torstai 5. maaliskuuta 2009

Purujärven koulu

Päivä lähestyy jolloin pitäisi ottaa kantaa meidän oman kuntamme kouluverkko rakenteeseen. Valtuusto tietääkseni kokoontuu päättämään asiasta 16.3, joten alkaisi olla aika minunkin miettiä kumman ratkaisun kannalle asetun. Uskokaa tai älkää, en ole vielä tehnyt lopullista ratkaisua.

On paljon syitä jotka puoltavat Purujärven koulun lakkautusta, vanhat alijäämät, viime vuodelta tulevat alijäämät, kuluvalta vuodelta tulevat alijäämät. Tämän lisäksi kuntamme taloutta rasittaa viime valtuuston suruttomasti kasvattama velkamäärä, jota on pakko ottaa vielä lisää ainakin tämän kauden alussa.

Kunpa minulla olisi tiedossa edes mikä kuntamme todellinen taloudellinen tilanne on, niin se antaisi jonkinlaista pohjaa päätöksen teolle. Kuntamme johtaja vakuutti vielä joulukuun alussa, että alijäämät tulee katettua v.-09 aikana ja ylijäämääkin jää alijäämien kattamisen jälkeen. Valtuuston puheenjohtaja piti saman sisältöisen puheen joulukuun kokouksessa. Parin viikon takaisessa iltakoulussa kunnanjohtaja kertoi tilinpäätöksen menevän miinukselle vähän yli 500.000€ ja tämän vuoden seuraavan samaa rataa. Viime lauantain Koti-Karjalassa kerrottiin alijäämän olevankin jo 880.000€.
Luottamushenkilönä haluaisin saada jo viimein oikeat ja luotettavat luvut käyttööni.

Kouluverkko selvityksen mukaan säästö koulun lakkautuksesta koulutoimelle olisi 138.400 €, siis huom. koulutoimelle ei kunnalle. Kunnalle jäisi edelleen kiinteistökulut, mikäli kiinteistöä ei saataisi heti myytyä. Kokemuksesta tiedän, ettei säästöt ole koskaan muodostuneet niin suuriksi kuin on ennakkoon laskettu. Kuitenkin säästöjä tulisi, uskoisin 50.000 – 90.000 €. Se on iso summa, mutta sillä ei pelasteta kuntaamme. Vielä puuttuisi n. 500.000 – 800.000€ tulevan alijäämän kattamiseen.
Eikö tätäkin asiaa tulisi pohtia? Vai onko johtavat luottamushenkilöt ja viranhaltijat nostaneet kätensä pystyyn tämän asian edessä? Kohta on neljännes kulunut tätä talousarvio kautta, eikä ole tehty elettäkään asiaan puuttumiseksi.

Onko meidän luottamushenkilöiden todella tehtävä valinta näiden kahden seuraavan vaihtoehdon väliltä:

Vaihtoehto 1: Ei lakkauteta Purujärven koulua ja jäädään odottelemaan valtion asettamia selvitysmiehiä.

Vaihtoehto 2: Lakkautetaan Purujärven koulu ja jäädään odottelemaan valtion asettamia selvitysmiehiä.

Minun on todella vaikea päättää noiden vaihtoehtojen väliltä.

3 kommenttia:

marko kirjoitti...

Eiköhän aloiteta säästötalkoot ja pidetä se selvitysmies muissa kunnissa. Hallitustahan evästettiin jo iltakoulussa avaamaan talousarvio, jotta saadaan säästöjä aikaan.

Matti Kosonen kirjoitti...

Ei pelkillä säästöillä kuntaamme pelasteta. Pitäisi olla valmiuksia korottaa veroja ja etsiä lisätulon lähteitä. Tietääkseni veroprosenttia voidaan korottaa kesken vuodenkin, olisitko siihen valmis? 21 vai 21,5% ?

marko kirjoitti...

Jos kesken vuotta joudutaan tähän leikkiin niin aloitetaan vaikka 20,5%. Korotuksiinhan joudutaan myös ensivuodeksi niin sitten se on varmaan 21,5%. Uskon, että kuntalaisetkin sen ymmärtävät, että olemme "vänkärakosessa", ainakin osin ja toivottavasti. Tosin se vaatii hyvät perustelut ja näyttämisen, että halutaan muutoinkin säästöjä sekä tuloja. Päätöksen tulisi olla valtuustossakin lähes yksimielinen.