sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Tienhaarassa 1.osa



Maanantaina kokoontuvalla valtuustolla on päätettävänä kuntamme tulevaisuus. Savonlinna, Kitee tai sitten itsenäisyys. On kyse suuresta päätöksestä ja valtuutetutkin ymmärtänevät sen, toivottavasti.
Itsenäisyyttä puoltaa vanhat perinteet, onhan kuntamme kohta 150vuoden ikäinen ja se on toiminut seurakuntana jo paljon ennen sitä. Lisäksi on pelkona että päätöksen teko karkaa liian kauas. Kuitenkin taloudelliset syyt tekevät itsenäisyyden säilyttämisen pitkässä juoksussa mahdottomaksi. Voisimme selvitä vielä yhden valtuustokauden velkaa ottamalla, omaisuutta myymällä ja palveluita leikkaamalla. Ongelmana jatkoajalle on kuitenkin se, ettei meillä ole taloudellista osaamista eikä meillä haluta sitoutua talouden tasapainottamisohjelmaan. Tasapainottamisohjelmassa on sovittu, että menoja tulee leikata vuosittain 2%-yksikölla jokaiselta hallintokunnalta.

Nyt maanantaina käsittelyyn tuleva talousarvio osoittaa, että ei niillä sovituilla säästöillä ole niin väliä. Hallinto-osaston menot kasvavat n.300.000€ (sisältää sote- menot). Sivistys- osaston menot kasvavat 600.000€ sisältäen varhaiskasvatuksen siirron n.350.000€ eli nettona meno lisäystä on n.250.000€. Uukuniemeläisistä lapsista saatava lisä valtionosuus ulosmitataan koulupuolen menojen kasvuun, vaikka nuo menot ovat jo nyt maakuntamme korkeimmat. Joten näillä lisä tuloilla ei ollutkaan mitään vaikutusta kuntamme talouteen kuten meille uskoteltiin kun heidät otettiin oppilaiksi.

Ainoana hallintokuntana tekninen osasto on noudattanut talousarvio raamia ja talouden tasapainottamisohjelmaa ja leikannut menojaan.Kesälahden pelastamiseksi ei riitä se että yksi hallintokunta ja lautakunta sitoutuu tehtyihin päätöksiin.



Yritän kirjoittaa jatko-osan/osat huomisaamuun mennessä.
.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Taloudellinen osaaminen, strateginen johtaminen ja kyky hallita kokonaisuutta kuntalaisten eduksi ovat tärkeitä asioita. Jos teillä on pientä haparointia näissä, niin Kiteen päättäjät eivät edes tiedä mitä ne tarkoittavat. Peli taitaa olla menetetty. Kitee ja Keski-Karjala olisi ollut vielä 5 vuotta sitten ainoa oikea suunta. Nyt on jäljellä vain huonoja vaihtoehtoja, joiden huonommuudessa on vain pieniä vivahde-eroja. Keski-Karjalan kaupungilla olisi paikkansa ja tarpeensa. Uuden menestyvän kaupungin synnyttämiseksi pöytä olisi pitänyt putsata, mutta senkin aika meni. Vajaa 10 K-K:n johtavaa virkamiestä ja poliitikkoa viime vuosilta jäävät historiankirjoihin. Maine heillä tulee olemaan Pahan Pajarin kaltainen. Ps. Savolaiset eivät ole läheskään niin kieroja kuin K-K:n päättäjät.

Anonyymi kirjoitti...

Onko jossain laissa mainittu ne 5 vuoden suojatyöpaikat jos kunnat yhdistyvät. Kai siitä jotain hyötyä tulisi liitoksesta Kiteenkin kanssa, jos hallintoa ja palkkakustannuksia voisi pienentää heti esim. 30% toimintoja järkeistämällä. Ja investoinnit minimimiin rakentamisen osalta hyödyntämällä molempien kuntien olemassa oleva kiinteistövarallisuus.

Matti Kosonen kirjoitti...

Sain melko tiukkaa kritiikkiä viime syksyn lehtikirjoituksesta, jossa pohdin noita samoja asioita. Nyt on aika kuitenkin osoittanut, että muutamalle johtavalle luottamushenkilölle on omat ja johtavien viranhaltijoiden paikat tärkeämpiä kuin yhteinen etu.
Tämä 5 vuoden sääntö suojatyöpaikoista pohjautuu lakiin.