lauantai 22. tammikuuta 2011

Iltakoulu

Maanantaina on valtuuston iltakoulu. Teemana on selvitystyöryhmän loppuraportti. Vaikka olin itse laatimassa loppuraporttia niin en ole siihen tyytyväinen. Raportti antaa mahdollisuuden tulkita talouden tasapainottamisohjelmaa niin että sitä noudattamalla saisimme talouden tasapainoon. Toin tämän esille loppuraportin laatimisen yhteydessä ja sainkin siihen mukaan epäilyn tasapainottamisohjelman toteutumisesta, mutta se ei ole mielestäni riittävän selvästi sanottu.

En käy tässä kertomaan yksityiskohtaisesti miksi minä en usko talouden tasapainottamisohjelman toteutumisen. Totean vain että se on laadittu samalla tavalla kuin aiemmatkin ohjelmat ja tulokset niistä tiedämme.

Minusta koko selvitysraportti on, sanoisinko, hutiloiden ja kiireellä tehty. Siinä ei tuoda mitään sellaista uutta mitä ei jo olisi luottamusmiesten tiedossa. Selvitysmiehillä oli valmiina ehdotus Kesälahden kunnalle jo silloin kun heidät nimettiin tehtävään. Loppu osa arviointi ryhmän työstä oli keksiä perusteluja ehdotukselle. No olihan tämäkin kokemus muiden ihmeellisten kokemusten joukossa.

Saa nähdä minkä kannan valtuusto sitten aikanaan ottaa raportin ehdotukseen. Ihmisten mielipiteitä kun on niin vaikea ennakoida ja etenkin Kesälahden kunnallispoliitikkojen. Ne kun voivat vaihdella tilanteen, ajan ja sään mukaan. Esimerkkinä tästä vaihtelusta voisin mainita Hellin ylitysten hyväksyminen. Vähän toista vuotta sitten kolmetoista valtuutettua oli sitä mieltä, että Hellin ylitykset on pakko hyväksyä, valtuustolla ei ole muuta vaihtoehtoa. Nyt joulukuussa näistä kolmestatoista yksitoista oli sitä mieltä että ei niitä ole mikään pakko hyväksyä. Joten tällaista mielipiteen vaihtoa on meidän valtuustossa.

Pelkään valtuuston enemmistön kääntyvän raportin ehdotusta vastaan ja tämän jälkeen valtio, vastoin kunnanvaltuuston tahtoa määrää kuntajako selvityksen tehtäväksi.
Aika näyttää mitä tapahtuu tuonkin asian suhteen.

Nyt olisi kuitenkin valtuuston syytä ihan ensimmäisenä ottaa ohjat omiin käsiinsä ja velvoittaa hallitus haastamaan Helli ja kiteen kaupunki oikeuteen sopimusrikkomuksesta. Helli ei ole toimittanut sopimuksen mukaisesti lääkäripalveluita Kesälahden kuntalaisille. Tämä on selvä sopimus rikkomus ja kuntien väliset sopimusrikkomuksethan meillä täällä Keski-Karjalassa käsitellään oikeudessa.




.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Järkevämpäähän Kesälahden olisi kopioida Rääkkylän eroperusteet Hellistä. Kunnanjohtaja voisi antaa eropaperin vaimolleen aamukahvipöydässä, niin homma olisi sillä selvä. Ja hyväksynnän tuolle toimelle voi sitten pyytää hallitukselta ja valtuustolta joskus myöhemmin, kun pahimmat kiireet hellittää.

Tuolla menettelyllä olisi ainakin jotain loogisuutta ja johdonmukaisuutta noissa touhuissa.

Katja kirjoitti...

Minusta selvitysraportti oli asiallinen ja riittävän selkeästi kirjoitettu. Ylimääräistä virkamiesten harrastamaa kapulakieltä oli vältetty varsin onnistuneesti, mikä tällaisissa selvityksissä ei aina onnistu. Minusta raportista tuli selvästi esille ongelma tasapainattomisohjelman riittämättömyydestä. Kunhan saadaan viime vuoden tilinpäätös ja jätetään siitä pois ylimääräinen valtionosuus, sekä metsän ja kiinteistöjen myynnistä tulleet kertaluontoiset tulot niin pitäisi kyllä olla selvää valtuuston jäsenillekin talouden kehykset.

Raportti oli myös siksi hyvä, että siihen on koottu kaikki ne faktat, tunnusluvat ja tilastot joita luottamushenkilöiden on syytä pohtia kun päätöksiä tulevasta suunnasta ruvetaan tekemään. Minusta selvitysryhmän työskentely oli tarpeellinen ja kyllähän siinä käy varsin selvästi ilmi myös se, että jos valtuusto ei nyt ota ohjia käsiinsä niin VM kyllä ottaa, ennemmin tai myöhemmin.

