maanantai 21. huhtikuuta 2014

ILTASATU



Olen elämäni aikana joutunut tekemään lukemattomia talousarvioita ja tilinpäätöksiä sekä analysoimaan niitä. Tuntuu aika turhauttavalle selitellä aina uudestaan ja uudestaan itsestään selvyyksiä.
En oikein tiennyt miten saisin ajatukseni ymmärrettävään muotoon, joten päätin kirjoittaa sadun.

Olipa kerran pieni lenkkimakkara tehdas, joka työllisti muutamia kymmeniä työntekijöitä jonkun toimihenkilön ja toimitusjohtajan sekä antoi vuotuisen, pienen, mutta tasaisen  neljän prosentin tuoton yrittäjille. Lihaisa lenkkimakkara valmistettiin perinteisen ohjeen mukaisesti vehnä- ja perunajauhoista, siannahkasta, lehmän utareista, - vatsalaukusta, lihaskalvoista, verestä ja muista teurasjätteistä.

 Tilanne jatkui näin usean vuoden ajan kunnes eräänä vuonna yrittäjien tuotot romahtivat puoleen. Asiaa ihmeteltiin yritysjohdossa, tuotantomäärät olivat pysyneet ennallaan, myyntihintatarkistukset oli tehty palkkojen nousun ja yleisen kustannus kehityksen mukaan. Kukaan ei osannut suoralta kädeltä kertoa selitystä. Omistajat vaativat asian kuntoon laittamista pikaisesti.  Koska tehtaan johtotiimin jäsenten näkemykset erosivat toisistaan niin toimitusjohtaja jakoi johtotiimin kahteen ryhmään joiden tehtävänä oli tehdä ehdotus asioiden korjaamiseksi.

Ensimmäinen tiimi tutki asian ja ehdotti, että kahden viikon lomautus toisi osan vaadittavista säästöistä ja jatkossa ei palkattaisi ketään eläkkeelle jäävien sijalle vaan vaadittaisiin työntekijöiltä kovempaa työtahtia (kyllähän työntekijät ymmärtäisivät tämän kun samassa veneessä ollaan ja pitää puhaltaa yhteiseen hiileen). Lisäksi laskettiin että jauhoja lisäämällä voitiin vähentää ”lihan” ostoja. Näin saataisiin säästöt kasaan.

Toinen tiimi halusi selvittää mitkä menot olivat kasvaneet ja mistä ne johtuivat. Palkka kuluja tarkasteltaessa selvisi, että henkilöstöpäällikkö oli toimihenkilöitä motivoidakseen tehnyt heille uudet tehtävä nimikkeet ja tietysti kun oli komeampi titteli niin pitihän palkkaakin nostaa. Ei paljoa, vain pari- kolmesataa euroa kuussa. Palkan korotusten lisäksi oli eräs mukava työntekijä ylennetty esimiesasemaan ja tilalle palkattu uusi työntekijä. Toimihenkilöt kuitenkin tekivät entiseen malliin entisiä töitään eikä toimenpiteellä ollut vaikutusta tuottavuuteen vaan makkaraa tehtiin entiseen tapaan.
Ostopäällikkö oli myös muuttanut käytäntöjä, hän oli vaihtanut ”lihan” toimittajaa. Uutena toimittajana oli kansainvälinen pörssiyhtiö, olivat luvanneet vähän kalliimmalla hinnalla parempaa lihaa (vaikka samalle teurasjätteelle se vaikutti kuin edellisenkin toimittama).
Yhdessä nämä pienet toimenpiteet olivat aiheuttaneet tuloksen puolittumisen.
Niinpä he ehdottivat palkkaus järjestelmän uusimista siten, että palkka määräytyisi henkilön työn vaativuuden mukaan eikä nimikkeen mukaan (eli palattaisiin vanhaan järjestelmään). Lisäksi he ehdottivat lihan toimittajan vaihtamista siihen entiseen, joka toimitti tavaran edullisemmin.


Koska tämä on satu niin sillä on oltava onnellinen loppu eli toimitusjohtaja valitsi tuon ensimmäisen ryhmän esityksen. Siinä omistaja sai voittonsa takasin, toimihenkilöt saivat pitää ansaitsemattomansa palkankorotuksen ja monikansallinen yhtiö sai voittonsa. Tuotteen käyttäjät kylläkin valittivat maun muuttuneen huonompaan suuntaan, mutta tehtaalla painettiin käyttöohjeeseen, käyttäkää enemmän sinappia. Entä työntekijät? He saivat kahden viikon pakkolomansa ja kiristyneen työtahdin, mutta niinhän siinä käy kun puhalletaan yhteiseen hiileen niin aina joku saa tuhkat silmilleen.

97 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Piti ihan nipistää ihteensä kun luulin näkeväni unta, että tämä satu on "jossain" ihka oikeesti tapahtuna. Minun unessa se henkilöstöpäälikkö joka avokätisesti jakoi makkaran tekijöille lisää liksaa , lähti omille pisneksille kun omistajat alko ihmetellä, että mihin näitä "tartu makkaraan" koulutuksia oikein tarvitaan. No unessa sattuu kaikenlaista.

