenkkiläinen kertoi siis muunnettua totuutta, se olikin sinun esityksesi! Toivottavasti valtuustos pöytäkirja on tältäosin oikeinkirjoitettu! Minä kun taas sain ihan muuta infoa! Anteeksi vain!

Anonyymi kirjoitti...

Vaaliohjelma on ihan eriasia kuin kuntaliitossopimus.Yksi puolue voi saada tahtonsa läpi yksipuoluemaissa.Monipuoluemaissa väännetään kompromissia joknka voisivat kaikki hyväksyä.

Matti Kosonen kirjoitti...

Joo, niin väännetään ja väännetään ja sitten tehdään mitä kepu sanoo.

Anonyymi kirjoitti...

Onko Esa L ja Birgitta M myös kepulaisia?

Matti Kosonen kirjoitti...

Enhän minä sellaista väittänyt sanoin, ja sitten tehdään mitä kepu sanoo.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan, väärinkäsitys. Pahoittelen lukihäiriötä. Tosin Esan ja Birgitan olisi varmasti helpompi olla Kepun riveissä, niin ei tulisi mitään väärintulkintoja puolueiden kesken.

Anonyymi kirjoitti...

Eikö ne muka olekkaan, kun pöytäkirjojen mukaan ovat olleet koko kauden tismalleen sammmmoooo mieltä😊

Anonyymi kirjoitti...

Matti näyttää olevan lähempänä persuja kuin demareita

Matti Kosonen kirjoitti...

Minä yritän vain pitää kiinni siitä mitä Kiteen demarit antoivat vaalilupauksia äänestäjille ja ne lupaukset ovat sosialidemokraattisen puolueen linjauksen mukaisia. Minusta olisi ehkä syytä kirkastaa aatetta demariväen keskuudessa.

Anonyymi kirjoitti...

Eihän Matti ole "persuja" se muuten vaan haluaa istua kadella pallilla.

Matti Kosonen kirjoitti...

Kertokaahan missä asioissa olen istunut kahdella pallilla?

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa olla kiteen sdp.llä suuri ongelma ratkaistavana, kun joukkoon on soluttautunut matti, joka taitaa olla piikki lihassa, kun on alkanut pitämään yhteisistä vaalilupauksista kiinni. Kyllähän se ottaa pattiin kun joukossa on (petturi) joka ei suostu pyörittämään ulsteria virkamiesten pillin mukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Mukava on nähdä se valtuuston äänestyskartta kuka on mitäkin äänestänyt Villalan koulu asiassa eniten kiinostaa miten persujen joukossa oli takinkääntäjiä

Anonyymi kirjoitti...

Minä käänsin aonakin, kun suostuin kompromissiin, että koulua jatketaan vielä toinen lukuvuosi. Järkeähän tässä ei ollut oppilaiden kannalta, mutta kun olen niin perusteellisen sovittelevainen niin suostuin tähän. Taisinpa jopa itsekin sitä esittää, mutta kukaan ei kannattanut 😠 Toinen esitys osoittautui vastaavaksi ja kannatin sitä äänestyksessä. Eli käänsin takin, kun alunperin olin kokonaan lopettamisen kannalla. Osmo Pirhonen

Anonyymi kirjoitti...

Minusta on vielä mulavampi nähdä se äänestyskartta päivystyksestä. Kuulin että kiteen demarit KAIKKI äänestivät vaaleissa antamaansa säilyttämislupausta vasten. Vai olenko saanut erheellistä tietoa?

Matti Kosonen kirjoitti...

Olet saanut.

Anonyymi kirjoitti...

Suututtaa ja ihmetyttää, kuinka vähän johtavilla luottamushenkilöillä on omia ajatuksia ja mielipiteitä. Mielipide on vasta sitten, kun johtavat virkamiehet ovat sellaisen kertoneet. Koskee myös Lahtelaa. Sekin osoittaa jo jotain, että Kiiskinen olisi halunnut erota luottamustoimesta, koska virkamiehet eivät luota häneen. Kuntademokratian lähtökohta on ollut joskus sellainen, että virkamiehet nauttivat tai ovat nauttimatta luottamushenkilön luottamusta, eikä päinvastoin. Kiteellä on eletty 9 vuotta ilman johtoa, sokeasti virkamiehiin luottaen. Nyt samat luottamusmieshörhelöt, jotka ovat roikkuneet vallan kahvassa, puhuvat mielestään viisaita kaupunginjohtajan peesauksessa, aivan kuin heillä ei olisi ollut mitään tekemistä nykyisen talouskatastrofin kanssa. Ai että luottavatko kuntalaiset Kiteen johtoon? Ja miksikö poliitikot ovat alinta pohjasakkaa? On tosi vaarallista, että elämässään epäonistuneet, nimensä esiin haluavat pätijät ovat noinkin vastuullisissa tehtävissä kuin kaupunginvaltuutettuina.

