perjantai 9. huhtikuuta 2010

Pelisäännöt

Yleensä kaikkea ihmisten (ja myös osassa eläintenkin) välistä käyttäytymistä säätelee pelisäännöt. Ne esiintyy joko totuttuina hyvinä käytöstapoina tai sitten niistä on laadittu kirjalliset normit tai suulliset sopimukset. Yhtä kaikki, pelisäännöt helpottavat sosiaalista kanssa käymistä ihmisten kesken (ja myös eläinten). Niihin ei yleensä kiinnitetä tavallisessa elämässä, ne ovat osa jöka päiväistä elämää. Eihän kukaan kerro toisille, että sejase tuttu tervehti minua vastaan tullessaan? Mutta jos pelisääntöjä ei noudateta niin siitä kyllä kerrotaan, sejase tuttu tuli vastaan eikä edes tervehtinyt. Näinhän tämä menee.

Kunta puolella pelisäännöt on kirjoitettu lakiin ja hallintosääntöihin. Yksi merkittävimmistä säännöistä kunta puolella on suhteellinen vaali luottamus paikkojen jaossa. Tämä mahdollistaa kaikille puolueille valtuuston voimasuhteiden mukaiset paikat kaikissa luottamus tehtävissä. On erittäin harvinaista, että suhteellista vaalia käytetään valinnoissa koska se on aivan turhaa, sillä suhteellisen edustuksen voi jokainen kokeneempi luottamushenkilö laskea päässään. Pelisääntönä on käytetty tapaa 2-3 henkilön valinnoissa seuraavasti: suurin puolue asettaa yhden ehdokkaan toiseksi suurin puolue yhden ja mikäli on kyse kolmesta paikasta niin kolmanneksi suurin puolue asettaa yhden ja siitä eteenpäin mennään suhteellista edustajuutta käyttäen. Näistä ei koskaan edes äänestetä. Tämä on menettely kun kunnioitetaan pelisääntöjä. Tämä takaa sovun säilumisen eri puolue ryhmien välillä.



Eilisessä teknisen lautakunnan kokouksessa nämä pelisäännöt olivat unohtuneet kepun ja kopun edustajilta. He kuvittelivat voivansa valita kahdesta valinnassa olevasta paikasta molemmat. Kyse oli aivan merkityksettömistä paikoista, mutta he halusivat ehdottomasti äänestyttää valinnoista.

En enää todella ymmärrä mihin porvarit tähtää tällaisella repivällä ja riitaisella politiikallaan?


.

1 kommentti:

mammamia kirjoitti...

Suomen kielen päivälle liputetaan. Minulle ovat olleet tärkeitä äidinkieli ja isänmaa. Joku korkea virkamies purki ahdistustaan hyvinvoitihyrräläisille. Meillä on avoin yhteiskunta, jossa pelataan suljetun yhteiskunnan säännöillä. Kun sai sen sanotuksi, sanoi helpottaneen. Eikä se muuksi muutu hakemalla oppia vapaasta lännestä. Aina törmätään rajaan idässä. Kuinka se Raja 1918 ylitettiin oli ehtona oikea aksentti tunnussanassa. Raha liikkuu vapaasti puolelta toiselle ja me emme kysy rahan alkuperää, on se niin poliittisenpuhdasta. Se ei ole minulta pois, jos käydään kauppaa mustanpörssinsäännöillä. Sehän on vain kirkkaasti huhua.