Anonyymi kirjoitti...

Minua jäi vaivaamaan, että oliko nuo makkaran raaka-aineet varmasti kotimaista tuotantoa?

Make

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä nuo Kiteen valtuuston kokoukset alkavat olla iltasatua Nasse-setä ei enää jaa puheenvuoroja ja pöytäkirjankin tarkastus on yhtä tarua.

Anonyymi kirjoitti...

Hoh hoijjaa !

Kohtapuoliin taas aletaan kehittämään kaikenlaista ja oikein turbona kun on vuos levätty.

On siinä sitten taas tekemistä kun selvityksen selvityksiä tehhään.

Anonyymi kirjoitti...

On matilla vaikeaa, joutuu tekemään ja vielä lukemattomia talousarvioita ja tilinpäätöksiä se on kyllä varmasti masentavaa ja vaikeeta. Minä saan TEHDÄ talousarvioita ja tilinpäätöksiä joita asiakkaat haluavat lukea ja tutustua, tälläinen on paljon mielenkiintoisempaa eikä ärsytä noin pahasti :)
ps. taloyhtiöiden talousarviot ja tilinpäätökset taitaa olla 99% kopion kopioita kun muistas vuosiluvun vaihtaa, valitettavasti:(

Matti Kosonen kirjoitti...

anonyymi klo 22.52: Empä minä taloyhtiöiden talousarvioita tarkoittanut, vaikka ei nekään itsestään synny.

Matti Kosonen kirjoitti...

Piti ihan lukea uudelleen tuo anonyymi klo 22.52 kirjoitus. Taisi olla taas yksi niistä jotka eivät ymmärtänyt lukemaansa (tai sitten minä en ymmärtänyt :-) )

Anonyymi kirjoitti...

Tarkoitatko kuntapuolen talousarvioita ja suunnitelmia ?

Anonyymi kirjoitti...

Tarkoitit kai nassetäti kun jätti työjärjestys puheenvuorotkin antamatta kun vierestä tuli hyviä neuvoja.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä tuo Matin satuilu anna juurikaan eväitä, kuntatalouden kohentamiselle.

Matti Kosonen kirjoitti...

anonyymi klo 7.53: Älä masennu, ei kaikki lapsetkaan aina ymmärrä sadun ohjetta.

Anonyymi kirjoitti...

Tekninen johtaja, rakennustarkastaja,toinen rakennustarkastaja, kiinteistöpäällikkö, erityisasiantuntija, rakennuttajainsinööri, kuntatekniikan päällikkö, maankäyttöpäällikkö jne. Ja kaikille edellä mainituille toimistoavustajat / sihteerit. Onko näille jokaiselle oikeaa ja tarpeellista työtä? Osa on lakisääteisiä, mutta hieman mietityttää, onko tämän kokoisessa kylässä oltava noin monta teknisen puolen päällikköä ja asiantuntijaa? Ja onko työ tehokasta, tuottavaa ja järkevää.

Anonyymi kirjoitti...

Onko näin Matti sinun unikirjassasi: Kaupunginjohtaja valehtelee,alemmat virkamiehet valehtelee,kh:n puheenjohtaja valehtelee.kv.n puheenjohtaja valehtelee,kuntaliiton lakimies valehtelee, Koti-Karjala lehti valehtelee ja snl.Karjalainen valehtelee. Totta puhuu ainoastaan Seija Pajatie,Sami Palviainen ja Matti Kosonen he ilmeisesti käyttävät Turun sinappia niin kuin tässä matin unikirjassa kerrotaan

Matti Kosonen kirjoitti...

Anonyymille klo 16.27: Ei ole.

Anonyymi kirjoitti...

Nythän nämä kommentoijat ovat varsinaisia huru-ukkoja,tai oikeita huuliveikkoja.

Anonyymi kirjoitti...

Demareilla on jäsentenväliset menossa 😁

Anonyymi kirjoitti...

Eihän meillä virkamiehet ja muutkaan kunnan välkyt valehtele vaan käyttävät edellisten valtuutettujen hyväksymää hallintosääntöä "parhainpäin" ja heh heh, siinä teille jotka ette ymmärrä mistä nämä ongelmat johtuvat ja jatkuvat.

Anonyymi kirjoitti...

Seuraava blgin aihe olisi hyvä puhua luulotaudista

Anonyymi kirjoitti...

Osuit asia ytimeen, sitä tautia sairastaa suurin osa valtuuston ja hallituksen jäsenistä!Liekköhän siihen tautiin mitään lääkettä? Se on tosi sitkeää lajia se tauti!!!!!

Anonyymi kirjoitti...

Osuit asia ytimeen, sitä tautia sairastaa suurin osa valtuuston ja hallituksen jäsenistä!Liekköhän siihen tautiin mitään lääkettä? Se on tosi sitkeää lajia se tauti!!!!!