Toivottavasti tänään illalla saadaan keskustelua vietyä myös siihen suuntaan, mitä nyt lähdetään tekemään. Pelkkä toteaminen, että rapotti tuli ja sillä hyvä ja "voi voi kun ei Helli toimi" ei vie asiaa eteenpäin. Rohkeita linjauksia.

Olet oikeassa tuon huolen suhteen, että valtuusto saattaa olla raportissa esitettyjä toimenpiteitä vastaan. Sellainen menettely on mielestäni täysin vastuutonta. Toivottavasti saataisiin hyvässä yhteishengessä vihdoinkin koottua porukka. Ei näin pienessä kunnassa ole varaa riidellä tällä tavalla ja kuitenkin näin isoista kysymyksistä! Tässä on myös selvästi poliittista latausta. Keskustan ja SDP:n pitäisi löytää suurimpina ryhminä yhteinen ratkaisu tai olla ainakin samaa mieltä mihin suuntaan mennään. Mielestäni vain sillä tavalla luodaan pohjaa, että tulevatkin ongelmat kyetään ratkaisemaan paremmin kuin viime vuosina.

Näillä mietteillä etiäpäin!

Matti Kosonen kirjoitti...

Niinpä Katja niinpä... Tarkoitin että raportissa ei tullut mitään uutta mitä ei olisi jo tiedetty jo ennakkoon.
Vaikka siitä on luettavissa se että tasapainottamis ohjelma ei ole uskottava niin minä kuitenkin luulen ettei kaikki lue sitä niin. Lähtö tilannehan siinä on, että viime vuoden tilinpäätös on voitollinen ja tämän vuoden talousarvio toteutuu eli meillähän näyttää ihan hyvälle. Luulen että puheenvuoroissa puhutaan rakenteisiin puuttumisesta (=teknisen puolen yhdistämistä Kiteeseen) ja siten kunta pelastuu... Mene ja tiedä?

Anonyymi kirjoitti...

Jos rahaa kuluu enemmän mitä tulee, velat ja alijäämät kasvavat samalla kun omaisuus vähenee, niin ei taida pienet kikkailut riittää. Jos pitäisi saada miljoona lisätuloa ja karsia menoja toinen, niin sen voi sanoa että nappikaupalla se ei onnistu. Mukavien juttelu ja haaveilu on eri asia.

Sen paikkaaminen, minkä Kepu on ryssinyt 5 viime vuoden aikana, kestää vähintään 10 vuotta. Harmi vain, että silloin on 8 vuotta liian myöhäistä

Anonyymi kirjoitti...

Jos kesälahden osalta pysytään tosiasioissa,6vuotta sitten kepu menetti enemmistöasemansa valtuustossa,mistä johtunee siitä
alkanut alamäki,valtuustonpuheenjohtajuus
siirtyi demareille???

Anonyymi kirjoitti...

Helli on vain ja ainoastaan Kepu taustaisten virkamiesten ja Kepun puolustama katastrofi. Monet muutkin seutukunnalle epäedulliset ratkaisut ovat Kepun ja Keputaustaisten virkamiesten aikaansaannoksia. Kesälahden ja Kiteen yhteiset kaavahankkeet on tunaroitu Kepu-Upm salailulla, Kepu on autioittanut kylät kouluja hävittämällä jne. Kepulle näyttää riittävän, että maataloustuet toimii, paskat saavat valua pelloilta suoraan järviin ja lehmille löytyy hyvät lääkäripalvelut.

Anonyymi kirjoitti...

Niinhän ne puhuvat varsinkin kaupungeissa, että kepulla on yhtä monta paikallista puoluetoimistoa kuin on maaseutukunnanvirastoja. Kateellisten panettelua?

No joka tapauksessa Kosonen, mitäs siellä iltakoulussa päätettiin? Oliko kokeet?

Matti Kosonen kirjoitti...

Vastauksia kysymyksiinne: Ensinnäkin kunnantaloudesta vastaa kunnanhallitus ja kh.n pj on ollut viimeiset pari kymmentä vuotta kepulainen, viimeistä kahta vuotta lukuunottamatta kun kepu valitsi peruss. pj.ksi. Tietysti valt. pj voi vaikuttaa asioihin, mutta viime valtuusto kauden pj on kieltämättä parempi trubatuurina kuin valt. pj.na.

Ei pidetty koetta eilisessä koulussa. Koe on kh.n osalta ensi maanantaina ja valtuuston osalta koe 21 helmikuuta.

Katja kirjoitti...

Nyt on kyllä pakko vielä kommentoida anonyymeille, vaikka yritänkin välttää provosoitumista.