Matti Kosonen kirjoitti...

Älä muuta virka, kyllä hävettää.

Anonyymi kirjoitti...

Eikös valtuutetut edusta äänestäjien kirjoa ja näkemuksiä, älä siis panettele meitä äänestäjiä ihan pohjasakaksi vaikka kuinka ylevä lienetkin!

Maalainen kirjoitti...

Mitä järkeä on jatkaa opetusta Villalan koulussa ?
" Näin ei voi jatkua " sanottiin Kiteellä , kun budjetti vuoti kuin seula. Kesälahdella uhottiin talous korjata kuntayhteistyöllä. No - teot olivat ihan toista.
On turhaa vedota liittymissopimukseen.
Paljonko neuvottelutilanteessa pitikään Kesälahdella olla velkaa+alijäämää. Kukaan ei tiennyt. Nyt tiedetään.

Matti Kosonen kirjoitti...

Missähän tynnörissä tämäkin anonyymi on ollut viimeiset kaksi vuotta? Toivottavasti edes tänä jouluna avataan tynnörin tappi :-)

Mutta hyvää Joulua kaikille.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Kesälahtelaiset neuvotteluissa ovat syöttäneet meidän neuvottelijoille ihan pajunköyttä. Turusen Jaakko oli sittenkin oikeassa, jotta kuntaliitos tuo vain lisää kuluja Kiteeläisille!

Matti Kosonen kirjoitti...

Empä ole typerämpää väitettä kuullut vielä näistä neuvotteluista.
Kiteen liikelaitos Tilike hoiti Kesälahden kirjanpidon ja tilinpäätöksen. Pettikö Kiteen oma liikelaitos kiteen neuvottelijat ???

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa k-linjalla, joka hoiti Kiteen osuuden liitos neuvotteluissa, olla nyt "omat lehmät ojassa" kun nämä heitot Kesälahden suuntaan ovat vailla mitään pohjaa 😁 t, takuumies

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä näyttää "mullikat olevan mutalikossa" Matilla ja takuumiehekkäkin! Mitä olen saanut lehtitietojen mukaan selvää entisen kesälahden talouden hoidosta, niin eipä luulisi juuri kehumista olevan! Vaikka vuokrataloihin on yhteisiä varoja pumpattu 1,2 miljoonaa,sekään ei tunnu riittävän.Entä milloin kaatuu ne vanhustentuen takuut kaupungin syliin? Eikös ne koulujen oppilasennusteetkin lehtiedon mukaan pitäneet olla huomattavasti paremmat?

Matti Kosonen kirjoitti...

Anonyymi ei ilmeisesti tiedä, että Suomessa jokainen voi itse päättää asuinpaikkansa ja se koskee myös kesälahtelaisia. Villalan oppilas kato alkoi siitä kun kiteeläisten piti saada vuosi sitten taloussuunnitelmaan merkintä milloin Villalan koulu loppuu. Tämä vanha hyvä K-linjan keino tyhjentää maaseutu. En ota kantaa Vanhustentuki yhdistyksen asioihin, se on enemmänkin tuon K-linjan asioita, ei sinne ole päästetty muita päättämään.

Mutta suottahan minä kesälahden talouden hoitoa puolustelen, siinä on hyvä esimerkki mihin johtaa kepun yksipuolue valta. Tuokin 1,2 miljoonaa vuokrataloyhtiöihin oli kepun ajatus ja kaiken lisäksi tosi typerä ajatus.

Anonyymi kirjoitti...

Muuten voisko K-linja ilmoittaa milloin olisi aika irtautua kepun ja Turusten rakentamasta "lypsykoneesta" jolla nyt kaupunkia ja vanhuksia kupataan vanhustentukiyhdistyksen taholta käsittämättömän korkeilla vuokrilla. Kaksio lähes 800€ / kk. Kiteellä vastaava alle 600€.

Anonyymi kirjoitti...

Tatkistin vielä kerran, mitä te päätitte Villalan koulusta. Päätös näkyy olevan jotta koulu toimii vielä 2014-2015 lukuvuoden. Etteikö Esa pitänytkän suurta lupaustaan vaan änesti tämän esityksen puolesta. Olemme Villalassa äärettömän pettyneitä. En osta häneltä enää yhtään kaloo jatkossa kun noin petti meijät. Villalan eukko!

Anonyymi kirjoitti...

Niin kuntaliitossopimus sannoo että kolme vuotta, siis 2016 kevääseenhän sen pitää olla käytössä. T villalan eukko