Anonyymi kirjoitti...

Ai niin, 5-4.

Anonyymi kirjoitti...

Juu näin on, määräenemmistö molemmista 18/17 ja 5/4. Silloin kun ihmiset luulevat olevansa ylivertaisia maailman napoja niin lääkkeet on vähissä.

Anonyymi kirjoitti...

Eikös se kokoomuksen aloite vanhoihin hyviin konseksun aikoihin palaamisesta saanutkaan vastakaikua ns. "junttaryhmältä"
Asian myönteisyydestä ei ole liiemmin kuulunut kommentteja.

Anonyymi kirjoitti...

Sama kuin se lääkärialoite "täysin turha" juntan mielestä 😒

Anonyymi kirjoitti...

Saahan noita aloitteita ja papereita kirjoitella. Teot olisivat paljon tehokkaampia keinoja. Tarvitaan asiallista, toisia kunnioittavaa keskustelua. Se onnistuu ja toteutuu varmasti heti, kun nykyinen poliittinen sukupolvi on vaihtunut ja heidän lapsenlapset eivät enää muista esi-isiensä hölmöilyjä. Jo heti reilun sadan vuoden kuluttua.

Anonyymi kirjoitti...

Turha päättäjiä on syyttää nyky tilanteesa, he tekevät juuri sellaisi päätöksiä, mihin kyvyt ja taito riittää, vastuu on kuntalaisilla, jotka ovat valtakirjan tunareille antaneet.

Anonyymi kirjoitti...

Juuri noin asia on, esim tämmöisenä aikana aletaan kuulemma paloasemaa uusimaan ja entinen näkyy olevan jämäkästi pystyssä. Jos siellä huono sisäilma niin tekisitte pelkästään uudet henkilöstö tilat niin pääsisitte vielä vuosia ilman suurinvestointia. Ottakaa nyt ihmeessä aikalisä ja pohtikaa vielä kerran onko järkeä?

Matti Kosonen kirjoitti...

anonyymille klo 18.31 tänä aamuna laitoin esittämäsi ajatuksen eteenpäin.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo paloaseman rakentaminen on tämän vuosikymmenen paras investointi. Äläkää nyt vain alkako tössimään sitä.

Sen rakentaminen maksaa ainoastaan 2,6 miljoonaa euroa ja pelastuslaitos maksaa sen vuokrina 30 vuoden kuluessa takaisin.

Luulisi hölmömmänkin tajuavan tuon !

Anonyymi kirjoitti...

Kuntalaisena tuo edellinen lausunto vaikuttaa asianosaisen lausumalta ja pitäisin sitä huuhaana. Vai on paloasema tuottava pisnes ?

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi kannanotto 19.44 on mitä ilmeisemmin täysin tuulesta temmattu ajatus, ja kuulunee, jo monesti mainostetun junttaryhmän itsevaltiaiden oivalluksiin.
Paloaseman tarpeellisuus olisi aivan uudessa valossa jos mm.Puhos lähtisi nousuun, mutta kun se näyttää kuihtuvan kuihtumistaan, niin eiköhän nykyinen asema riitä taantuvan kunnan roihut sammuttamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kylillä tiesivät että asema on luvattu sdp:n vatavaltuutetulle /palopäälikölle, joten ymmärtänette miksi sitä kehutaan tuottoisana invrstointina. 20.58 kertoo aivan oikein että nyky tilanteessa uuden aseman rakentaminen on suuruuden hulluutta eikä tuottoisaa toimintaa kuten joku täällä kehuu.

Anonyymi kirjoitti...

Matti Kosonen taitaa olla vihmerä mies jos on jo oivaltanut että tatvitsette vain uudet sosiaali ja majoittumistilat. Siis ei mitään uutta talliosastoa, kun kyllä autot kestää pienet epäpuhtaudet huoneilmassa, jos siellä nyt mitään on ollutkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kunnat vastaavat pelastuslaitoksen rahoituksesta. Pois lukien pelastusopisto ja muutamat muut pelastustoimen kehitys ja hallintoasiat. Maksuosuudet määräytyvät asukasluvun mukaan. Jos jokainen alueellisen pelastuslaitoksen kunta haluaa hulppean aseman ja kaikkea kivaa, niin se onnistuu helposti. Hyväksytte siellä poliittisissa luottamuselimissä, että korotetaan kuntien maksuosuuksia niin sillähon se homma toimii. Pelastuslaitos maksaa vuokrat, mutta maksuun käytetyt vuokrarahat otetaan ensin kunnilta ja kuntien veronmaksajilta. Sama periaate koskee myös mm. ambulansseja. Pelastuslaitos ajaa varmasti todella mielellään pitkiä matkoja ja kuljettaa asiakkaita niin paljon kuin vain tarvetta ja pyyntöjä on. Lasku niistä tosin tulee perästä kunnille.

