sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

PUOLIVUOTTA TEKNISENLAUTAKUNNAN PUHEENJOHTAJANA

Otin hieman empien teknisenlautakunnan puhenjohtajuuden vastaan kun sitä minulle tarjottiin puoli vuotta sitten. Ajattelin, ettei tekninenlautakunta ole sinällään merkittävä kaupungin talouden kannalta etenkään kun nykyisen hallintosäännön mukaan sillä ei ole taloudellista valtaa eikä siten myöskään vastuuta toiminnastaan. Toivotaan, että kunnanhallituksen jarrumiehet/-naiset antaisivat viimein periksi, jotta hallintosääntö voitaisiin uudistaa siten, että virkamies vallasta siirryttäisiin luottamushenkilö valtaan ja lautakunnatkin saisivat sen roolin mikä niille on tarkoitettu. Tämä oli ainakin demareiden yhtenä vaaliteemana: " valta kuuluu äänestäjien valtuuttamille luottamushenkilöille".

Kuitenkin, hallintosääntö puutteista huolimatta, lautakunnan toiminnalla ja päätöksillä on merkitystä kaupunkilaisten ja kaupungin työntekijöiden joka päiväiseen elämään. Viimeisimpänä esimerkkinä ekopisteiden säilyttämis päätös. Samoin kuin kaupungin kiintöjen saneeraus- ja rakentamis päätösten toteutuksella on vaikutus kaupungin työntekijöiden terveyteen ja viihtyvyyteen.Tuskin kukaan enää kaipaa lisää "homerakentamista"?

Henkilökohtaisesti olen tosi tyytyväinen lautakunnan työskentelyyn. Lautakunta on keskusteleva ja sopuisa. Jokainen lautakunnan jäsen on käyttänyt useita puheenvuoroja, mikä on harvinaista. (Taitaapa olla kaupunginvaltuustossakin jäseniä joiden ääntä en ole kuullut vielä tällä valtuustokaudella.)
Lautakunnan jäsenet ovat keskittyneet hoitamaan kaupunkilaisten asioita eivätkä tekemään puoluepolitiikkaa. Tästä suuri kiitos lautakunnan jäsenille.

(Kaupungin hallituksen kannattaisi tehdä opinto/koulutus retki seuraamaan teknisenlautakunnan työskentelyä :-) )



.

keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Persujen populismi

Edellisen kirjoitukseni kommenteissa persujen populismi jatkuu, joten minun on syytä kertoa taustoja tapahtuneelle.

Minuun oli pari päivää ennen kokousta yhteydessä persujen valtuutettu joka kysyi joulukuisen pöytäkirjan tarkastamisesta. Kerroin, että teen esityksen, joka on sana tarkasti Paula Tolvasen joulukuun kokouksenesityslistaan tehdyn muistiinpanon mukainen. Hän ilmoitti olevansa esityksen takana. Kokouksen alussa Sami Palviainen kysyi samaa asiaa. Vastasin hänelle samalla tavalla. Sami ei sanallakaan vihjannut, että he ovat myös tekemässä omaa esitystä. Oletin, että kannatus puheenvuora tulee heiltä, koska hehän ovat eniten, jopa epäasiallisesti, mekkaloineet asiasta.
Minulle oli yllätys, että he olivat väsänneet oman esityksen joka ei ollut joulukuun kokouksen kulun mukainen vaan olivat lisäilleet omiaan Paula Tolvasen joulukuiseen esitykseen.

Tällainen sooloilu osoittaa, että persuille on tärkeämpää populismi kuin yhteisten asioiden hoito, eikä heihin voi luottaa yhteisten asioiden hoidossa.

Meillä demareissa ei tarvita ryhmäpäätöksiä kenen esityksiä saa kannattaa. Tämä tuli hyvin esiin kun Susanna Wilen (kok) teki esityksen kaupunginjohtajan varoitus asiassa. Käytin välittömästi kannatus puheenvuoron vaikka se oli Esa Lahtelan esitykselle vastaehdotus. Kannatin sitä siksi, että se oli parempi kuin Lahtelan tai persujen ehdotus, ei minua haitannut yhtään se, että se oli kokoomuslaisen tekemä.


.

 

tiistai 18. kesäkuuta 2013

VALTUUSTO ALOITTEITA JA -VAATIMUKSIA

En lähde uutisoimaan eilisen valtuustokokousta  totean vain, että siitä riittää kertomista lapsenlapsillekin. Puheenjohta tippui kärryiltä ja kun yritti nousta takaisin kyytiin niin taisi tippua siinä yrityksessä pariin otteeseen pyörän alle. Toisaalta en voi kovin pilkata puheenjohtajaakaan kun minäkin tipuin kärryiltä kuten ilmeisesti moni muukin valtuutettu. Minä en vieläkään tiedä mitä me päätimme eilisessä kokouksessa kun käsiteltiin asiaa: mitä me päätimme joulukuun kokouksessa. Joka tapauksessa oli päätös sitten mikä tahansa niin aika ihmeellinen sen täytyy olla kun 18 valtuutettua 35 jäsenisestä valtuustosta jättää päätöksestä eriävän mielipiteen. Kiitos puheenjohtajan.

