perjantai 6. joulukuuta 2013

Juttu Puruvesi lehdestä

Uuden Kiteen valtuusto on taipaleensa ensimmäisinä aikoina ottanut tavakseen äänestää ahkerasti, eikä se tee poikkeusta tulevassa budjettikokouksessaankaan.
Valtuutettu Matti Kosonen (sd.) pitää kiinni Kesälahden terveyskeskuksen yhteyteen suunnitellusta tehostetun palveluasumisen yksiköstä, jonka rakentamiseen kaupungin pitäisi varautua talousarviossaan.
Osaston rakentamisesta päätti jo Kesälahden valtuusto viimeisessä kokouksessaan, mutta Kiteen hallinnossa rakentaminen on haluttu perua, eikä kaupunginhallitus talousarvioesityksessään varaa uusien hoitopaikkojen rakentamiseen rahaa.
Kososen johtama tekninen lautakunta on pitäytynyt uuden osaston rakentamisen suunnitelmissa pitkin vuotta. Lautakunta on halunnut noudattaa Kesälahden valtuuston päätöstä ja kuntaliitossopimusta.
Matti Kososen mielestä ostopalvelun varaan ei tehostetussa palveluasumisessa pitäisi jäädä.
Miksi ei?

Ensinnäkin Kosonen pitää tärkeänä, että lisärakentaminen tapahtuu samassa yhteydessä kun Kesälahden terveyskeskuksen tiloja muutenkin saneerataan.
– Myöhemmin rakentaminen tulee kalliimmaksi. Kyse on miljoonan investoinnista, joka hyödyttää kaupunkia ainakin 20 vuotta eteenpäin.
Ostopalveluina kaupunki joutuu maksamaan tehostetusta palveluasumisesta kuudesta seitsemään miljoonaa euroa vuosittain. Sitä taustaa vasten omien paikkojen rakentaminen ei vaikuta kalliilta ratkaisulta.
– Ostopalveluissa hinnat kohoavat kuuden prosentin vuosivauhdilla. Jo nyt Kitee ostaa yli puolet tehostetun palveluasumisen paikoista ulkoa.

Kosonen on huolissaan erityisesti sen vuoksi, että kilpailu ei kyseisellä alalla toimi. Käytännössä tarjouksen voivat jättää vain ne toimijat, jotka jo ennestään ovat markkinoilla. Tämä nostaa hintoja.
Kokenut kuntapäättäjä näkee ostopalvelun kunnan omaa tuotantoa täydentävänä, mutta sen varaan ei pitäisi nojata kokonaan. Edelleen hän näkee useita syitä, joiden vuoksi kaupungin oma tehostetun palveluasumisen yksikkö olisi Kesälahden oloissa ostopalvelua edullisempi vaihtoehto.
– Syntyisi synergiaetuja vuodeosaston ja koko terveyskeskuksen kanssa. Näitä etuja olisi esimerkiksi henkilökunnan käyttämisessä, vaatehuollossa ja keittiön toiminnoissa. Sosiaalitilojen käyttöaste nousisi ja kaukolämpö- sekä sähköliittymät olisivat terveyskeskuksen kanssa yhteiset, Kosonen luettelee.
Oman osaston rakentaminen on paitsi järkevää, myös tärkeää sen vuoksi, että kuntaliitossopimusta pitäisi noudattaa.
Tehostetun palveluasumisen osastosta sovittiin kuntaliitosneuvotteluissa suullisesti, mutta asiasta on dokumenttiakin kuntaliitosselvityksessä, jossa todetaan, että saneeraus tapahtuu suunnittelutyöryhmän suunnitelman mukaisesti.
Yhdistymishallitus ei jostain syystä suunnittelutyöryhmän suunnitelmaa käsitellyt ja sen vuoksi Kesälahden valtuusto otti asian esityslistalleen, vaikka investointipäätökset tuossa vaiheessa jo kuuluivat yhdistymishallituksen päätäntävaltaan.
Kosonen arvelee, että Kesälahden valtuuston päätös pitäisi, vaikka se vietäisiin hallinto-oikeuden käsittelyyn.