Pelastuslaitoksella täytyy olla asianmukaiset tilat myös Kiteellä. Se missä tilat sijaitsevat, missä laajuudessa nykyisiä tiloja on mahdollista uudistaa vai miten tilajärjestelyt ylipäätään kannattaa kokonaistaloudellisesti toteuttaa on oma lukunsa. Se keskustelu ja suunnittelu tulee käydä ennen kuin aletaan touhuamaan yhtään mitään. Siihen keskusteluun on otettava mukaan maksaja, käyttäjä, kiinteistöistä jotain ymmärtävä sekä mahdollisesti myös joku rakentamisesta ymmärtävä taho. Poliittinen juupas-eipäs keskustelu ei auta yhtään mitään asiassa, vaan keskustelu on käytävä faktojen pohjalta.

Anonyymi kirjoitti...

Edellisen anonyymin kirjoitukseen ei ole paljon lisättävää. Kaupungin palkkalistoilla on paljon asiantuntijoita joiden tehtävä on valmistella asioita täyspäiväisesti. Poliitikkojen osa on ottaa kantaa sitten kun tosiasiat on tiedossa. Miusta tuntuu-ajatuksilla ei paljoa uutta rakenneta, mutta voidaan saada iso sotku ja paljon vahinkoa aikaan.

Anonyymi kirjoitti...

Juu näin on, edelliset 8 vuotta meni ilman "minusta tuntuu" ajatuksia. Tulos ei järin häävi ollut.

Anonyymi kirjoitti...

Kymmenen vuotta meni niin, että faktoja ei kukaan kertonut. Paha siitä on hyviä päätöksiäkään tehdä.

Anonyymi kirjoitti...

Lehtien mukaan osasvat viranhaltijat olisi hätistelty pois uusien valtuutettujen taholta. Nyt sinun kommentista voi ymmärtää, että lährmteneet eivät sittenkään olleet penalin terävimpiä kyniä. Mikä se on totuus, kertokaa ihmeessä kuntalaisille jos tiedätte?

Anonyymi kirjoitti...

Tosiasia lienee, että tänäpäivänä luottamustehtävän asianmukainen hoitaminen ei onnistu ellei ole tietoa ja osaamista hyvin laaja-alaisesti.Jos huuli pyöreänä ihmettelee mitä se virkamies esitteleekään,tajuamatta asian sisällöstä tuon taivaallista on aika onnetonta olla päättäjänä vastaamassa tehdystä päätöksestä, joka meni yli hilseen.Tämä taitaa olla yleinen tauti Kiteen valtuustossa.

Anonyymi kirjoitti...

Ano 16.46 on aivan oikeassa. Valtuutettujen joukossa on liikaa niitä, joilla ei ole tuon taivaallista tietoa asioista, eivätkä ymmärrä yhtään mitään itse asiasta, mistä sitten päättävät.

Noh, helppoahan siellä tietysti on haukotella, kun "isot veljet" onneksi palavereissa sanoo mitä sitten kokouksessa saa tehdä. Sitten vielä sanotaan, että hys hys, ei saa ääneen edes kysyä muita vaihtoehtoja kuin esittelijän esitys, muuten menee kaupunnin imago.

On vielä nuo nais-/mies-tasaarvopaikatkin. Oikea älyn väläys.

AIH, kyllä "päättäjänä" on kivaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tietoa ja osaamista pitää olla virkamiehillä, valtuutettujen tärkein asia on ymmärtää mitä ollaan päättämässä, millaisia seurauksia asialla on. Valtuutetuissa on liikaa niitä, jotka ovat osaavinaan ja tietävinään jonkin asian ja sitten se tuo heidän omasta mielestään pätevyyden kaikkeen.

Matti Kosonen kirjoitti...

anonyymi klo 20.57: sä?onko mitenkään mahdollista, että virkamies olisi väärässä ja luottamushenkilö oikeassa?

Anonyymi kirjoitti...

Pari esimerkkiä. Puolet valtuutetuista " luulee" virka lääkäreiden olevan kunnalle edullisempi vaihtoehto.
Puolet valtuutetuista "luulee" että demokratia toimisi paremmin jos hallintosäännössä valtuutetuilla olisi jokin rooli.
Puolet valtuutetuista "luulee" että koulutuksella olisi vaikutusta esimies ja johtamis tehtävissä.
Todellisuudessahan virkamiehet ovat oikeassa, että puolet valtuutetuista eivät ymmärrä etteivät he voi olla viisaampia kuin alaisensa viranhaltijat.

Anonyymi kirjoitti...

.. ja kun puolet valtuutetuista ymmärtää sen, että he eivät tiedä asioista juuri mitään, he ovat aina viranhaltijan puolella olipa asia sitten miten vain.

Esimerkki; arppen koulun rakentaminen, kun kukaan ei tiennyt oikein asioista mitään, karkasi Antilta pojalta mopo käsistä oikein kunnolla niinkuin faijaltaankin aiemmin, eikä hän välitä mitään siitä paljonko sen koulun rakentaminen maksaa tai paljonko siihen oli budjettiin varattu rahaa.

