maanantai 7. helmikuuta 2011

Projektin vaiheet

Olin tänään "Selkeät roolit ja vastuut yhteistyön perustana yhteistoiminta-alueella" -seminaarissa Kiteellä. Helli asioita seuranneethan muistavat miten vuonna 2009 selitettiin Hellin ongelmia: Eihän juuri käyntiin lähtenyt ja tyhjästä luotu organisaatio voi toimia täydellisesti, mutta asiat menee koko ajan parempaan suuntaan, ensi vuonna tämäkin ongelma on kunnossa. Tuli ensi vuosi ja rämmittiin entistä syvemmällä suossa ja taas selitettiin ongelmat alku vaikeuksilla.
Tämän päivän seminaarin antina oli ettei kahdessa vuodessa voi saada tällaista organisaatiota kuntoon, pitää odottaa ainakin vielä kaksi vuotta, ei nyt vielä kannata lähteä mitään muuttamaan.

Olisin tämänkin päivän ehkä voinut käyttää viisaammin...

Toinen ehkä merkittävämpi anti tälle päivälle oli se, että minulle tuli tunne, että nyt oltiin siirtymässä Helli-projektissa projekti vaiheeseen 4. Kaikkihan tietävät nämä alla olevat projektin vaiheet, mutta laitan ne kuitenkin muistin virkistämiseksi näkyville.
- # Projektin vaiheet:
1. Valtava innostus.
2. Jumalaton hämminki.
3. Helvetillinen sekaannus.
4. Syyllisten etsintä.
5. Syyttömien rankaisu.

Siis kerrataan Helli projektin vaiheet: V- 2008 1. valtava innostus. V- 2009 2. jumalaton hämminki. V- 2010 3. helvetillinen sekaannus. Nyt ollaan edetty vuoteen 2011 ja neljänteen vaiheeseen eli syyllisten etsintään.

Ainakin tämän päivän puheista voi päätellä että suurimpia syyllisiä Hellin epäonnistumiseen on ne jotka ovat vastustaneet Helliä alusta alkaen, joten ollaan ehkä jo lähellä tuota viidettä vaihetta eli syyttömien rankaisua.

Tällaista tällä kertaa.

Ai niin meinasi ihan unohtua, että Hellin johtokunnan puheenjohtaja ilmoitti läsnä olijoille jotta hän ja kaksi muuta johtokunnan jäsentä jatkaa johtokunnassa. Vahinko, ettei ilmoittanut ketä tulee niiden kahden tilalle jotka eivät enää jatka. Silloin kaupungin hallitus olisi voinut jättää koko johtokunnan valinta pykälän pois kokouskutsusta.



.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Helli ei itsessään voi olla projekti. Projektissa on selkeä alku, lopetus, toimintasuunnitelma, tavoitteet ja vastuujako.

Sen sijaan SoTe -hanke olisi edellyttänyt aikanaan hallittua projektia. Ei siis blogistin projektiteorian mukaista, vaan oikeaa suunnnitteluprojektia kuinka alueen SoTe palvelut on järkevää toteuttaa.

Anonyymi kirjoitti...

Helli ei täytä itsessään mitään projektin tunnusmerkkejä. Projektissa on alku, tavoitteet, vastuut, aikataulu ja loppu. Helli lienee ennemminkin epäonnistuneen ja hallitsemattoman valmistelun tuotoksena syntynyt paniikkiluomus.

SoTe hankkeen valmistelun olisi sen sijaan pitänyt olla aikanaan hallittu projekti jolle olisi asetettu niin tavoitteet, vastuuhenkilöt, aikataulu kuin loppuhetkikin. Aikaa tälle suunnitteluprojektille olisi ollut riittävästi. Yksi mikä on varma, mikään ulkopuolinen taho ei aiheuttanut mitään kiirettä Helli -luomuksen paniikkisynnytykselle.

Ollaan siis menty niin sanotusti perse edellä puuhun.

Matti Kosonen kirjoitti...

En ole anonyymin kanssa täysin samaa mieltä. Minusta Helli täyttää osittain projektin tunnusmerkit, sillä on alku ja loppu. Kaikki muu tuossa välillä onkin sitten jumalatonta hämminkiä ja helvetillistä sekaannusta. Eihän sitä suunniteltu alun pitäen projektiksi, mutta sellainen siitä tuli, oikein varoittavana esimerkkinä muille miten ei pidä toimia.