Tehostetun palveluasumisen rakentamisen ongelmat eivät ole ainoa pettymys, jonka kesälahtelaiset ovat kiteeläisinä kokeneet. Kosonen luettelee nopeaan tahtiin reilut puolenkymmentä isompaa ja pienempää asiaa, jotka eivät ole menneet sovitusti. Uukuniemeläisten oppilaiden kohtelu on sitä raskaampaa sarjaa pitämättömien sopimusten listalla.
Sopimuksen sorvaamisessa mukana ollut tunnustaa, että tämäkin kohta olisi pitänyt kirjata sopimukseen selkeämmin ilman tulkinnan varoja.
Villalan koulun lakkauttamissuunnitelmasta Kosonen ennustaa äänestystä budjettivaltuustoon, mutta kyseistä asiaa hän ei pidä isona kysymyksenä, koska oppilaiden puuttuessa koulun toiminta loppuisi lähivuosina muutenkin.
– Merkittävin kysymys on kuitenkin kaupungin talous.
Kosonen sanoo, että hän ei uskonut esitettyjä optimistisia lukuja liitoksen suunnitteluvaiheessa ja todellisuus on osoittautunutkin hyvin karvaaksi. Kaupungilla on nyt 13 miljoonan euron alijäämä, vaikka alijäämän piti kuluvana vuonna supistua alle kahdeksan miljoonan ja kääntyä plussalle vielä suunnittelukauden kuluessa.

Pitkän kokemuksen omaava kuntapäättäjä opastaa, että taloutta ei saada kuntoon vippaskonsteilla vaan ainoastaan pitkäaikaisella määrätietoisella työllä.
– On asetettava ensin päämäärä ja etsittävä keinot sen saavuttamiseen.
Hyvään talouden hoitoon kuuluu muun muassa harkinta siitä, mitä kannattaa ostaa ulkoa ja mitä tehdä kaupungin omana työnä. Hintoja vertailtaessa tulisi ennakoida myös tulevaa, eikä tuijottaa pelkästään päivän hintaan. Ulkoistamisessa kaupunki ei saa joutua loukkuun, jossa se joutuu ostamaan palvelua ilman todellista kilpailutusta.
Ensi vuoden talousarvioehdotusta Kosonen pitää melko realistisena, tosin vieläkin suunnitelmissa on noin puolen miljoonan verran säästöjä, jotka voivat toteutua jos hyvin käy, mutta voivat jäädä toteutumattakin.
Esimerkiksi tekninen lautakunta odottaa säästöjä kiinteistöjen myynnistä, vaikka myynti ei kuulu sen toimialaan. Yhtälailla epävarmaa on sosiaalipuolen säästöt laitospaikkoja vähentämällä, koska todennäköisesti toimenpide kasvattaa kuluja tehostetussa palveluasumisessa ja erikoissairaanhoidossa.

Toteutunutta kuntaliitosta Matti Kosonen ei halua nähdä pelkästään ikävässä valossa. Joissakin tapauksissa kuntalaiset ovat syyttäneet kuntaliitosta sellaisistakin asioista, joilla ei ole mitään tekemistä kuntaliitoksen kanssa, näin esimerkiksi taannoisissa jätehuoltoon liittyvissä muutoksissa.
Toivoa tulevaan antaa uuden kaupunginjohtajan valinta, joka Matti Kososen mielestä osui nappiin. Viimeinkin talouteen vaikuttavista kysymyksistä on pystytty käymään aitoa keskustelua.
– Uskon Eeva-Liisa Auvisen saavan Kiteen talouden kuntoon, mutta mikä on sen hinta kesälahtelaisille?

27 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Todella hyvä juttu. Tuossa on totuus alusta loppuun. Sääli entisiä kesälahtelaisia, sillä säästöjä ei todellakaan saada palveluja säästämällä vaikka näin aina kuntaliitoksen valmisteluvaiheessa vakuutellaankin. Sikäli kuntaliitos polkee pienemmän eli liitettävän kunnan ja kuntalaisten oikeuksia. Ja tätä asiaa ei tunnusteta missään vaiheessa kuntaliitoksis intoillessa.

tv. Anonyoumus liperiläisyys

Anonyymi kirjoitti...

"Saneeraus tapahtuu selvitystyöryhämän päätöksen mukaisesti" Onko tässä mitään epäselvää muilla kuin tämän kyseisen selvitystyöryhmän puheenjohtajalla. Siis Esa Lahtelalla?

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Matti, erinomaista tekstiä! Noin voi todeta ainoastaan henkilö, joka tietää mistä puhuu. Valtuusto ei olekaan ihan nolla. Perussuomalaisissa on muutama erittäin pätevä valtuutettu ja mukava, että myös demareilla on yksi osaava valtuutettu! Jos laskin oikein, 4/35 järki-ihmistä Kiteen valtuustossa. Ja yksi tuosta porukasta taitaa olla jopa Kiteeltä.

Anonyymi kirjoitti...

