sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Tienhaarassa 3.osa



Yhtenä, ehkä parhaimpana vaihtoehtona on uuden Savonlinnan kanssa tehtävä kuntaliitos. Tässä liitoksessa (jos se toteutuu kokonaisuudessaan) on mukana Kerimäki, Punkaharju, Puumala, Savonlinna ja mahdollisesti Kesälahti.

En pane painoa kovinkaan paljon kuntaliitossopimuksille, mainitsen vain että lupaukset ovat samat kuin Kiteelläkin. Lupaukset ovat lupauksia ja sopimukset ovat tehty rikottaviksi näissä kunta kuvioissa.
Se, miksi pidän Savonlinna vaihtoehtoa parempana, on talous luvut. Vaikka näiden muiden pikku kuntien talous on melkein yhtä heikko kuin Kesälahdenkin niin vastaavasti Savonlinnan talous on kunnossa ja sen tase kestää hyvin näiden ongelma kuntien liittymisen (toisaalta eihän Kiteenkään talous heikkene jos Kesälahti liittyy siihen, koska se on valmiiksi yhtä heikko kuin Kesälahden).

”Kuntaliiton asiantuntija-arvion mukaan, jos alijäämiä on kertynyt yli 15 % käyttötuloista, alijäämien kattaminen taloussuunnitelmien ylijäämillä on todennäköisesti vaikeaa.”

On syytä tarkastella uuden Savonlinnan ja uuden Kiteen taloutta tätä taustaa vasten.

Uudella Savonlinnalla tulisi olemaan kumulatiivistä alijäämää n. -7. 7€ ja käyttö tuloja n. 260 milj.€. Toisin sanoen kertyneitä alijäämiä on 3% käyttötuloista. Vastaavasti Kitee- Kesälahti liitoksessa vastaavat luvut ovat tämän vuoden lopussa 13,3 milj. € alijäämää ja käyttötulot 71,4milj.€. Eli kertyneitä alijäämiä suhteessa käyttö tuloihin olisi n.18 %.

Muista tunnusluvuista voisi mainita lainakannan joka Savonlinnan valinnassa tulisi olemaan n.1.600€/asukas ja Kiteen valinnassa n.2.200€/asukas.

(Täytyy vain ihmetellä miten Kitee aikoo lunastaa lupauksensa?)

.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiteen budjettisuunnittelu on perustunut jo vuosia ylioptimismiin, suorastaan valheeseen. Toimintaa on tekohengitetty talousarvioilla, joilla ei ole ollut mitään toteutumismahdollisuuksia. Talouden tasapainottamissuunnitelmat ovat olleet ja ovat edelleen pelkkää satua. Viime vuosina ei ole päästy edes tammikuuhun, kun tiedetään että vuotuiseen talousarvioon joudutaan lisäämään menoja ja tulot eivät tule toteutumaan.

Anonyymi kirjoitti...

Keski-Karjalan miesten pitäisi ottaa joskus, vaikka yleissivistyksen vuoksi, Itäsavo-lehti käteensä ja lukea sitäkin. Vaikkapa Itäsavo 8.12 olisi jo lukujen ja niihin perustuvien vänkäyksienkin vuoksi todellispohjaista luettavaa.
PS: Sen vuosikertakin on halvempi kuin Karjalaisen!

Anonyymi kirjoitti...

Nyt Kesälahtelaisten eli tulevien Kiteeläisten, on vielä entisestään pistettävä suuta suuremmalle ja kiristettävä vöitä.

Anonyymi kirjoitti...

Voi, voi, nyt on Suomen korkein veroäyri,kaksinkertainen virkamieskoneisto ja tuplasaneeraukset tiedossa, että hengissä pysytään.Patalappukerhot ja kulttuuri saa jatkaa tutuissa ympyröissä!

Anonyymi kirjoitti...

Kesälahdelta kannattaa muuttaa veropakolaiseksi Parikkalaan, jos ei omatalous kestä uutta Kiteetä.

Anonyymi kirjoitti...

No niin, Kitee on Kesälahden suunta. Mitähän tuosta tulee? Tällä liitoksella peilataan nyt Keski-karjalan tulevaisuutta (jos sitä nyt enää on muutenkaan). Nopeasti pitää tapahtua suuria muutoksia eli säästöjä. Siis leikkauksia. Kuinka kesälahtelaiset ottavat nuo tosiasiat vastaan.

JA: Miten nyt käy juuri uudistetun Hellin? Sopimuskuntia on kohta enää kaksi. Olisiko syytä yhteistuumin luopua Hellistä ja miettiä jotain muuta ratkaisua.

Anonyymi kirjoitti...

Palvelut hoidetaan taloudella, Kiteen ja Kesälahden yhteinen talous on surkeassa tilassa. Aikamoisen karhunpalveluksen Kesälahden keskusta teki kuntalaisille.