tiistai 27. syyskuuta 2011

Pikku politikointia

Edellisen blogi kirjoitukseni kommentoijan innoittamana päätin kirjoittaa tällä kertaa miten kuntamme eräät poliitikot kirkastavat puolueittensa uskottavuutta yhteistyökykyisyydestä.
Jätimme seuraavan sisältöisen aloitteen vuoden alkupuolella:
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kvalt § 8
Valtuutettu Matti Kosonen jätti valtuustoaloitteen, jossa sen allekirjoittaneet esittävät, että Kesälahden kunta aloittaa välittömästi neuvottelut muiden Keski-Karjalan kuntien kanssa sosiaali- ja terveyspalveluiden hallintomallin selkeyttämiseksi ja yksinkertaistamiseksi. Aloitteen ovat allekirjoittaneet Matti Kosonen, Paula Tolvanen, Juha Repo, Anneli Suhonen, Pekka Kankkunen, Sami Palviainen, Laila Lerkka ja Jaakko Uuksulainen.
Päätös: Kunnanvaltuusto merkitsee asian tietoonsa saatetuksi ja antaa sen kunnanhallituksen valmisteltavaksi.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Asia eteni sitten kunnanhallituksen käsiteltäväksi:
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Khall § 38
Päätösehdotus: Kunnanhallitus antaa aloitteen hallinto-osaston valmisteltavaksi. Päätös annetaan 30.6.2011 mennessä.
Päätös: Esittelijä ehdotti, että päätösehdotusta täydennetään siten, että hallinto-osasto tiedustelee muiden Keski-Karjalan kuntien kantaa neuvotteluun sosiaali- ja terveyspalveluiden hallintomallin selkeyttämiseksi ja yksinkertaistamiseksi 30.4.2011 mennessä, jonka jälkeen kunnanhallitus tarpeen niin vaatiessa nimeää omat neuvottelijat. Kunnanhallitus hyväksyi näin muutetun päätösehdotuksen.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ja sitten uudelleen kunnanhallituksen käsittelyyn: 
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Khall § 66
Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä on ollut Keski-Karjalan kuntien yhteisneuvottelu 10.3.2011. Tuon neuvottelun pohjalta on mahdollisesti tulossa lisää yhteisiä neuvotteluita. Tässä vaiheessa ei liene tarvetta valita erillisiä neuvottelijoita.
Valmistelija: Kunnanjohtaja Jorma Turunen, puh. 040-105 2001.
Esittelijä: Kunnanjohtaja Jorma Turunen, puh. 040-105 2001.
Päätösehdotus: Kunnanhallitus päättää, että Kesälahden kunta on mukana Keski-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä käytävässä keskustelussa ja siinä vaiheessa kun kuntien kanssa yhteisesti sovitaan neuvottelijoiden valinnasta, nimetään myös meiltä neuvottelijat.
Päätös: Hyväksyttiin.
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
 No joku sanoisi, että näin toimii demokratia. Niinhän se olisikin jos ei virallisista asiakirjoista löytyisi seuraavaa mainintaa elokuulta:
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Päätösehdotus: Kunnanhallitus evästää Kesälahden neuvottelijoita Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyden huollon mallin selkeyttämiseksi.
Päätös: Kunnanhallitus evästää neuvottelijoita siten, että neuvottelijat esittävät Keski-Karjalan muille kunnille, että tulevaisuudessa pyritään maakunnassa yhdistämään sosiaali- ja terveydenhoito sekä erikoissairaanhoito yhdeksi kokonaisuudeksi.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Eli neuvottelijat on kuitenkin valittu vastoin hallituksen aiempia päätöksiä eikä niistä kuitenkaan näy mitään merkintöjä hallituksen virallisissa pöytäkirjoissa. Ei myöskään ole virallista tietoa siitä miten ja ketkä olivat sopineet muiden kuntien kanssa yhteisten neuvottelijoiden valinnasta, kuten edellinen hallituksen päätös edellytti.

Tämä saattaa joistain tuntua saivartelulta, mutta näin toimivat pikkupoliitikot pikku hiekkalaatikollaan. Tällä menettelyllä saatiin demareiden ja perussuomalaisten valtuustoaloite käsiteltyä niin että se näyttää loppuun käsitellyltä eli hylätyltä ja sitten saman asian käsittely uudeelleen puhtaalta pöydältä kunnanjohtajan aloitteesta.
Tämä venkoilu asettaa kieltämättä kuntamme porvariedustajat hieman outoon valoon kun he eivät uskalla pyytää neuvotteluja muiden sopimuskuntien kanssa suoraan vaan heidän pitää ensin kysyä muilta mitä mieltä olette jos me pyydämme neuvotteluja.  Onkohan heidän itsetuntonsa aivan kohdallaan?
Kaikki demareiden tekemät valtuusto aloitteet on vesitetty tavalla tai toisella tällä valtuusto kaudella kuten myös edellisillä. En tiedä kuka näistä kieroiluista saanee sitten kirkkaimman kruununn itselleen?

Lopuksi muistutan, että viime kädessä hallituksen puheenjohtaja päättää mitä asioita otetaan hallituksen käsittelyyn. Tämän ja edellä kerrotun johdosta seuraava blogini käsitteleekin nyt istuvaa hallituksen puheenjohtajaa ja hänen toimintaansa puheenjohtajana. On tasapuolisuuden nimissä kirjoitettava hänestäkin koska kirjoitin myös hänen edeltäjästään Jaakko Uuksulaisesta.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Juuri itsetunnon puuttuminen taitaa olla suurin syy olemassa olevaan tilanteeseen. Ja tätä tosiasiaa ei huonon itsetunnon omaavat tietenkään tunnusta, päinvastoin. Nämä eivät kykene myöskään neuvotteluihin, joissa pyritään kompromisseihin. Saati että sanoisivat toiselta taholta tullutta ajatusta hyväksi ja toteutuskelpoiseksi. Lääkettä tähän tautiin tuskin on olemassa. Kyseessä lienee sisäsiittoinen Itä-Suomalainen perimä.

Anonyymi kirjoitti...

No näkyy olevan asiat mallillaan.

Mutta mitä ajattelet naapuri kunnan lastulevy tehtaan konkurssista, verotulojen katoamisesta ja työpaikkojen menetyksestä? Siis vaikutuksia ajateltuun keskikarjalan kuntaliitokseen? Onko pikku kuntaliitos toimen piteellä saavutettavissa vielä hyötyjä? Ulkopuolisesta ei siltä enää tunnu-

Anonyymi kirjoitti...

Kunnallinen itsehallinto, itsenäisyys ja itsepäisyys. Kesälahtikin on menettänyt tärkeimmän itsenäisyyden. Valtio ohjaa ja määrää kunnan taloutta. Päätöksenteon itsenäisyyskin on niin ja näin. Miksi ei kyetä katsomaan tulevaisuuteen. Suomessa on 336 kuntaa.Viime vuonna 23 kunnassa syntyi alle 10 lasta, Pelkosenniemellä yksi lapsi, 104 kunnassa syntyi alle 30 lasta, 50 kunnan nettovelka on suurempi kuin tuloverolla saatu tuotto. Monen kuntavaltuuston ainoa päätettävä asia on lisälainanotto. Kepun 3517 kuntavaltuutettua on sitä mieltä, että mitään ei kannata tehdä.