Onneksi eikös Eeva-Liisa ole noiden Matin ajatusten takana joten sekin tehostetun rakentaminen lähtee käyntiin pikavauhtia?

Matti Kosonen kirjoitti...

Tuo juttu oli puruvesi lehden toimittaja Merja Kuuramaan kirjoittama. Laitoin sen blogiini koska Puruvesi lehti ei ilmesty Kiteellä. Lehdessä oli myös Raimo Oksmanin haastattelu. Lehden lukeet varmaan huomasivat, että meillä on yhtenevät näkemykset.

Tuo viimeinen anonyymi taitaa edustaa sitä valtuuston enemmistöä, joiden mielestä kuntalaki edellyttää, että valtuutettujen on oltava samaa mieltä viranhaltijoiden kanssa tai eivät pääse taivaaseen :-)

Anonyymi kirjoitti...

Erehdyin äänestämään "Rehtiä ilmiötä" viime vaaleissa, kun hän lupasi YLE:n vaalikoneessa seuraavanlaisen listan:

Vaalilupaukseni
?Nyt tarvitaan aktiivista toimintaa uusien työpaikkojen saamiseksi. Puhos käyntiin!
?Kalliista ostopalveluista on luovuttava ja korvattava kaupungin omalla palvelutuotannolla.
?Lääkärien ilta ja viikonloppuvastaanotto tulee säilyttää kiteen terveyskeskuksessa.

Kyseessä siis Esa Lahtelan "lupaukset". Voi voi voi voi voi kuinkä hölmö olin kun luotin :(


Anonyymi kirjoitti...

Matista on näköjään tullut Kiteen "Remontti reiska" haluaisi rakentaa sellaistakin joka ei ollut liitossopimuksessa.Katson parhaillaan tv 1 kuntakeskustelu ohjelmaa siinnä haastateltiin Kiteen kaupungin utta johtajaa joka totesi,että onko meillä varaa pitää kahta terveyskeskusta hyvin sanottu.

Anonyymi kirjoitti...

On se tuo netti melkonen muistojen tyyssija, kun kyllä siellä näkyy nuo "lupaukset" olevan. Mutta nehän olikin vain lupauksia ne. Oli siellä muitakin mielnekiintoisia "lupauksia" , kääykäähän vilkasemassa 😊

Matti Kosonen kirjoitti...

Heh heh, vai rakennan MINÄ sellaistakin mitä ei ole sopimuksessa. Kukahan rakentaa Kiteellä 6 miljoonalla mitä ei ole sopimuksessa. Sitä paitsi huomaa että kaikki ei vät ole lukeneet sopimusta, aie-sopimusta eikä kuntaliitos selvitystä, kuten tämä kyseinen anonyymi. Kyllä se rakentaminen sieltä löytyy kunhan jaksat tavata ne paperit loppuun asti. Voin vähän helpottaa tavaamista. Se sopimuksen mukainen, Esa Lahtelan vetämä, selvitys Kesälahden tk.n saneerauksen laajuudesta löytyy netistä

Anonyymi kirjoitti...

Kuulin eilen paikalla olleilta, että juurri Esa Lahtela olisi itse ollut aktiivinen ja esittänyt tätä tehostetun asumisen laajennusta tk:n yhteyteen. Korjatkaa ihmeessä jos tieto on väärä tai puutteellinen.
Täällä Kesälahdella alkaa olla tunnelma, että ei taida monta tervetullutta olla enää Kiteen johtavista poliitikoista ja virkamiehistä. t: Kessu

Anonyymi kirjoitti...

Matti oletko sinä liittynyt johonkin "Kylähullujen" porukkaan jossa levitetään huhuja jotka lopulta osoittautuvatkin emävaleeksi

Matti Kosonen kirjoitti...

Kerrohan mitä perätöntä huhua olen levittänyt?

Anonyymi kirjoitti...

Lienee tuo YLE:n vaalikoneen tieto sitten perätön emävale, jossa Esa Lahtela vaatii Kiteen lääkärivastaanottojen säilyttämistä iltaisin ja viikonloppuisin? Tarkistin itsekin tuon kun täältä huomasin. En aluksi uskonut että voiko Esa noin täydellisesti vetää äänestäjiä "köilin alta" kun vaaleista on vasta vuosi kulunut?????? Mitähän ne vajaat 300 äänestäjää tuosta tykkää, jää nähtäväksi?

Anonyymi kirjoitti...