Valtuutetut ovat siis hölmöjä kun eivät valvo viranhaltijoita, kuten eräs ope sanoikin ja oikeassahan ope onkin. että silleen...

Matti Kosonen kirjoitti...

Kannattaa muistaa myös Helli, jonka rakensivat aina oikeassa olevat virkamiehet. Tämä aina oikeassa olevien virkamiesten päätös maksoi rahallisesti miljoonia ja mikä vielä pahempaa,tuhosi Seutuyhteistyön.

Silloinkin, Helliä perustettaessa kriminalisoitiin ne luottamushenkilöt, jotka olivat epäilevällä kannalla hankkeen suhteen.

Anonyymi kirjoitti...

Juuri noin Matti, lukasin illalla kaupunginhallituksen esityslistan kitee sivuilta ja korutont on kertoma. Näyttää kepu saaneen niskalenkin virkamiehistä kun lukeen erästäkin kunnallisvalitukseen tehtyä lausuntoesitystä. Kyseessä tyyli "kaikki yhden puolesta" ja taas pysähtyy muu toiminta kiteellä mahdollisten jatkotoimien ajaksi. Tuosta se konsensus lähtee käyntiin.

Anonyymi kirjoitti...

Lukekaapa ensi maanantain hallituksen esityslistaa netistä ja miettikää, mihin täällä ollaan menossa! Purujärven koulua ollaan myymässä venäläisille, juu. Eihän meidän tietenkään tarvitse Ukrainan tapahtumista mitään oppia, ei tietenkään. Mehän ollaan Kiteellä, kaukana Ukrainasta...
Ja Maijakin on taas repäissyt. Haluaako hän vieläkin kaivaa verta nenästään? Piirileikiksi menee koko kaupungin hallinto-organisaatio tällä pelillä!
Mitä tulee Kiteen virkamiehiin, niin sanoisin asian vieläkin vahvemmin kuin Ano 649. Meillä ei ole täällä puolueettomia virkamiehiä lainkaan, on vain kepun valitsemia koulutettuja poliitikkoja, joilla on sen verran ammatillista pätevyyttä, että heidät voi valita virkaan. Mutta todella kovapintaisia ja kylmäverisiä poliitikkoja he näyttävät olevan joka iikka!

Anonyymi kirjoitti...

Vappuna Kiteen torilla kuullaan kuinka hienosti Kiteellä pyyhkii, kannattaa Tohmajärveltäkin tulla kuulemaan Kiteeläistä ilosanomaa, oman juhlan puutteessa.

Anonyymi kirjoitti...

Räkkylästä myös.

Anonyymi kirjoitti...

Hohhoijaa. Kyllä luottamushenkilö voi olla oikeassa ja virkamies väärässä, niin kuin ylläolevista kirjoituksista näkyy. Kosonen on aina oikeassa, omasta mielestään. Virkamies on aina väärässä, Kososen mielestä. Ei siihen ole mitään lisättävää.

Anonyymi kirjoitti...

Jos Kosonen on useimmiten oikeassa, niin sinä sille minkäs teet? Mutta juntta on juntta vaikka voissa paistas, ja useimmat anonyymit kuulostavat olevan juntan kuuliaisia juoksupoikia...

Anonyymi kirjoitti...

Tai itse junttalaisia.

Anonyymi kirjoitti...

ja viranhaltijoita, tosin vain arkisin ja työajalla...

Anonyymi kirjoitti...

Jaahas, nyt odottelemme huomis illan kuulumisia näköjään.

Anonyymi kirjoitti...

Huomenna taitavat pistää konsensukset lopullisesti jäihin, jos näin maalikkona jotain parista pykälästä ymmärrän. Päätösesitykset ovat syvältä maalaisliiton alkulähteiltä ja ovat kerrassaan uskomattomia aiempiin tapahtumiin peilattuna.

Anonyymi kirjoitti...

Me kaikki osataan moittia toisia, se on helppoa ja mukavaa. Sanohan nyt kerrankin mitä pitäisi päättää, että päätös olisi sinulle mieleinen ja lakien mukainen ja jolla asiat saataisiin ratkaistua?

Anonyymi kirjoitti...

Jospa lopettaisitte politikoinnin ja ottaisitta maalaisjärjen ja ei pahitteeksi vaikka joku vilkaisisi myös työsuojelulakia. Silloin voist tulla esiin todellinen tilanne jonka mukaan voisi jopa löytyä lakien mukainen ratkaisu. Se ei takaa että päätös olisi kaikkien mieleen, mutta niinhän se elämässä menee. Aina ei voi voittaa.

Anonyymi kirjoitti...

Elekee nyt kehatko kesken kaiken ruveta lakikirjoja aukomaan, kun hähännii asti ootta iliman pärjänny. Ei ku vuan entiseen malliin iänestelettä "oikean" piätöksen ja tutkikoot lakituvassa mänkö oikein vai mänkö tuas syvemmälle mehtään. Kansainvälisten vedonlyöntitoimistojen mukkaaan näyttäs edelleen jotta 5/4 tuas männöö.

