sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Mistä tässä onkaan kyse?

Alkaa tuntua ettei tästä ikäihmisten palvelurakennesuunnitelmasta ote selvää Erkkikään saati sitten minä. Olen yrittänyt ottaa siitä selvää lukemalla Tilaajalautakunnan pöytäkirjaa ja sen liitteitä sekä lehdistön uutisointia siitä.
On pakko tehdä itselle (ja nyt myös teille) rautalanka malli mikä on tilanne nyt ja mitä ollaan muuttamassa, jotta tämän ymmärtäisi.

Olen ymmärtänyt että nyt olisi kyse ikäihmisten tehostetusta palvelu asumisesta ja vuodeosasto hoidosta ja sen vähentämisestä. En nyt ota kantaa vuodeosastoihin vaan tehostettuun palveluasumiseen. Tilastoinnissa ja laskelmissa käytetään raja-arvo ikänä 75 vuotta. Tällä hetkellä Keski-Karjalassa on 206 yli 75 vuotiasta tehostetun palveluasumisen piirissä. Tehostetussa palveluasumisessa alle 75 vuotiaita on 22 henkeä. Palveluasunnoissa on 59 ja vuorohoitopaikkoja on 14. Eli yhteensä 301 henkeä kuten lehdistössäkin on kerrottu.

Nyt kuntiin menevässä esityksessä on tavoitteena vähentää paikkoja sadalla.
Mitä paikkoja sitten voidaan vähentää? Jokainen ymmärtää (toivottavasti Hellinkin väki) ettei palveluasumispaikkoja voi vähentää vaan niitä on lisättävä jos asiakkaita aiotaan siirtää pois raskaammista hoitomuodoista.
Entä sitten vuorohoito paikkojen vähennys? Niitä paikkoja käyttävät omaishoidossa olevat asiakkaat omaishoitajien vapaa päivinä. Niitä on nytkin liian vähän joten tuskin niitäkään voi vähentää.
Sitten on vielä nuo alle 75 vuotiaat jotka ovat tehostetussa palveluasumisessa eli vaikeavammaiset tai muun syyn vuoksi kykenemättömät kantamaan itsestään huolta. Ei tunnu kovin inhimilliseltä tai järkevältä vähentää heidän hoitopaikkoja.

Jäljelle siis jää nuo 206 paikkaa joissa on yli 75 vuotiaat vanhukset. Jokainen tehköön itse johtopäätöksen siitä mitä tapahtuu jos noita paikkoja vähennetään sadalla.

Karjalaisessa oli Airi Turusen haastattelu jossa hän mainitsi, että on olemassa suunnitelma ja laskelmat siitä miten tämä toteutetaan ja mitä korvaavat hoitomuodot maksavat. Hyvä niin jos on, mutta miksi se on niin salainen ettei sitä voi antaa luottamushenkilöille tiedoksi? Jos minulla olisi ollut tuo suunnitelma käytettävissä ja jos se olisi ollut uskottava niin enpä olisi kirjoittanut tätäkään juttua.



.

2 kommenttia:

A kirjoitti...

Tuo salailu on merkillinen asia, sitä en jaksa ymmärtää ;-?

Nämä Hellin asioita johtavat ovat niin salaisia, etteivät itsekään tajua mitään.
Miksi siis heille maksetaan palkkaa tällaisesta ala-arvoisesta työstä?

Matti Kosonen kirjoitti...

Olen pyytänyt tietoja, joita tarvitsisin luottamustehtävien hoidossa, useampaan kertaan niin Päivi Hakuliselta kuin Airi Turuselta - tuloksetta.