sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Yhteistyö kyvyttömyyttä

Jo yli vuosi sitten kantautui Tohmajärveltä tieto demareiden työläätymisestä Keski-Karjalan Seutuvaltuustoon ja ennen kaikkea Seutuvaliokuntaan. Seutuvaliokuntahan muodostuu kuntiemme kunnanjohtajista. Tämä elin on on ottanut itselleen vuosien saatossa merkittävän vallan seutukunnallamme, mm. se toimii alueemme sosiaali- ja terveystoimen ohjausryhmänä. Tilaajajohtaja Päivi Hakulisen kertoman mukaan seutuvaliokunta vastaa kuntien omistaja ohjauksesta Tilaajakeskuksen ja Liikelaitos Hellin asioissa.

Tohmajärven demarit väläyttivät vuosi sitten valtuusto aloitteen jättämistä eroamiseksi Seutuvaltuustosta. Asia oli niin vakava, että päätimme pohtia sitä Keski-Karjalan demareiden työvaliokunnassa. Päädyimme silloin aloitteen tekemiseen,jolla laajennettaisiin seutuvaliokuntaa luottamushenkilöillä siten että poliittinen edustavuus turvataan ja seutuvaliokunnan pöytäkirjat toimitetaan kunnanhallituksille tiedoksi. Tohmajäven demarit tuntuivat tyytyvän tähän ratkaisuun. Jätin aloitteen Seutuvaltuuston kokouksessa 16.6.2009.

Asia tuotiin seutuvaltuuston käsittelyyn 21.10.2009. Johdanto kappaleessa esittelijä Kirsi Hämäläinen toteaa mm. "Edellä mainitun johdosta olisi paikallaan käydä hieman laajempaa keskustelua seutuyhteistyön toimivuudesta, tarpeellisuudesta ja tavoitteista ja tehdä tämän arvioinnin pohjalta tarvittavat muutokset seutusopimukseen." Päätösehdotuksena oli:"Seutuvaltuustolle esitetään, että se päättää käynnistää seutusopimuksen uudistamistyön."

Tämän jälkeen ei asiasta kuulunut mitään moneen kuukauteen, eikä Kirsi Hämäläisen lupaamia laajempia (kuin ei myöskään suppeampia) keskusteluja käyty.

Tohmajärven demarit erosivat Seutuvaltuustosta. Ilmeisesti se herätti viimein Kiteen kaupunginjohtajan ja nyt hän tuo ensi tiistaina kokoontuvalle Seutuvaltuustolle luonnoksen uudeksi seutusopimukseksi. Luonnoksessa on täysin sivuutettu Keski-Karjalan demareiden työvaliokunnan aloite Seutuvaliokunnan laajentamisesta luottamushenkilöillä. Kirsi Hämäläinen on laajentamassa kyseistä elintä Ketin johtajalla, Tilaaja johtajalla ja Hellin johtajalla. Kaupunginjohtajan ajatuksena lienee että Tilaajajohtaja ja Hellin johtaja ovat parhaat henkilöt valvomaan ja ohjaamaan itseään. Samoin käyttämään omistajaohjausta kyseisiin laitoksiin ja niiden johtajiin.

Kiteen kaupunginjohtaja on tällä esityksellä ilmaissut selkeästi yhteistyö haluttomuutensa ja kyvyttömyytensä Keski-Karjalan demareiden kanssa. Vahinko.

En ole vielä päättänyt menenkö tuohon tiistain kokoukseen vai käytänkö sen ajan valtuustoaloitteen tekemiseen Kesälahden eroamiseksi Seutuvaltuustosta.


.

Ei kommentteja: