torstai 6. tammikuuta 2011

Kesälahdella yllätyksetön vuosi 2010

Ei mitään uutta Auringon (/Aurinkokunnan) alla.

Lupasin kirjoittaa tilinpäätöksen Kesälahden kunnan vuodesta 2010. Tämän jutun olisi voinut tietysti jo pääpiirteiltään kirjoittaa jo vuosi sitten, niin hyvin se olisi ollut ennustettavissa. Käyn läpi tapahtumat luettelon omaisesti jottei tule liian pitkää juttua.

1. Vanhusten tilaratkaisu: Minulle ei tullut yllätyksenä, että kepun ja kopun läpi junttaama päätös vuodeosaston saneeraamiseksi n.10 paikkaiseksi tehostetun palveluasumisenosastoksi jossa olisi myös laitospaikkoja, peruttiin. (Onneksi tulivat järkiinsä.)

2. Minulle ei tullut yllätyksenä, että meiltä lakkautettiin kokonaan oma kunnallinen vanhusten palveluasumis tuotanto ja että vanhukset jätettiin markkinavoimien armoille. (Tämän äärioikeiston toiveunen toteutuminen on saanut alkiolais-kepulaiset sormi suussa ihmettelemään, olimmeko me mukana tätä päättämässä? Kyllä olitte!) (Kun vanhukset siirrettiin joulujen välipäivinä kunnallisesta palveluyksiköstä yksityiseen niin olisi ollut paikallaan, että pari kolme viime valtuustokauden johtavaa luottamushenkilöä olisi laitettu Aurinkotalon pihaan häpeäpaaluun siksi ajaksi katsomaan päätöstensä seurauksia.)

3. Minulle ei tullut yllätyksenä että kolme kertaa budjetoitua enemmän maksanut keskuskeittiö ei tuonut säästöjä joita luvattiin tulevan.

4. Täytyy myöntää, että pieni yllätys oli Hellin viime keväänä paljastunut vuoden 2009 ylitys, yli 400.000€, Minä odotin vain 300.000€.

5 Minulle ei tullut yllätyksenä, että kepu ja kokoomus hyväksyi Hellin ylityksen nurisematta. Eikä sekään, että he myöhemmin suureen ääneen sanoivat että olisi pitänyt tehdä erityistarkastus Hellin osalta. (No, miksi he sitten äänestivät Hellin tili- ja vastuu vapauden myöntämisen puolesta valtuustossa?)

6. Kenellekään tuskin tuli yllätyksenä kuntamme joutuminen kriisikunnaksi.

7. Kenellekään tuskin tuli yllätyksenä se, että kriisikunnaksi joutumisen ainoana syynä oli Hellin talousarvion ylitykset.

8. Minulle ei tullut yllätyksenä se, että Helli ei myöskään v.2010 kestänyt talousarviossaan.

9. Minulle ei tullut yllätyksenä se, että kunnanjohtajamme vuoden viimeisessä puheessaan sälyttää vastuun Hellin ja kunnan ongelmista luottamushenkilöille. ( Kunnanjohtaja on aivan oikeassa tuossa väitteessään, vastuu on luottamushenkilöillä, sillä nehän ne ovat kunnanjohtajan valinneet.)

Kuten, hyvät lukijat, huomaatte, meillä Kesälahdella oli hyvin yllätyksetön vuosi takana. Toivotaan ettei tästä kuluvasta vuodesta tule yhtä tylsä.

ONNEA ja MENESTYSTÄ KESÄLAHDEN KUNNALLE ja KUNTALAISILLE VUODELLE 2011.

4 kommenttia:

Keski-Karjala kirjoitti...

"Onni" on tietyissä yhteyksissä synonyymi sanalle "tuuri".

Urheilussa, ainakin jääkiekossa olen kuullut sanottavan, että hyvän tuurin takana on paljon osaamista ja taitoa.

Toivotetaan siis Kesälahdelle ja muillekin Keski-Karjalan kunnille hyvää tuuria vuodelle 2011!

Matti Kosonen kirjoitti...

Mikäli Kiteenkirkastajan tulkinta, Onni = tuuri ja tuurin takana on osaaminen ja taito, pitää paikkaansa niin Jumala varjelkoon meitä Keski-Karjalaisia.

Rita kirjoitti...

Onnesta ja tuurista: Taitaapi olla se ”maan tapa” toivottaa onnea tai tuuria, ihan vilpittömässä mielessä. Ja se on tuokin jääkiekko sitten hyvä harrastus, joskus myös bisnes. Pääsee pelaajat ja kannustajat purkamaan enempiä höyryjään. Joukkuepelin tiedätte. Yhteispelin on sujuttava ja oltava sitä ”pelisilmääkin”. On valmentajat ja tuomarit, heti rapsahtaa rangaistus kun vilppiä tehdään. Energiaa puretaan ja tapellakin saa sekä syljeksiä ja rähistä. Siinä suljetussa hiekka… eikun jääkaukalossa, pelataan todellakin joukkuepeliä. Taitoa ja osaamista siinäkin tarvitaan, myös sitä onnea tai tuuria.

Peli on kuitenkin vain peliä.

Toivottavasti kuntalaiset eivät ole niitä pelinappuloita, vrt. shakki.

Osaamista, taitoa, onnea ja tuuria sekä kaikkea hyvää kanssaihmisille tässä elämisen joukkuepelissä. Samassa kaukalossa ollaan ja menköön mieluummin rusettiluisteluksi.

Keski-Karjala kirjoitti...

Yritin vain sanoa, että tuuri tai onni ja niiden toivotukset Keski-Karjalan, erityisesti Kiteen osalta ovat aika turhia. Ensin on oltava osaamista, yhteistyö- ja neuvottelutaitoja, halua ja ammattitaitoa. Sen jälkeen onnikin voisi olla suotuisampi. Jääräpäisyydellä, jota Kitee suosii asiassa kuin asiassa, tulos on tuho, johon kelkkaan muiden Keski-Karjalan kuntien ei kannata tai pidä hypätä. Ja näin tuntuu jatkuvan kunnes Kitee saa oikeat poliittiset johtajat ja kaupunginjohtajan.