perjantai 20. maaliskuuta 2009

Vieläkö joku muistaa vaali lupauksia?

Kokosin tähän alle poimintoja Itä-Savo lehden Katri Tirkkosen tekemästä eri puolueiden haastattelusta vaalien alla


”Keskusta keskittyy vaaliohjelmassaan lasten kotihoidon ja omaishoidon tukemiseen. Lasten kotihoitoon esitetään kuntalisää, samoin omaishoitoon.

Joka puolueella tuntuu olevan huoli Hellin käyntiinlähdöstä ja sivukylien palveluista. Kaikkien mielestä on ennen kaikkea huolehdittava siitä, että vanhusten hoito on järjestettävä kotikunnassa.

Myös muilla puolueilla on huoli lapsista ja nuorisosta. Demareitten vaaliohjelmaan kuuluu, että kunnan on tuettava sellaisia järjestöjä, jotka tekevät lapsi- ja nuorisotyötä.

Kokoomus peräänkuuluttaa avoimuutta päätöksenteossa ja jo asioiden valmisteluvaiheessa. Puolueen piirissä on keskusteltu paljon siitä, että myös luottamushenkilöiden itsensä tulisi panostaa avoimuuteen, että tieto kulkisi henkilöltä toiselle.

Perussuomalaisten mielestä investointeja pitää karsia ja on mietittävä tarkkaan tärkeysjärjestys. He laittavat ensisijalle vanhustenhuollon ja päivähoidon tilaratkaisut.”




Ei ole kepu vielä ollut kovin aktiivinen kunnan menojen kasvattamiselle kuntalisillä.

Eikä kokoomuksenkaan vaalilupaus, avoimesta tiedottamisesta, oikein toteutunut viime valtuuston kokouksessa, kun äänestivät tiedottamisen lisäystä vastaan.

(Taisi kepunkin vaaliohjelmassa olla maininta avoimesta tiedottamisesta. Siitä ei kuitenkaan ollut mainintaa ko. lehti artikkelissa.)

No nyt vain jäämme odottelemaan miten kukin puolue lunastaa vaalilupauksensa.

8 kommenttia:

marko kirjoitti...

Ohessa oma kommenttini ennen vaaleja. Tulen myös edelleen seisomaan ko. asian takana.

Kotihoidontuen kuntalisä on kunnan kädenojennus lapsiperheille ja se voi joissain tapauksissa antaa vanhemmille mahdollisuuden lapsen hoitamiseen kotona. Kiistatta lienee selvää, että pienen alle kolme vuotiaan lapsen paras hoitopaikka on koti.

Kuten Matti hyvin pystyt huomaamaan, että jos kuntalisän avulla joku voi jäädä hoitovapaalle se helpottaa päivähoitotilannetta eikä suinkaan ole kustannusten aiheuttaja kunnalle. Lisäksi se voi mahdollistaa lapsiluvun lisäyksen kunnassamme ja antaa varmasti positiivisen mainoksen kunnan lapsiystävällisyydestä. Kuten valtuustossa keskustelimme mehän tarvitsemme lapsiperheitä ja lapsia.

Matti Kosonen kirjoitti...

Entäs omaishoito? Uskoisin että sieltä tulee vielä suuremmat säästöt.

marko kirjoitti...

Kyllä, omaishoidon tukeminen tällähetkellä ei taida täyttää kunnasamme edes kaikkia normeja. Tässähän kepu muistaakseni huuteli yhteistyöhön järjestöjäkin.

Omaishoidon kuten kaiken kotona tapahtuvan hoidon kustannukset ovat minimaallisia laitoshoitoon verraten. Ei liene kenenkään etu, että omaishoitaja joutuu raatamaan itsensä uuvuksiin ja hänestäkin tulee potilas? Kunnalle on varmasti halvempaa tukea omaishoitoa ilman järjestöjäkin, kuin jättää omaishoitajat oman onnensa nojaan.

marko kirjoitti...

Tällaista olin kirjoitellut ennen vaaleja ja taasen pysyn mielipiteeni takana.

"Omaishoidon tilanne tuntuu olevan lähes kaikissa Suomen kunnissa ei hyväksyttävässä tilanteessa. Kesälahden tulee järjestää toiminta lain määrittämälle tasolle, jossa lakisääteiset vapaat pystytään pitämään. Hoitoa tulee tukea, jotta se antaa realistisen vaihtoehdon laitoshoidolle."

Matti Kosonen kirjoitti...

Politiikka on politiikkaa. Uuksun Jaska teki Muistaakseni viime kaudella aloitteen omaishoidon tuen korottamisesta - kepu vastusti sitä silloin. Muuttuuko esitys jotenkin paremmaksi kun kepu itse tekee aloitteen samasta asiasta?

marko kirjoitti...

Edellisellä kaudellahan tapahtui paljon muutakin mikä ainakin minusta on ihmeellistä.

Matti Kosonen kirjoitti...

Minusta koko kausi oli ihmeellinen. Kuinkahan moni viime kauden valtuutettu osaa sanoa mihin viiden miljoonan lisä velan oton rahat käytettiin? Missä ne näkyvät?

marko kirjoitti...

No ostettiinhan niillä maatilakin tosin taitaa olla suojelualuetta. Kyllä sitä rahaa saadaan maailmalle palamaan ettei juurikaan jää edes jälkiä. Toivottavasti tämä nyt istuva valtuusto on talousorientoitunut ja jättää huuhailut sikseen. Vaikkakin, joidenkin käytöksessä on huolestuttavia merkkejä, mutta nehän taisivat olla jo viime valtuustossakin.