Olen vilpittömästi pahoillani edustamani puolueen tekosista. Valitettavasti Keskustakaan ei ole saanut maalta pakoa pysäytettyä, ei nousemaan syntyvyyttä kasvuun, eikä luomaan yrityksiä jotka taas voisivat työllistää ihmisiä myös maaseudulla. Kesälahti ei ole mikään omassa pienessä kuplassaan oleva eristynyt saareke. Meihinkin vaikuttavat valtakunnallinen politiikka, eurooppalainen politiikka sekä globaalit maailmanmarkkinat. Ja jos joku tässä maassa puhuu aluepolitiikasta paljon ja intohimoisesti on se kyllä Keskusta. Olisi ihan kiva, jos tukea tulisi myös muilta poliittisilta ryhmittymiltä (tässä tapauksessa puhun eduskunnasta).

Väännetään vielä rautalangasta: Kesälahden kunnan tulotaso on voimakkaasti pienentynyt työikäisten vähentyessä ja verotulojen vähentyessä. Palvelujen sen sijaan odotetaan pysyvän samalla tasolla, kuin ne olivat aikaisempinakin vuosina. Rahaa on siis vähemmän käytössä, mutta riittäviä rakenteellisia muutoksia (kyllä, siis leikkauksia) ei ole tehty. Vanhusväestömme kasvaa voimakkaasti ja vaati yhä enemmän sote-palveluja, hoivaa ja huolenpitoa. Se maksaa. Kyläkoulujen lakkauttaminen on minustakin ikävää, mutta jos lapsia ei yksinkertaisesti ole, niin miten yksikään kunta voi pitää kouluja tyhjillään?? Ei se ole myöskään oppilaiden edunmukaista, kun samassa luokassa on useilta eri luokka-asteilta olevia oppilaita ja vain yksi opettaja. Ongelmallista on tottakai sekin, että kun kouluja joudutaan lakkauttamaan niin myös kylien vetovoima hiipuu. Kuitenkaan pelkällä toivotaan toivotaan -politiikalla ei voida mennä eteenpäin.

Ja mitä tulee Helliin ja Paras-lainsäädäntöön, joka liikelaitoksen perustamiseen johti. Minustakin siinä on epäonnistuttu. Ja se on kyllä suurilta osin Keskustan syytä. Keskusta ei ole halunnut hallituksessa ollessaan lähteä pakkoliittämään kuntia yhteen (mikä on ihan oikein). Toisaalta ei olla oltu myöskään valmiita menemään maakunnalliseen hallintoon, lukuunottamatta Kainuun kokeilua. Tämän mallin laajentamista kannatetaan useilla eri tahoilla, mutta se ei taas tunnu käyvän SDP:lle ja Kokoomukselle. Niinpä ollaan jouduttu säästöjä etsiessä tyytymään tähän nykyiseen ratkaisuun. Kyse on valtakunnallisesta linjasta, joka varmasti tullaan ratkaisemaan seuraavalla hallituskaudella. Olisi pitänyt ratkaista rohkeammin jo nyt, vaan eipä ratkaistu. Sen sijaan ollaan jouduttu tähän yhteistoiminta-alueiden järjestelemiseen ja kummalliseen sopimusrustailuun ympäri Suomea, jossa kukaan ei oikein tiedä missä valta on ja kuntalaisten valitsemat luottamushenkilöt eivät osaa kuin ihmetellä.

Sinällään en voi ottaa vastuuta keskustalaisten aikaisemmista tekosista tai tekemättä jättämisistä. Asiat eivät vain ole niin musta-valkoisia. Tai ehkä miulla on vain erilainen näkemys kuin vanhemmilla sukupolvilla. Mäne ja tiijä.

Anonyymi kirjoitti...

Pieni plus piste Keskustalle siitä, että tunnustavat Hellin olevan epäonnistunut systeemi, sekä siitä että tunnustavat olevansa lopulta syyllisiä sekä Helliin että sen sotkuihin. Jos siis Keskustan kansanedustajaehdokkaan sanaan voi luottaa?

Tohmajjärven suunnasta on tosin kuulunut hieman erilaisia kommentteja.

Matti Kosonen kirjoitti...

Katjalle. Olet osittain oikeassa. Tosiasia kuitenkin on että viime valtuusto kaudella lisättiin käyttöpuolen menoja sekä tehtiin hyvin kyseenalaisia investointeja tuntuvasti vaikka väestömäärän kehitys olisi edellyttänyt toisen suuntaisia toimenpiteitä. Ei se ollut yksin kepun vika, kunnassamme vain sattui olemaan täysin vihreä poliittinen johto, joka oli täysin muiden vietävissä. Nimesin sen "nappula liigaksi" (jostain kumman syystä hallituksen ja valt. pj.t eivät tykänneet siitä :D )