Matti Kosonen kirjoitti...

Helli uskovaiselle klo 16.06: Taisi tuossa Helli kuviossa olla aika moni muukin oikeassa kuin vain minä.

Anonyymi kirjoitti...

Olettaisin raastuvan olevan tään illan jälkeen todenäköisin vaihtoehto.

Matti Kosonen kirjoitti...

Anonyymille klo 13,03: Tilanne lienee samanlainen kuin mökkinaapurusten köydenvetokisassa laitureilta käsin. Voitti tai hävisi, munat kastuu :-)

Anonyymi kirjoitti...

Ärrän jassonpellooja ol sanont, jotta ei ou iänestys eilen mänt 5 - 4, ol mänt 5 - 2.
Ero ol olt nuin iso, ku erräät ei olt suostunneet kuapunninin johtajan mukkaan laittammaa soppaa voita.
Pitävä perusteluha se o kuulemma tuohin ja osottaa millä ammattitaijjola näitä hommiva tutkittaa.
Sellasta se on tuo piätöksen teko.
Voi poijjaat, käykee kouluja ni opitta, sano lainsiätäjä, joka siäti lakkii tarppee mukkaa.

ABC:n paralamentin puhheenjohtaja ol eppäilly, jotta kaupunti käyttää tuon assiin ensin lausunnolla kuppiiseen jassonpelloojila.
Sitten assii palajoo takas ABC:le ja hyö anttaat sitten puoltavan lausunnon myös V5 ravien jäläkkee jos musitavvaat. Tietysti sillä ehola, jotta pikkase pelirahhoo niihen kahvirahoje piäle tulloo ens vuuvven putjettii, ku on nii monmutkane ja pitkäkestonen kii olt tuo assii.

Hyvvee vappuu vuan kakkiloile, työ tiättä erittäin hyvvee työtä yhteiskunnan etteen !

Anonyymi kirjoitti...

Taisit matti olla tuas oikiissa ku sanoit jotta Palviinen hoiti puhheenjohtajuuven lakien mukkaaan. Samoin oot oikiissa jotta Kualmua johtaa Kittteeen hallintoo kuten tahtoo. Hallitus on hyväksynnä esittelijän esityksen 5/4 jotta oikasut ol tehty jiävisti. Tälleen kirjuuttaa uamun kerjäläinen.

Matti Kosonen kirjoitti...

On kuitenkin eri asia hoitaa jokin asia lakien mukaan ja eri asia hoitaa jokin asia hyvin.

Anonyymi kirjoitti...

Mutta ku kaikkii ei oo ies lakien mukkaaan hoijettu. Eikös se oo ensmäine ehto?

Seija Pajatie kirjoitti...

Olen jo kauan aivan ihastuneena lueskellut täällä Ano 748 (ja 752:n, ilmeisesti kyseessä on sama henkilö) kommentteja. Mikä mahtava humoristi ja verbaalivirtuoosi!
Jos osutaan joskus samaan tilaisuuteen, niin tule ihmeessä moikkaamaan! Sinunhan täällä Kiteellä pitäisi bloggariksi alkaa, Sinun jos kenen!

Anonyymi kirjoitti...

Nyt se onnii sitte Kittiin tallous korjattu.

Hevosmiehet huasto äskön tuola paskan mätössä, jotta Arppenkoulun pujetti onnii laskettu uuvvelleen kun ol suatu laskukonneesee uuvvet paristot. Loppuin lopuks tällä hetkelä hintalapussa lukkookkii 17 miljoonoo eurova.

On se poijjaat jo komija luku. Ei siihen ihan kaikki pysty. Kyllä nyt Toppolandian jäbät kahtoo katteellisina meijjän komijjoo muamerkkii.

Hip Hei ja Hurroommaan vuan kaikki työnsankarit yl huomena toriloile!

Anonyymi kirjoitti...

Mitä ihmeen hämmentämistä? Mikä 17 miljoonaa? Elä anna tuulen heiluttaa näppäimiä.

Anonyymi kirjoitti...

Se on viärä tieto Arppenkoulusta. Se olkii kaupunnin hevosiin kengittämis kulut viime vuostuhannelta.

Lukija ol tarkkana. Testasin vuan oottako herreilä...

Anonyymi kirjoitti...

Onko tuossa nyt mitä uutta jos Kiteetä johdetaan keskustan konttorilta, kun niinhän se on aina ollu ja tulee olemaan. Päätökset tehdään niin kuin kuntalaiset haluaa, siis miten ovat äänestäneet. Kiteeläiset eivät ansaitse parempaa kun ovat tieten tahtoen näin päättäneet. Näyttäkää taas seuraavissa vaaleissa oletteko edelleen samanlaisen keskustademokraattisen vallan lumoissa.
Hyvää vappua vaan kaikille!

Anonyymi kirjoitti...