Matti kertoo tosissaan että tehostetun palvelun yksikkö rakennetaan terveyskeskuksen remontin yhteydesssä.Kuntalitossopimuksessaei mainita sanaakaan.Kesälahden kunnnanvaltuusto on kykyllä laittomalla päätöksellään sen tehnyt kuntaliitossopimuksen jälheen.

Matti Kosonen kirjoitti...

Mikähän hevosmiesten tietotoimisto välittää tuollaista valheellista tietoa? Asia sovittiin suullisesti, että saneeraus tehdään suunnittelutyöryhmän esityksen mukaisesti. Asiasta on selkeä maininta kuntaliitosselvityksessä. Neuvotteluissa sovittiin, että myös ne asiat jotka sovitaan suullisesti ovat yhtä päteviä kuin kirjallisesti sovitut.

Jos sinulle anonyymi on vielä jotain epäselvää tässä asiassa niin soita minulle 0500-676766, niin neuvon miltä sivulta kuntaliitosselvityksessä tämä tieto löytyy.

Matti Kosonen kirjoitti...

"Terveyskeskuksen saneeraus, Kesälahti
Kesälahden nykyinen terveyskeskus peruskorjataan erikseen laadittavan suunnitelman mukaisesti. Suunnittelu aloitetaan vuoden 2012 aikana, jonka perusteella kustannusarvio tarkentuu." Esa Lahtela oli tämän suunnittelu ryhmän puheenjohtajana ja he esittivät 12 paikkaista tehostetunpalvelu yksikön rakentamista saneerauksen yhteydessä.
Toivon todella, että tämän asian vääristely lopetetaan tähän.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi tähän ei koskaan talosarviossa esitetty määrärahaa vaan tiktaatorimaisesti viedään asiaa eteenpäin lautakunnassa mille se ei kuulu.

Anonyymi kirjoitti...

Kysykää Lahtelalta miksi hän on pettänyt äänestäjänsä valehtelemalla vaalilupauksessaan että pitää kiinni Kiteen ilta ja viikonloppu päivystyksesstä?
Kuskaako hän minutkin Joisuuhun jos sairastun viikonloppuna?

T:Mökin mummo

Anonyymi kirjoitti...

En ole kuulut tämmöistä että Lahtela olisi esittänyt ilta ja viikonloppu päivystyksen siirtämistä Tikkamäelle sensijaan kaupunginjohtaja on esittänyt menokulu leikkauksena tätäkin vaihtoehtoa joka on minusta paikallaan valtuusto päättää viimekädessä. Toivoo Mökin ukko

Anonyymi kirjoitti...

Mutta kun katsoin kaupunginhallituksen äänestystulosta asiasta, niin Lahtela on kannattanut sen suuntaista esitystä että viikonlopuilta päivystys siirretään Joisuuhun. Onko pöytäkirjassa virhe, tarkistappa Mökin ukko asii? T Mökin mummo

Anonyymi kirjoitti...

http://webdynasty.pohjoiskarjala.net/Dynasty/Kitee/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames

Tuosta mie kahoin sen äänestysasiin.
Pitänöönkö paikkoonsa?

t: Mökin mummo

Anonyymi kirjoitti...

En ymmärrä miten Lahtela on voinut pettää yksinään kun on tehty enemmistö päätöksiä lautakunnissa hallituksessa joiden kokoonpano on yhdeksän jäsentä ja joissa esittelijänä on ollut kaupunginjohtaja.Ainuita pettäjiä on ollut persut ja heidän edusmiehet lautakunta ja hallitustasolla jotka ovat rikkoneet kuntaliitossopimusta Villalan koulu asiassa, mutta valtuustohan voi muuttaa nämä huonot päätökset

Anonyymi kirjoitti...

Minusta Kaisa Saari on tehnyt ihan hyvän esityksen päivystysasiassa jonka on kaupunginhallituksen enemmistö on hyväksynyt.

Matti Kosonen kirjoitti...

tarkoitatko, että viikonloppuisin ajeltaisiin Joensuuhun päivystykseen?

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä tarkoitan juuri sitä että päivystys on viikonloppuisin klo 18.00 la-su alkaen Tikkamäellä kuten Kaisa Saari esitti.

Anonyymi kirjoitti...

Saari taitaa vähät välittää lapsiperheiden tilanteesta viikonloppuisin. Uskomatonta omahyväisyyttä häneltä ja noilta jotka sitä esitystä kannattivat.
t: Kesälahdelta

Anonyymi kirjoitti...

Ei sinne Tikkamäelle kannata mennä jos viikonloppunanon tullut peräpukama huleen paskanpuhmisesta.