sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Peruspalveluohjelman valmistelu

Peruspalveluohjelman valmistelu alkoi jo hyvissä ajoin viime kesänä. Neljä seminaaria, Tilaajalautakunnan luonnos, hallitusten käsittelyt, valtuustojen lausunnot luonnoksesta ja Tilaajalautakunnan ehdotus valtuustoille.

Nyt on Peruspalveluohjelmasta tehnyt päätöksen Kiteen valtuusto, joka teki muutoksia ohjelmaan ja Tohmajärven valtuusto, joka palautti ohjelman uudelleen valmisteltavaksi Tilaajalautakunnalle. Kesälahti ja Rääkkylä eivät ole ohjelmaa vielä käsitelleet. On mielenkiintoista nähdä mitä muutoksia ne esittävät. Kesälahdella on ainakin laitospaikkojen säilyttäminen terveyskeskuksen yhteydessä kepun ja kopun vaalima ajatus, eikä sitä kai muutkaan puolueet vastusta. Saman sisältöinen on Rääkkylän valtuustonkin lausunto ohjelmasta.

Toisin sanoen koko Peruspalveluohjelma on levällään kuin jokisen eväät. Mistä tämä sitten johtuu? Suurin syy lienee Hellin- ja Tilaajakeskuksen johdon uppiniskaisuus. He ovat täysin sivuuttaneet valtuustojen lausunnot ohjelma luonnoksesta. He jopa palkkasivat NHG konsulentti firmasta erikoislääkäri Jorma Teittinen (ja Olli Tolkin)pitämään ylimääräisen seminaarin muokatakseen luottamushenkilöiden näkemykset mieleisekseen. Tilaajalautakunnan jäsenille opit menivätkin kuin häkä päähän (lukuun ottamatta joitain uppiniskaisia), niinpä he hyväksyivät Hellin -ja Tilaajakeskuksen luonnoksen ohjelmasta ja esittivät sitä valtuustoille. Ja pieleen meni...

Entä tästä eteenpäin. Minun mielestä Päivi Hakulisen olisi nyt otettava pikaisesti lusikka kauniisti käteensä ja alettava muokata Peruspalvelu ohjelmaa kuntien (ei Hellin)tahdon mukaiseksi. Hänen olisi syytä muistaa, että hänen palkkarahansa tulevat kunnilta, ei Helliltä.

1 kommentti:

Jaahas kirjoitti...

Kyllä. Ehdottomasti johdolle lusikka käteen ja nauttimaan sitä ruokaa nöyränä jota tarjoillaan. Hienommat ruokalajit esiin vasta sitten kun operatiivinen puoli on oivaltanut tuon sinun sanomasi. Näillä näkymin vuosikymmen vaihtuu...