Vuan voipha se tupo 17milj olla läempänä tottuuta ku tuo 12milj kuhan ootta purkanna teknisen tilat ja outta tapellunna tievaltijon kanssa uuvet liittymät tohmiksen tiele, ies kysysittä niiltä antaako ne etes niitä. Van meilähän on tapana virkamiehil suunnitella kysymättä mitä oikeuven omistajat on mieltä.

Anonyymi kirjoitti...

Ylhuommena on vappu jolloin kaikki työn raskaan raatajat ja muutkin kynnelle kykenevät, vapputorille kuulemaan, kuinka Kiteen teollisuus ja kunnan talous ja sen myötä työläisten hyvinvointi, lähtee uuteen kukoistukseen, hernerokan ja muiden höysteiden myötävaikutuksella.

Anonyymi kirjoitti...

Myö tiällä höpisijät voijaan höpistä ihan rauhassa kotona, ei meijän ponnistuksilla teollisuus nouse, ei vaikka kuinka yritettäis kampittoo niitä jotka jottai tekköö.

Anonyymi kirjoitti...

Jospa kuitenni yritettäis.

Ainu mikä emänteehhi kuulemma arvelluttaa on se, jotta onkoha siinä hernesopassa etes herneitä ja VOITA, kun ei tiijjä oikein siitä sopankeittäjästä?

Anonyymi kirjoitti...

Olikos torilla kovat vappujuhlat?

Toppolandiassa puhuivat, jotta Kittiilä ol puhuna joku ihteensä katkeroituna hevosmies.

Anonyymi kirjoitti...

Kiteen torilla oli ihan hyvä vappujuhla ihmisiä oli kokoontunut paikalle runsaasti minulle oli suuri yllätys että Esa Lahtela tarjosi siellä soppatykistä keitojuuressoppaa oli todella maukasta hän oli täyttänyt vapunaattona 65 vuotta suuret onnitelut vielä Esalle ! Oli mukava keskustella siellä päättäjien ja kaupunginjohdon kanssa Kiteen talouden tasapainoon saamisesta kaikilla tuntui olevan yhteinen tavoite vain yksimielisillä päätöksillä se parhaiten onnistuu.

Anonyymi kirjoitti...

Onnea soppatykkimiehelle 65 v. terveyttä ja jaksamista jatkossakin.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt ois sitten sopiva ikä luopeetuu ja lopettoo assiihen sotkeminen.

Anonyymi kirjoitti...

Ja siellä soppajonossa kaikilla oli niin lystikkään mukavaa.Kun Kitee on lähdössä (toivottavasti) nousuun,kun tuo Riikinnevan voimalaitoskin siirtynee Puhokseen ilman ,että paikallis politikoilla on siihen osaa tai arpaa.Vaikka houkutus irtopisteiden pomintaan tässäkin tapauksessa, lienee käsin kosketeltavissa.

Anonyymi kirjoitti...

Juu yksmielisesti palvelut alas ja lissee asiantuntija/ suojatyö virkoja perusturvaan, siinä on Lahtelan säästövinkit. Heh heh saa nähä saatteko yksmielisiä piätöksiä.

Anonyymi kirjoitti...

Ano 1708. Ihanko olet tosissasi? Noilla kommenteillasiko autat Kiteetä nousuun? Vai haluatko sittenkin, että kaikki menisi päin peetä ja sitten voit ilkkua että johan minä silloin sanoin, että ei noista ole minkään tekijöiksi. Tämä se on sitä kuulua kiteeläistä yhteishenkeä. Kapuloita rattaisiin mutta ei ajatustakaan siitä, millä asioita saataisiin eteenpäin.

Anonyymi kirjoitti...

Kyläpolitikot ja populistit ovat kyntensä näyttäneet Kiteen kehittämisessä. Kokka-ahon senaattorikin, apumiehineen on tunaroinut aiempien lupausten ja toteutuneitten päätösten osalta enempi,kuin hänen manaamansa herranketkulat aikoinaan.Aito ja rehti kunnalismes ei kehuskele olemattomilla saavutuksillaan. Niin eivät tehneet todelliset kunnan kehittäjät vuosimallia 1960-1980

Anonyymi kirjoitti...

Ei tuo Lahtelan puheenkaan sisältö kovin yhteityöhenkinen ollut, mutta mitäpä sitä jos tietää olevansa aina oikiissa. En ihmettele jos tulevaisuudessa tilanne jatkuu ennallaan kun tuollainen asenne on johtavalla poliitikolla. Kaikki muut tuntuivat olevan syyllisiä ongelmiin paitsi hän. Onnea vaan teille päättäjille!

Anonyymi kirjoitti...

Kitee on muuten erittäin yrittäjä ystävällinen kaupunki, vai miten se menikään , luvinko jostain vai hourinko taas.

Mitähän myös keksittäis uudelle yrittäjälle kylykiäisiks, varmaan havukaisen halli?

Anonyymi kirjoitti...