 ODOTAN MIELENKIINNOLLA MITÄ LEHDISTÖ KIRJOITTAA EILISESTÄ KOKOUKSESTA.....
 _________________________________________________________

Jätin seuraavan vaatimuksen kokouksessa, jonka oli allekirjoitta 15 valtuutettua eli yli neljännes jonka kuntalaki vaatii asian käsittelemiseksi kiireellisenä.



VAATIMUS VALTUUSTO KOOLLE KUTSUMISESTA

 Kiteen kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 12.11.2012/ 15§ päättänyt, että uusi hallintosääntö tuodaan valtuuston käsittelyyn 30.4.2013 mennessä. Hallitus eikä valtuuston puheenjohtaja ole kuitenkaan menetellyt valtuuston päätöksen mukaisesti.

Tämän johdosta allekirjoittaneet vaativat, kuntalain 54§; 2.mom. mukaisesti, puheenjohtajaa kutsumaan valtuuston koolle käsittelemään uutta hallintosääntöä. 
_____________________________________________________

Allekirjoitin nimeni myös Kesälahden demareiden aloitteeseen, joka kuuluu seuraavasti:

VALTUUSTOALOITE

Kesälahdelle ollaan suunnittelemassa terveyskeskuksen saneerausta. Esitämme, että suunnittelua jatketaan Kesälahden kunnanvaltuuston 29.10.2012 40§ tekemän päätöksen  mukaisesti.
 ___________________________________________________

Jätin myös seuraavanlaisen oman valtuustoaloitteeni

VALTUUSTOALOITE

 Kesälahden ja Kiteen kuntaliitossopimuksen liitteenä olevassa, Uutta Kiteetä velvoittavassa, Aie- sopimuksen kappaleessa 3. Kehittäminen ja edunvalvonta; kohdassa 9. Runonlaulajanperinne, sanotaan näin: Elias Lönnrotin ja Juhana Kainulaisen perinnettä vaalivan Juhanantuvan ylläpidosta huolehtiminen.

Nyt on kuitenkin ilmennyt ettei Kiteen vuoden 2013 talousarvioon ei ole varattu määrärahoja edellä kerrotun velvoitteen toteuttamiseksi.

Edellä kerrotun johdosta Kiteen kaupunginvaltuuston on seuraavan talousarvion osavuosi tarkistuksen yhteydessä varattava riittävä määräraha sopimuksen velvoitteen täyttämiseksi, jotta Kiteen kaupungin maine luotettavana sopimuskumppanina ei vaarantuisi.

Tällaista tällä kertaa


.

lauantai 1. kesäkuuta 2013

SAATANAN TUNARIT

Presidentti Urho Kekkosen  kirjoituksista on jäänyt elämään mm. "saatanan tunarit" -kommentti vuoden 1975 kuuluisassa myllykirjeessä.
 Ikävä kyllä näillä samoilla sanoilla minunkin on kuvattava Kiteen kaupungin  nyky johdon toimintaa. Saatanan tunarit.

Koko tämän uuden yhdistyneen Kiteen valtuusto kautta on leimannut eripura ja toisten syyttely niin luottamushenkilöiden kesken kuin viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden välillä.

Kaupungin talous on kuralla, kiinteistöt on homeessa, konkursiin menneen lastulevytehtaan koneita myydään, Marimekko lopettaa, suksitehdas on konkurssissa, Ketin lupaamasta yrittäjästä Havukaisen halliin ei ole kuultu mitään,Pyhäjärven kaava kaatui KHO.ssa...

Olisi luullut jo riittävän ikävät uutiset kaupunkimme osalta, mutta eikö mitä kaupungin tiedottaja tyhjensi pajatson uhkaamalla valtakunnan mediassa viranhaltijoiden joukkopaolla Kiteeltä koska osa luottamushenkilöistä ei ole ymmärtänyt käyttäytyä viranhaltijoiden toivomalla tavalla.

Mikäli jollain yrittäjällä oli listallaan Kitee yrityksen mahdollisena sijoituspaikkana niin hän varmasti veti tämän viimeisen uutisen kuultuaan viivan Kiteen yli ja samalla muutti kännykän osoite muistioon Kiteen kaupunki nimen tilalle, "älä vastaa".

Puuttuuko kaupungin luottamushenkilöjohdolta arvovalta tai halu viheltää tämä peli poikki? Eikö olisi jo aika paneutua oikeisiin ongelmiin?



.