sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Kuntamme tonttikaupoista

Lupasin palata kuntamme tonttikauppojen suhmurointiin paremmalla ajalla. No ei tämäkään ole parempi aika, mutta lienee syytä kuitenkin oikoa niitä kyseenalaisia perusteluja joilla suhmurointia yritetään puolustella.

Ensin perusteltiin kunnanjohtajan tontin hinnan oikeellisuutta sillä, että Puruvedellä on myyty saari tontti 30.000 €, mutta unohdettiin kertoa että kyse oli 3000m2 tontista kun kunnanjohtajan tontti oli 5000m2. Sitten löydettiin toinen tontti jonka pinta-ala oli n.5ha ja hinta 44.000€. Kuulostaa tosi halvalta, eikö?

Selvitin mitä tuolla rahalla saisi:
Ilmoituksen mukaan 4ha taimikkoa (taimikon iän voi päätellä siitä, että ilmakuvassa näkyy äestys vaot) ja lopulla alalla 200m3 puuta eli ensiharvennus ikäistä kuitupuuta, jonka hinta lienee vähän toista kymppiä kuutio. siitä voi sitten jokainen itse laskea tuon metsämaan arvon.
Rantaviivaa on (karttapaikka ohjelmasta mitattuna) 47m. Rannasta saaren sisäosaan ulottuva kaistale kapenee 113m matakalla 40metriin jonka jälkeen tila levenee. N. puolet tuosta 113m matkasta on juuri istutettua taimikkoa. Tuo kapea kaistale on mielestäni joka määrää tontin arvon.

Vastaavasti kunnanjohtajan tontin rantaviivaa on 80m ja syvyyttä on 60m ja vanhaa puustoa n.45m matkalla sisämaahan päin, jonka jälkeen alkaa nuori, n. 30 ikäinen, metsä.

Oman näkemykseni mukaan tuon vertailu tontin taimikon ja puuston arvo on n.4.000€, joten tuon rantatontin arvoksi jäisi 40.000€ eli sama kuin kunnanjohtajamme tontti. Ero vain on siinä, että toisella tontilla on rantaviivaa 47m ja toisella 80m. Lisäksi puuston arvo on huomattavasti korkeampi tällä kuntamme "lahja"tontilla.

Olen edelleen sitä mieltä että saari tontin hinnoittelu pitäisi olla noin puolet manteretontin hinnasta. Kunnanjohtajamme on itse selvittänyt, että manteretontin hinta Puruvedellä on 100.000€.sta 200.000 €.on. Siis miksi nyt pitäisi käyttää muuta hinnoittelua?

Joten hyvät veljet ja siskot kepussa ja kopussa, teidän pitäisi nyt alkaa keksiä uusia ja parempia selityksiä tuolle kunnanjohtajalle annetusta kultaisesta käden puristuksesta muuten teidän uskottavuus kärsii.


Seuraavassa kirjoituksessani saatan käsitellä pormestari- mallia.
 

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Matti, olet oikeassa, miten
kunta voikaan olla yhden käsissä vai onko satu keisarin uusista vaatteista totta? Ajateltaa jos tontti olisi laitettu HS ja mainittu veneilyn mahdollisuus etelästä, hinta olisi varmasti muuta kuin nyt "kultainen kädenpuristus"
Onko näin että vain ne, jotka tietävät voivat varata itselleen mitä vain, ja ne jotka tottelevat -uskovat mitä vain- paperilla tai ilman

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä minäkin ihmettelen, mikä estää kuntaa myymästä tontteja tai kiinteistöjä avoimesti? Avoin, parasta hintaa tavoitteleva myynti ei todellakaan tarkoita kunnan ilmoitustaulua tai paikallislehteä.

Avoin, julkinen myyntimenettely tarkoittaa tässä Kesälahdenkin tapauksessa ainoastaan muodollisesti julkista menettelyä ilman pienintäkään halua saada maasta korkein mahdollinen hinta.

Matti Kosonen kirjoitti...

Kaikenlaisia huhuja liikkuu tämänkin kaupan ympärillä. Eilen kuulin "varmalta taholta", että joku olisi ollut kiinnostunut tuosta tontista ja kysynyt missä hinnoissa se liikkuu? Vastauksena olisi kuulema ollut, ettei se alle 50.000e lähde. (Tämän kuulin eräältä kepu valtuutetulta)