Olikohan Matti ottanut perskännit aattona kun ei Kiteen johtavinta poliitikkoa näkynyt työväen vappujuhlassa torilla

Anonyymi kirjoitti...

Lie menettänyt muistinsa. Kosonen oli muistavinaan jossain aiemmassa kirjoituksessa, että ei ole tehnyt yhtään valitusta Kiteen valtuutettuna. Viime kaupunginhallituksen kokouksessa on ollut esillä hallinto-oikeuden päätös kunnallisvalituksesta, jossa valittajana on ollut mm. Veli-Matti Kosonen Kiteeltä. Sitä ei varmaan lasketa.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se tuo Esa on merkittävä politiikko täällä Kiteellä kun persutkin ovat jo ruvenneet kiinostumaan hänen puheistaan vappujuhlassa on muuten hyvän merkki.

Anonyymi kirjoitti...

Missä se luuraa se aloite kaupunginjohtajan ja hallituksen erottamisesta ?

Anonyymi kirjoitti...

Karjalainen uutisoi, että Kiteelle rakennetaankin 9 väyläinen ja Kesälahdelle 4-5 väyläinen freesbiirata sekä skeittirappi uusiksi. Hieno juttu vapaa-aika päällikkö, että huolehdit nuorista.

Valtuusto on ihan per...stä kun yritti estää senkin.
Onneksi teknisellä johtajalla on jälleen takataskussa riihikuivaa ja voimme satsata nuoriinkin. Sentään jotain positiivista Kiteellä näin ankeina aikoina.

Anonyymi kirjoitti...

On ilolla todettava keskustalaisena että Kiteen keskustan kunnallisjärjestö kannattaa tasapainoittamisohjelmaa se on reilua politiikkaa äänestäjiä kohtaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tottakai persut kiinnostuu demareista kun siellä on noita jären jättiläisiä muitakin kuin Esu. Muukkoska, Törröskä, noh eipä siellä muita siihen kastiin kuuluvia ennää tainu ollakkaan. Ai nii, joku poiju on vielä kytänniemestä, mutten muista nimmee. Se hyöntälehtää tuolla ylleisilä paikoila kuin "puolukka pil...ssa."

Anonyymi kirjoitti...

Lopetetaanko näin toukokuun aluksi nuo paskan jauhamiset ja ruvetaan töihin.

Kertokaahan nyt vielä kerran selkokielellä puolueista riippumatta; millä tavalla aletaan säästöjä tekemään ja sitä kautta taloutta tasapainottamaan.

Enkä tarkoita sitä, että vastaisitte positiivisella asenteella. Se ei johda mihinkään kun se ei tuota kaupungin kassaan yhtään enenmmän rahaa velkojen maksuun.

Esittäkää konkreettisia asioita ja mieluummin jo arvio säästettävistä tai lisätuloista kaupungille. Höpinät pois.

Esim. ei rakenneta skeittirataa, eikä freesbee väyliä. Säästö 330 000 euroa. Ne rakennetaan myöhemmin kun on jätteenpolttolaitos saatu kiteelle ja työpaikkoja 50 lisää.

Uskallatteko lähteä tähän mukaan ?

Matti Kosonen kirjoitti...

Anonyymille klo 8.27: Minä aloittaisin säästjen etsinnän selvittämällä mitä palveluita ja miksi tuotetaan nyt kalliimmalla kuin vuonna 2012 ja palauttaisin noiden palveluiden tuotanto tavat vuoden 2012 tavoiksi.
Esim. selvittäisin onko palkkoja nostettu enemmän kuin kvtes on edellyttänyt ja palauttaisin palkkatason vuoden 2012 tasolle.

Sote puolella kaupunginjohtajan hallinnon uudistus on hyvä ajatus, mutta onko järkeä keksiä uusia virkoja niille johtajille joiden tilalle palkataan koulutetut johtajat?
Luopuisin myös yöhoitajien (päivätyötä tekevästä) esimiehestä ja siirtäisin yöhoitajat työyksiköiden esimiesten alaisuuteen.


Teknisellä puolella muuttaisin kiinteistö- ja kuntatekniikan toiminnat Kesälahden mallin mukaiseksi toiminnaksi.

Siinä aluksi muutama ajatus.

Anonyymi kirjoitti...

Onko Matti osa aika demari kun ei näkynyt vappujuhlissa Kiteen torilla vai eikö sille kelvannut työväenliikkeen lähipalvelut

Anonyymi kirjoitti...

Ei varmaan halunnut mennä kepun peesaajaa kuuntelemaan.

Anonyymi kirjoitti...

Yöhoitajjiin päivätyötä tekevä esimies.
Millos se tiiatterrii johtaa, jos on esmies ja päivätöissä?

Ai niin, olimpas hölömö, tietysti työajalla ja työnantajan vehkeillä yhteistyösopparin mukkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Etkö sinä hyvä Matti voi käsittää sitä yksinkertaista tosiasiaa asiaa, että rahaa ei ole ammennetavista tyhjästä kylpyammeesta.

Yrjänä